Test av viner fra Franken - Riesling og weissburgunder

Redaksjonen
08 September 2011 - 17:58

De beste kjennetegnes av flott syre, intens frukt og godt mineralpreg. Et veldig godt alternativ til gode retter med sjømat eller lyst kjøtt. Og den spesielle flaskeformen gjør jo at disse vinene skiller seg klart ut.

Slik ble blindtesten gjennomført
Smakspanelet bestod av Apéritifs smakere Torstein Østenstad, Ylajali og Jessica Senning, Trattoria Popolare.

 Torstein Østenstad    Jessica Senning 
Foto: John Nordahl

Testen, som ble gjennomført 20. mai 2011, omfatter 18 viner fra Franken. Smakingen ble foretatt blindt etter årgang og druesort.

Panelet fikk ingen øvrige opplysninger om produktene før smaking. Paneldeltakerne forlot dessuten lokalet mens produktene ble skjenket i glassene, slik at de ikke skulle ha noen mulighet til å avsløre glassenes innhold. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med det enkelte produkts identitet.

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter tilgjengelig på polet

Alle priser er Vinmonopolet priser, pr 1. september 2011. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Riesling og weissburgunder

(86p)
Castell Schlossberg Riesling Großes Gewächs 2009
Fürstlich Castell'sches Domänenamt
Tyskland - Franken
Inter Logistikk - ca. kr 280,00 (75cl)
Kun Horeca
AR Wines
Farge og duft: Gul. Ung elegant duft med friske toner av grønne epler, blomster, bivoks, kalkpreg/mineraler.
Smak: Middels fyldig anslag, lett sødme, god syre, lang ettersmak av grønne epler. (2009)
Bruksområde: Sjømat.
Vurdering: En relativt slank riesling for de neste fem årene. Verd prisen. 86 p (2009)
Laget av: Riesling

(85p)
Riesling Kabinett Trocken Escherndorfer Lump 2009
Weingut Horst Sauer
Tyskland - Franken
VSD - ca. kr 178,00 (75cl)
Kun Horeca
Terroir
Farge og duft: Gul. En del petroleumstoner i duften, gule epler, bra rieslingkarakter.
Smak: Fruktig anslag, god syre, slank stil, bra konsentrasjon, tørr finish med lett grapefruktbitterhet. (2009)
Bruksområde: Drikkevin.
Vurdering: En lettlikendes vin for de neste to årene. Godt kjøp. 85 p (2009)
Laget av: Riesling

÷ (83p)
Wirsching Iphöfer Kronsberg Riesling Kabinett Trocken 2009
Weingut Hans Wirsching
Tyskland - Franken
80438 VSD - kr 129,00 (75cl)
Basisutvalg, kategori 3
Moestue Grape Selections
Farge og duft: Lys gul. Frisk ung duft med syrlige frukter.
Smak: Høy syre fra starten, noe druefedme, men mangler litt kropp til all syren, litt grønn finish. (2009)
Bruksområde: Drikkevin.
Vurdering: En frisk og litt lett vin. Best innen et par år. Vel verd prisen. 83 p (2009)
Laget av: 100% Riesling
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fat- eller flaskemodnet før salg
Bestill her:

+ (77p)
Weissburgunder Spätlese Trocken 2008
Weingut Horst Sauer
Tyskland - Franken
VSD - ca. kr 232,50 (75cl)
Kun Horeca
Terroir
Farge og duft: Gullgul. Søt moden duft med smør og tropisk frukt, noe karamell.
Smak: Bløtt anslag, som duften, mangler noe syre, blir for tung og moden i stilen, sitter noe. (2008)
Bruksområde: Alene.
Vurdering: Skulle vært drukket for et par år siden for maksimal friskhet. Weissburgunder og spätlese er ingen god kombinasjon. Knapt verd prisen. 77 p (2008)
Laget av: Weissburgunder (Pinot Blanc)

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne festkaken som smaker skikkelig proft, er faktisk svært lettlaget
Ukens kake
Sjokoladekake med ganache

Denne festkaken som smaker skikkelig proft, er faktisk svært lettlaget

Når du først har fått smaken på konditorkremen ganache, går du aldri tilbake til vanlig glasur.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne håndfullen med pinot noirer imponerer stort, men det er mer enn dette blant de mer enn 1000 nyhetene
+
Tester

Denne håndfullen med pinot noirer imponerer stort, men det er mer enn dette blant de mer enn 1000 nyhetene

Marsnyhetene byr på en rekke legender og viner med legendepotensial fra mange vinområder og druesorter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Topp chablis til skrei på 161 pol
+
Godbiter i pollisten

Topp chablis til skrei på 161 pol

Denne strålende chablisen kan ikke vente til å slå følge med full skreipakke. Sikre deg flaskene nå.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne festkaken som smaker skikkelig proft, er faktisk svært lettlaget
Ukens kake
Sjokoladekake med ganache

Denne festkaken som smaker skikkelig proft, er faktisk svært lettlaget

Når du først har fått smaken på konditorkremen ganache, går du aldri tilbake til vanlig glasur.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne håndfullen med pinot noirer imponerer stort, men det er mer enn dette blant de mer enn 1000 nyhetene
+
Tester

Denne håndfullen med pinot noirer imponerer stort, men det er mer enn dette blant de mer enn 1000 nyhetene

Marsnyhetene byr på en rekke legender og viner med legendepotensial fra mange vinområder og druesorter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du marsutgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du marsutgaven 2025 av Apéritif magasin

København byr på koreansk mattempel og drikken du får der, finnes også i Norge. Både El Salvador og Valpolicella besøkes, og naturvinens framtid diskuteres også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Leser du Sjøfareren, er det dette du skal ha i glasset - vi snakker om viner som skriver verdenshistorie
+
Godbiter i pollisten

Leser du Sjøfareren, er det dette du skal ha i glasset - vi snakker om viner som skriver verdenshistorie

Boka som velfortjent har tatt Norge med storm, fortjener også noe unikt i glasset. Mer unikt enn dette skal du lete lenge etter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Fredagssnacksen blir knapt bedre enn med dette
Dagens rett

Fredagssnacksen blir knapt bedre enn med dette

Lettlaget om du bruker fryste skjell, men like god om du damper skjellene først og gratinerer dem raskt etterpå.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her