Tester

Nyheter og nye årganger i BU og TU mai 2020

Er du lei av å drikke boksvin, er det nok å boltre seg i av nyheter fra øverste hylle

Er du lei av å drikke boksvin, er det nok å boltre seg i av nyheter fra øverste hylle

Vel er noen av dem kostbare og eksklusive, men det finnes også mengder av virkelig gode kjøp. blant de 1005 testede vinene.
Aase E. Jacobsen
08 Mai 2020 - 20:09

Det er ett navn som dominerer toppen i mai og det er Markus Molitor. Intet mindre enn 40 viner, nesten alle i den bunnsolide 2018-årgangen, er med på å gjøre BU-listen i mai ekstra interessant. For her er det mengder av viner med et veldig godt lagringspotensial - og til priser som fortsatt er veldig gunstige - tatt eurokursen i betraktning. 

 

En vin peker seg ut denne gangen, og det er Markus Molitor Zeltinger Sonnenuhr Riesling Auslese*** Tørr 2018 samt dens halvtørre versjon, Markus Molitor Zeltinger Sonnenuhr Riesling Auslese*** 2018. Forskjellen er altså 100 gram restsukker som gir stor forskjell i munnfølelsen, men også i aromabildet, Det eneste som er synd at det er få av oss som får oppleve den siste når den er på sitt høydepunkt, Mosel-auslese trenger lang tid på å svelge sødmen. Når det er sagt, smaker den altså sublimt allerede, og jeg går ikke av veien for å kalle denne vinen historisk god.

Nå fikk ikke Markus Molitor komme til Norge av åpenbare grunner for å fortelle hvilke grep han gjorde i 2018, men vinene snakker for seg selv. Og det er et hav å ta av. Som alltid er kabinett- og spatlese-utgavene nærmest billige, sammenlignet med auslese *** (stjernesystemet er han eget). 

Les mer om denne mirakel-vinmakeren her

Men en vin skiller seg ut fra mengden når det kommer til pris, og det er ekspreimentvinen Markus Molitor Erdener Prälat Riesling Auslese*** Tørr 2018 til 5000 kroner som må være Molitor-rekord for en tørr vin. Årsaken er at det ble laget kun ett fat - 700 flasker. Eksperimentet består i at den er gjæret helt ut. Denne vinmarken har en spesiell og legendarisk status i Mosel siden rødskiferjordsmonnet gir en helt spesiell intensitet til vinene. Den begrensede mengden druer ender som regel opp som søtere vin med edelråteinnslag som fram til nå har oppnådd høyere priser enn tørre viner. Men Dr. Loosen har laget en tørr Erdener Prälat som GG Reserve siden 2012. Og det er fordi bestefaren hadde gjorde det, før de tørre Mosel-vinene etter siste krig ble erstattet av de halvtørre og søte.

Molitor-debuten med tørr Prälat har gitt en helt unik vin som trenger mer tid og som tåler like lang tid i kjelleren som de andre trestjernerne. Den føyer seg inn i rekken av tørre tyske viner med legendestatus hvor G-Max til Keller er mest kjent i Norge.

Utvalget av hvitviner med stort lagringspotensial og karakter er på topp også i andre kategorier. Av druen chardonnay peker disse burgunderne seg ut: La Manufacture Benjamin Laroche Chablis Grand Cru Les Clos 2017Thomas Morey Chassagne-Montrachet 1er Cru Les Embrazées, Vincent Girardin Meursault 1er Cru Perrières og Chassagne-Montrachet 1er Cru Morgeot 2017 fra en annen Girardin, nemlig Justin. Og fra andre siden av dammen: Sandhi Sanford & Benedict Chardonnay 2017

Et par outsidere på den hvite side fortjener ekstra oppmerksomhet. Vincent Gaudry er denne rundens største åpenbaring for min del. At en sancerre kan bli så spennende som hans Sancerre Pour Vous 2017, var nytt for meg. Også hans Sancerre A Mi-Chemin 2017 er i en klasse for seg.

 Terroir al Limit Pedra de Guix 2016 er ingen overraskelse, den har vist samme takter før, men er som alltid overbevisende. 

Det er snart nasjonaldag og selv om den ikke blir slik som tidligere år, er det garantert at folket vil ha bobler. På champagnesiden er det flere godbiter fra mai, Suenen Les Robarts Cramant 2013 og Pertois-Moriset Spécial Club er denne rundens innertiere. 

Alle de lekre boblene finner du på side 2 og 3 

 

Om sesongen ikke er den beste for kraftige rødviner, er det likevel et faktum at Robert Voerzio Barolo La Serra 2015 har ekstremt høy wowfaktor. Og ikke uventet en høy pris. 

En annen kraftpakke som skal legges dypt i kjelleren og i hvert fall ikke åpnes i den lyse årstid er Aldo Conterno Barolo Bussia Cicala 2015.

I en noe hyggeligere prisklasse er Olek Bondonio Barbaresco Roncagliette 2017 og med hans mange fans i Norge, kommer den til å få bein å gå på. Dette er det beste han har laget og det sier ikke lite. 

Les om denne fortsatt unge og sjarmerende vinmakeren her 

Stor fanskare har også denne vinen: Og med Contodi Graciano 2012 får du ekstra lagring uten ekstra påslag. Fra samme produsent kommer Vina del Olivo 2015 som har samme kultstatus.

Det var ikke så mange røde burgundere denne gangen, men aller best er likevel Faiveley Gevrey Petite Chapelle 2017

Og fra Rhone kommer denne lekre viltvinen: Alain Voge Cornas Les Chailles 2017. så den kan godt legges rett i kjelleren. Det er nemlig nok av mer tilgjengelige og rimeligere alternativer (i flaske) til sesongens lettere og/eller mer upretensiøse  måltider utendørs, å velge mellom. Sjekk ut alle nyhetene i de ulike kategoriene.

På de neste sidene finner du marsnyhetene sortert på poeng etter kategori

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her