Tester

Nytt øl og mjød spesialpol juni 2020

Det går i frukt og syrlige toner - og det passer sesongen veldig godt

Det går i frukt og syrlige toner - og det passer sesongen veldig godt

De er ikke mange - nyhetene på spesialpolet i juni - men nok til å glede både ølnerder og andre som vil ha en pause fra rosevin og altfor lettdrikkelig pils.
Julie Helene Amundsen
19 Juni 2020 - 16:16

Denne rundens toppskårere er en veritabel fruktfest, fra Cantillon Rose som danker ut mange roséviner på markedet, via sommerlige 3 Fonteinen Aardbei-Kriek som kombinerer kirsebær og jordbær samt Cantillon Vigneronne som er ung lambic blandet med muscatdruer og en drøm til sommerlige retter av sjømat, grønnsaker eller lyst kjøtt.

Det er verdt å nevne at noen av Cantillon-ølene går gjennom en fase hvor en bakterie kalt pediococcus fra villgjæringen er aktivert, gjerne på grunn av  "riktig" varme eller fuktighet eller for høy pH ved tappingen. Resultatet er at ølet får veldig høy viskosistet, eller litt ekkelt forklart: en "slimete" konsistens, også kjent som ropiness. Det kan derfor - og med stor fordel - være lurt å lagre det i rundt et halvt år etter innkjøp, ettersom prosessen vil være over i løpet av noen måneders tid. Men ølet tar ikke skade av dette. Det er noe som kan oppstå også i villgjæret vin (naturvin). Og det er det samme som skjer med tettemelk - hvor denne slimete konsistensen faktisk er ønsket og gir melka en mild syrlighet i tillegg til konsistensen, så altså helt ufarlig.

Amerikanske Black Project Sunbeam er som en tropisk fest i munnen og SweetWater Pit & Pendulum Plum som byr på sommerfest for den mer avanserte surølsfantast. 

Men det er ikke bare det beste ølet som smaker av frukt denne gangen. Eneste norske brygg denne gangen er Mjøderiet Eplemjød, en skikkelig deilig kombo av sider og mjød, ikke like tørt som surølene, men veldig vinøst og spennende. Prøv den til sommerlig sjømat eller vegetar.  

 

På neste side finner du alle smaksnotatene sortert etter poeng 

Slik er testen gjennomført:

Produktene er smakt av Julie H. Amundsen i forbindelse med Vinmonopolets spesialutvalgsmaking som ble gjennomført før salgsstart som er den 25. juni 2020 kl 8.00 i nettbutikken. Øl som befinner seg i butikk og ikke er solgt ut, vil fra 2. juli Kl.10.00 plasseres i hyllene i de såkalte +ØL-butikkene og selges på vanlig måte. 

Disse butikkene er Oslo City, Storo, Aker Brygge, Lillehammer, Asker, Drammen CC, Lillemarkens Kristiansand, Sandnes Kvadrat, Bergen Storsenter, Ålesund Moa, Molde, Trondheim, Bankkvartalet, Body City Nord og Tromsø Langnes.

Noen produkter kan bestilles via nettbutikk. Men som en midlertidig løsning i forbindelse med Covid-19, åpnes det også for bestilling av varer som er fordelt på butikkene via polets nettbutikk. Nettbutikkvarer blir sendt kunder pr post.

Her finner du hvilke øl som finnes i hvilke butikker og hvilke volum av hver som er kjøpt inn

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Glad i musserende vin? Smak forskjellene og finn din favoritt!
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking lørdager kl. 14.30 i Oslo

Glad i musserende vin? Smak forskjellene og finn din favoritt!

Er du nysgjerrig på hva som faktisk er forskjellen på musserende viner? Denne ettermiddagen får du muligheten til å smake på både champagne, prosecco, cava, franciacorta, pet nat og crémant. En perfekt vinsmaking for vennegjengen!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her