Tester

Nyheter i BU og nye årganger mai 2019

Rekordmye godt til vinkjelleren; om du ikke kom først i polkøen med pc-en, er det fortsatt nok av vin til alle

Rekordmye godt til vinkjelleren; om du ikke kom først i polkøen med pc-en, er det fortsatt nok av vin til alle

BU-nyhetene er i salg fra kl 8 fredag 3. mai. Her kan du studere 1250 produkter som alle er del av det som er et rekordstort nyhetsslipp. Med rekordmye godt.
Aase E. Jacobsen
03 Mai 2019 - 13:09

Noe av aller det beste som kan lages av rieslingdruen tilbys nå det norske markedet. Vi snakker om Markus Molitors imponerende rekke av Mosel-rieslinger i 2017-årgang fra toppmarker som Graacher Himmelreich og Zeltinger og Wehlener Sonnenuhr. Samtlige av typen auslese *** som er hans eget klassifiseringssystem, og tre stjerner er altså best. Rundt 30 av hans i alt 80 viner i 2017-årgangen er med på maislippet, som må være norgesrekord fra en produsent. I tillegg lager han 10 ulike edelsøte viner som fortsatt er i fatene. De bruker vanligvis å sprenge skalaen når de kommer i glasset, så det er bare å vente i spenning.

Denne vinprodusenten gjør ikke som alle andre

Større interesse er det likevel for helt tørre hvitviner, nå er kanskje ikke vin jaune det de fleste definerer som tørr hvitvin, men når Tissot lanserer nye årganger av sine fantastiske viner i denne kategorien glemmer vi at det er vår og vi kanskje ser for oss en lettere vin i glasset. Får du ikke tak i Tissots vin jaune nå, fortvil ikke for det kommer flere viner senere i år, som en annen av enkeltvinmarksvinene Les Bruyeres og den artigste av alle, nemlig W, som er modnet på whiskyfat.

Alle de gode hvitvinene kan du studere nærmere på side 5

Når vi skriver mai er bobler et hetere tema enn noen gang. Topplisten preges både av klassikere som Bollinger Grande Annee 2008 og Taittinger Comtes de Champagne i to utgaver, Billecart-SalmonPhilipponnat og «nykommere» som A.D. Coutelas og Suenen.

Disse champagnene og mange flere finner du på side 3

Utvalget av perlende vin har også fått et solid tilskudd, og denne langt mer lekne boblestilen vinner stadig nye tilhengere.

Se smaksnotatene på side 4

Tilbudet av roseviner har eksplodert og veksten som var på 26 prosent i 2018 ser ut til å fortsette inn i dette året. Og det er Frankrikes svært så lyse rosestil som leder an, både i volum og i vekst. Selv om det finnes et stort antall veldig kommersielle og ganske like roseer på markedet, er utvalget på toppen godt nok til å tilfredsstille den mest kresne.

Du finner roseene på side 6 i denne saken

En annen trend blant BU-nyhetene i mai er at et stort antall naturviner har kommet med. Selv om vinstilen noe nedlatende omtales som hipstervin eller endog dyre viner med feil, er interessen sterkt økende og den generelle kvaliteten på det som nå er å få tak i, er god. Rett og slett fordi produsentene er blitt dyktigere og lager renere viner. La Sorga er en av pionerne på dette området, østerrikske Tschida og Pittnauer likeså, og ikke å forglemme Frank Cornelissen på Etna, Sicilia som har levert sine aller beste viner noensinne i 2016-årgangen.

Smaksnotatene for rødviner ligger på side 7

Her finner du alle nyhetene i BU i mai med priser og tekniske opplysninger

Samtlige bestillingsnyheter og årgangsendringer er listet etter poeng per kategori på undersidene i denne saken

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til
Ukens kake

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til

Denne kaken er smaksmessig en skjønnhet. Og mektig god. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til
Ukens kake

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til

Denne kaken er smaksmessig en skjønnhet. Og mektig god. Her er oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bocuse d'Or: Følg Håvard Werkland til pallen

27. januar skal Håvard Werkland (30) og det norske teamet kjempe om pallen i verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse, Bocuse d’Or i Lyon. Se konkurransen live.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik piffer du opp fredagsbiffen
Dagens rett
Sesamfrøstekte skinkebiffer med couscous

Slik piffer du opp fredagsbiffen

Det litt nøytrale svinekjøttet gis her smaker som får oss til å drømme om markedene i Nord-Afrika.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her