Men det er «småskalaviner» fra Australia som er polets hovedsatsing i mars. Og den er bare delvis vellykket. Selv om det er mange gode viner derfra blant nyhetene, er det høyst tvilsomt hvorvidt de evner å forandre folks forbruk av viner fra down under.
Velkomment tilskudd
De nye vinene er nemlig langt dyrere enn gjennomsnittet for vin herfra, og konkurrerer derfor med spennende viner fra blant annet Italia. Som er best representert blant nyhetenes vinnere.
Men vi må ikke glemme partikjøpene - vellagrete rieslinger og bordeaux'er samt en slenger fra Bandol, en brunello og en amarone, er kjærkomne tilskudd til pollisten.
Risikovurdering
Vinenes liv siden tappingen skal dessuten være grundig sjekket og dokumentert for å unngå viner som er ødelagt av feil lagring. Men flaskevariasjon er unasett umulig å unngå for viner som har ligget lagret i 10-25 år.
Det er derfor all grunn til å vurdere risikoen forbundet med innkjøpet nøye. Fordelen med å kjøpe vin i Norge er jo at ødelagt vare kan leveres inn, men det krever selvsagt en del trening for å kunne ta stilling til hvorvidt en 20 år gammel vin er slik den skal være.
Slik ble testen gjennomført
Nyhetene som er i salg fra og med 3. mars 2007 er smakt i forbindelse med Vinmonopolets presentasjon. Smakingene hos Vinmonopolet gjennomføres delvis (og valgfritt) blindt.
Remi MadsenFoto: John Nordahl
Apéritifs smaker Remi Madsen, kjellermester ved Hotel Continental, vurderer derfor (på en skala fra fem til en) kvaliteten på produktet uten å kjenne til annet enn farge og land.
Alle priser er Vinmonopolets utsalgspriser pr 1. mars 2007. Apéritif tar forbehold om eventuelle feil i priser og varenumre.
Her finner du samtlige nyheter i basisutvalget mars 2007. Disse produktene kan også bestilles direkte fra denne linken samt fra egen link under hvert produkt i testen.
Lenkene nedenfor leder deg til testens tre artikler.