Tid for rosé

De første vårtegnene vekker atter lysten på rosé, en av de mest fleksible vintypene som finnes. Forutsatt at den er så god som ukens to viner.
Aase E. Jacobsen
10 Mai 2006 - 01:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Villa Gemma Montepulciano d'Abruzzo Cerasuolo 2012 (48339) tilhører kremen av roséer som har fått fast plass i en rekke polutsalg over hele landet. Men mange vil nok undre seg over at det virkelig er en rosé siden fargen er uvanlig dyp. Så er den laget av montepulcianodruer fra vinmarkene som gir rødvinen med samme navn. Som også lages av Masciarelli og er en av Abruzzos aller beste viner som dynges ned av glass, drueklaser, poeng og lovord. Rød montepulciano på dette nivået kjennetegnes av svært tett farge og masse smak, men til en svært høy pris. Den rosa utgaven derimot er utrolig gunstig priset. Mest sannsynlig er det snakk om druer fra yngre vinstokker eller druer som ikke er "verdig" å inkluderes i den store vinen.

Selv om rosé er billigere å lage, ingen fat- eller flaskemodning er involvert, er det likevel en aldri så liten gavepakke. Og en utmerket anledning til å få et nytt syn på rosé, for dette er seriøse saker som fullstendig fyller rollen til en rødvin. Den passer derfor sågar til rødt kjøtt, så vel rått (carpaccio eller tartar) som kokt, stekt eller grillet, men selvsagt også lysere kjøttsorter. Og gjerne med god saus for denne roséen har til og med et fint tanninbitt i tillegg til god syre. Men det er først og fremst frukt som karakteriserer en rosa vin, og det har denne i bøtter og spann.

Duften er småkompleks og byr på søte, røde og mørke bær, tropisk frukt og noe banan.Sistnevnte primæraroma vil forsvinne i løpet av noen måneder. I munnen er bærfylden, -sødmen og -friskheten stor og deilig. Dette er for øvrig en av få roséviner som både tåler og har godt av litt lagring. 2004 drikker eksempelvis perfekt i øyeblikket.

Dens lillebror Masciarelli Rosato 2012 (47336) skal imidlertid nytes i løpet av den kommende lyse årstiden. For denne vinens styrke er dens besnærende friskhet, og dermed et alternativ til hvitvin mer enn rødvin. Drikk den derfor til skalldyrtallerkenen, til så vel hvit som rød fisk med saus, til grillet sjømat, til reker med majones og til småretter som salater eller tapas. Den perfekte picnicvin med andre ord.

Dette er altså de rosa utgavene av montepulcianodruen som er Abruzzo-fylkets store stolthet. I hvert fall når den er i hendene på gode produsenter som Masciarelli. Selv om deres toppversjon av montepulciano ikke akkurat gir sommerlige assosiasjoner, passer den noe mer fatpregete Marina Cvetic Montepulciano d'Abruzzo 2001 (44716) veldig godt til seriøs grillmat, særlig på småhustrige kvelder.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS og SMS
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det som SMS eller MMS-tekstmelding på mobiltelefonen din.

w MMS:
Skriv Ukens og send til 2004.
Du mottar deretter Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - hver tirsdag.
Tjenesten koster 5 kroner pr. mottatt melding.
Vil du stoppe tjenesten, skriver du Ukens stop og sender til 2004.

w SMS:
Skriv varsle ukensvin og send til 1986. Du får Ukens vin sendt som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke.
Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kroner 5 pr. mottatt melding.

Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Ukens vin som e-post er en spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis. Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her