Test av viner fra New Zealand - rødviner fra Central Otago

Redaksjonen
01 April 2011 - 11:10

Men foreløpig er tilbudet i Norge begrenset til pinot noir på den røde siden. Dermed er også prisene ganske høye. Og derfor er det også langt mellom de virkelig gode kjøpene. På den hvite siden er konklusjonen jo yngre, jo bedre.

Slik ble blindtesten gjennomført
Smakspanelet bestod av Apéritifs smakere Torstein Østenstad, Ylajali og Magnus Lundgren, Olympen.

 Torstein Østenstad    Magnus Lundgren
Foto: John Nordahl

Testen, som ble gjennomført 19. og 20. januar 2011 omfatter 60 viner fra New Zealand. Smakingen ble foretatt blindt etter druesort, område og årgang. Panelet fikk ingen øvrige opplysninger om produktene før smaking. Paneldeltakerne forlot dessuten lokalet mens produktene ble skjenket i glassene, slik at de ikke skulle ha noen mulighet til å avsløre glassenes innhold. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med det enkelte produkts identitet.

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter tilgjengelig på polet

Alle priser er Vinmonopolet priser, pr 1. mars 2011. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Rødviner fra Central Otago

+ (88p)
Felton Road Pinot Noir 2009
Felton Road
New Zealand - Central Otago
61527 VSD - kr 398,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Servco
Farge og duft: Klar ung rød. Stor rød frukt, ganske rik med mye kirsebær, skogbunn og fat samt jordsmonn.
Smak: Friskt anslag, følger duften, god intensitet i frukten, både varm og kjølig frukt, bra syre, gode faste tanniner, sitter lenge. (2009)
Bruksområde: Allround.
Vurdering: En stor og rik pinot noir for de neste fire årene. Godt kjøp. 88 p (2009)
Laget av: 100 % pinot noir
Alkoholinnhold: 13,5 % vol.
Bestill her:

+ (87p)
Felton Road Block 5 Pinot Noir 2009
Felton Road
New Zealand - Central Otago
90642 VSD - kr 556,00 (75cl)
Bestillingsutvalg
SR Wine Import
Farge og duft: Klar dyp rød. Elegant parfymert og ganske konsentrert duft med skogsbær, modne røde bær,
Smak: Stort bløtt anslag, følger duften, en del sødme, fin syre, gode runde tanniner, sitter lenge med noe fat og litt varme i finishen. (2009)
Bruksområde: Rødt kjøtt med saus.
Vurdering: En stor og rik vin for de neste fire årene. Verd prisen? 87 p (2009)
Laget av: Pinot noir
Alkoholinnhold: 14,0% vol.
Bestill her:

+ (87p)
Felton Road Block 3 Pinot Noir 2009
Felton Road
New Zealand - Central Otago
90753 VSD - kr 559,00 (75cl)
Bestillingsutvalg
SR Wine Import
Farge og duft: Klar dyp rød. Elegant og ganske kompleks duft med røde skogsbær, kirsebær, jordsmonn, skogbunn, vanilje, kjøtt og velintegrert fat.
Smak: Friskt anslag, veldig god syre, ganske stor tett frukt, faste slanke tanniner, deilig saftighet, litt varm finish med noe fat. (2009)
Bruksområde: Rødt kjøtt med saus.
Vurdering: En stor og rik vin for de neste fire årene. Verd prisen? 87 p (2009)
Laget av: Pinot noir
Alkoholinnhold: 14,0% vol.
Bestill her:

(86p)
Felton Road Cornish Point Pinot Noir 2009
Felton Road
New Zealand - Central Otago
90640 VSD - kr 459,00 (75cl)
Bestillingsutvalg
SR Wine Import
Farge og duft: Klar mørk rød. Åpen rik duft med søte røde og mørke bær, jordsmonn, fat og sjokolade.
Smak: Ganske kompleks fra starten, rik i munnen, følger duften, konsentrert med fine tanniner, frukten drukner litt i alt fatet mot slutten som er litt varm. (2009)
Bruksområde: Rikere retter.
Vurdering: En varm og rik pinot noir for de neste tre-fire årene. Verd prisen. 86 p (2009)
Laget av: Pinot noir
Alkoholinnhold: 14,0% vol.
Bestill her:

(86p)
Felton Road Calvert Pinot Noir 2009
Felton Road
New Zealand - Central Otago
90762 VSD - kr 459,00 (75cl)
Bestillingsutvalg
SR Wine Import
Farge og duft: Dyp klar rød. Tett mørk frukt samt fat og jordsmonnspreg i duften, ganske elegant.
Smak: Fyldig anslag, en del sødme som balanseres av høy syre, faste fine tanniner, rik og parfymert finish, god lengde med en del fat. (2009)
Bruksområde: Grillet kjøtt.
Vurdering: En ganske stor og rik vin for de neste tre-fire årene. Verd prisen. 86 p (2009)
Laget av: Pinot noir
Alkoholinnhold: 14,0% vol.
Bestill her:

(85p)
Black Cottage Central Otago Pinot Noir 2009
Vinultra
New Zealand - Central Otago
Inter Logistikk - ca. kr 140,00 (75cl)
Kun Horeca
Vitaca Norge
Farge og duft: Klar dypere rød. Ganske rik duft med mørkere frukt, vanilje, litt mandel.
Smak: Mørk intens frukt i starten, noe sødme, stor og rik med fin fasthet utover, god munnfølelse, sitter godt. (2009)
Bruksområde: Allround.
Vurdering: En god vin for de neste tre årene. Meget godt kjøp. 85 p (2009)

÷ (82p)
Pinot Noir 2007
Rippon
New Zealand - Central Otago
91766 VSD - kr 359,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
SR Wine Import
Farge og duft: Klar rød. Moden litt syltet og vegetal duft.
Smak: Saftig anslag, syren stikker litt ut, slank frukt, moden stil, litt tørr mot slutten. (2007)
Bruksområde: Lyst kjøtt med saus.
Vurdering: Må nytes nå. For dyr. 82 p (2007)
Laget av: 100% Pinot noir
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Bestill her:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner
+

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner

Og slik har den klart å beholde posisjonen siden første årgang som var 1968.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nå skal det bakes pepperkaker
Julemat
Oppskrifter pepperkaker

Nå skal det bakes pepperkaker

Ta med familien på et skikkelig pepperkakebakeverksted. De gode oppskriftene finner du her.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner
+

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner

Og slik har den klart å beholde posisjonen siden første årgang som var 1968.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Bli med å feire kjærligheten for italiensk mat og vin
Matkurs og vinkurs
Winemakersdinner 14. februar i Oslo

Bli med å feire kjærligheten for italiensk mat og vin

Den 14. februar feirer vi kjærligheten for mat og vin på Vinoteket. Ta med noen du er glad i, eller kom alene og bli kjent med andre mat- og vinentusiaster.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her