Noe av aller det beste som kan lages av rieslingdruen tilbys nå det norske markedet. Vi snakker om Markus Molitors imponerende rekke av Mosel-rieslinger i 2017-årgang fra toppmarker som Graacher Himmelreich og Zeltinger og Wehlener Sonnenuhr. Samtlige av typen auslese *** som er hans eget klassifiseringssystem, og tre stjerner er altså best. Rundt 30 av hans i alt 80 viner i 2017-årgangen er med på maislippet, som må være norgesrekord fra en produsent. I tillegg lager han 10 ulike edelsøte viner som fortsatt er i fatene. De bruker vanligvis å sprenge skalaen når de kommer i glasset, så det er bare å vente i spenning.
Denne vinprodusenten gjør ikke som alle andre
Større interesse er det likevel for helt tørre hvitviner, nå er kanskje ikke vin jaune det de fleste definerer som tørr hvitvin, men når Tissot lanserer nye årganger av sine fantastiske viner i denne kategorien glemmer vi at det er vår og vi kanskje ser for oss en lettere vin i glasset. Får du ikke tak i Tissots vin jaune nå, fortvil ikke for det kommer flere viner senere i år, som en annen av enkeltvinmarksvinene Les Bruyeres og den artigste av alle, nemlig W, som er modnet på whiskyfat.
Alle de gode hvitvinene kan du studere nærmere på side 5
Når vi skriver mai er bobler et hetere tema enn noen gang. Topplisten preges både av klassikere som Bollinger Grande Annee 2008 og Taittinger Comtes de Champagne i to utgaver, Billecart-Salmon, Philipponnat og «nykommere» som A.D. Coutelas og Suenen.
Disse champagnene og mange flere finner du på side 3
Utvalget av perlende vin har også fått et solid tilskudd, og denne langt mer lekne boblestilen vinner stadig nye tilhengere.
Se smaksnotatene på side 4
Tilbudet av roseviner har eksplodert og veksten som var på 26 prosent i 2018 ser ut til å fortsette inn i dette året. Og det er Frankrikes svært så lyse rosestil som leder an, både i volum og i vekst. Selv om det finnes et stort antall veldig kommersielle og ganske like roseer på markedet, er utvalget på toppen godt nok til å tilfredsstille den mest kresne.
Du finner roseene på side 6 i denne saken
En annen trend blant BU-nyhetene i mai er at et stort antall naturviner har kommet med. Selv om vinstilen noe nedlatende omtales som hipstervin eller endog dyre viner med feil, er interessen sterkt økende og den generelle kvaliteten på det som nå er å få tak i, er god. Rett og slett fordi produsentene er blitt dyktigere og lager renere viner. La Sorga er en av pionerne på dette området, østerrikske Tschida og Pittnauer likeså, og ikke å forglemme Frank Cornelissen på Etna, Sicilia som har levert sine aller beste viner noensinne i 2016-årgangen.
Smaksnotatene for rødviner ligger på side 7
Her finner du alle nyhetene i BU i mai med priser og tekniske opplysninger