- Nå kan alle syrefreaks glede seg
- Nyheter på spesialpolet april 2015 - riesling fra Mosel og Saar
- Nyheter på spesialpolet april 2015 - riesling fra Mosel og Saar
- Nyheter på spesialpolet april 2015 - riesling fra Rheinhessen, Nahe, Pfalz, Baden og Franken
- Nyheter på spesialpolet april 2015 - riesling fra Rheinhessen, Nahe, Pfalz, Baden og Franken
- Nyheter på spesialpolet april 2015 - riesling fra Rheinhessen, Nahe, Pfalz, Baden og Franken
Nå har vi allerede hatt et år med de enklere tyske hvitvinene i den syrerike og litt undermodne 2013-årgangen. Det har vært en blandet opplevelse. Landets toppviner fra samme årgang har begynt å komme til Norge, men det er først med spesialpollanseringen rett over påske at utvalget blir bredt.
Berikelse for vinkjelleren
Bitterheten som har preget en del riesling fra denne årgangen, finnes også på toppnivå. Selvsagt i ulik grad. De som har mestret å balansere dette forholdet med den høye syren og den innimellom slanke frukten får mange lovord. Noen viner blant de 51 jeg smakte, er viner som vil berike selv den mest velfylte vinkjeller.
En fantastisk vin er Ayler Kupp Riesling Kabinett Fass 5 Auction 2013 – det skal visstnok være første gang en auksjonsvin (Trier) har nådd norske pol. Prisen er av den grunn noe høyere enn «normalpris» fra Saar-produsenten Peter Lauer. Men du får altså full uttelling for hver krone.
Mange viner har hatt god hjelp av litt restsødme for å runde av de aller høyeste syrenivåene. Men andre produsenter har valgt motsatt strategi – å vise 2013-syren for alt den er verdt.
En helt unik vin
Det gjelder blant andre von Buhl med Kirchenstück Riesling GG 2013 (Pfalz) som er enormt syrefrisk, men også veldig konsentrert og lovende vin. Denne må legges til side – lenge.
Det gjelder også toppvinene fra Emrich-Schönleber, Schäfer-Fröhlich og Wittmann.
Les mer om Nahes toppvinmarker
Min lille «darling» denne gangen kommer verken fra Mosel, Nahe eller Pfalz, derimot fra Franken. Rimbacher Landsknecht Alter Satz 2013 fra Zang er en superkul vin laget etter et veldig gammelt prinsipp hvor et stort antall ulike druesorter er plantet i en og samme vinmark. Et velkjent prinsipp i tidligere tider for risikoreduksjon.
Denne vinen kommer faktisk fra det som er Tysklands eldste vinstokker – i 180 år har de gitt frukt. Hvilket i seg selv er sensasjonelt. Brødrene Johannes og Otmar Zang overtok denne unike parsellen i 1990 fra familien Hufnagel som har pleid den i fem generasjoner. Eksperter har identifisert 25 forskjellige druetyper i denne parsellen, hvorav 10 fortsatt ikke kan gis full identitet. Men her er både riesling, grønn og blå silvaner, elbling, og en svært sjelden type som kalles roten gutedel.
Og vinen er så absolutt unik, med et godt lagringspotensial.
Her kan du laste ned lanseringsoversikten for spesialnyhetene i PDF-format
Det lønner seg uansett å studere oversikten over hva som finnes i den enkelte butikk.
Lanseringslisten viser fordelingen av antall flasker til hver av de syv spesialpolutsalgene.