Test av viner fra annen nordlig Chianti og IGT

Det skjer mye spennende utenfor de mest kjente DOCene i Toscana, og resultatene av denne utviklingen begynner å gjøre seg gjeldende også i Norge.
Redaksjonen
20 Mars 2009 - 12:56

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter

Annen nordlig Chianti og IGT

+ (89p)
Vigorello 2001
San Felice
Italia - Toscana
13750 VSD - kr 279,00 (75cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Tett mørk rød med lysere kant. Moden elegant duft med eksotiske krydder- og tretoner, ganske kompleks med mørke bær, modne solbær, lær, røyk, fatkrydder, tobakk.
Smak: Fyldig anslag, følger duften, veldig fyldig hele veien, fin sødmefylt frukt, fine syrer, gode men myke tanniner, sitter veldig lenge med velintegrert eik i finishen. (2001)
Bruksområde: Forseggjorte retter med rødt kjøtt.
Vurdering: En stoffrik og svakt moden vin som likevel tåler fint fem år til. Meget godt kjøp. 89 p (2001)
Laget av: 60% sangiovese, 40% cabernet sauvignon
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 18-24 md lagring i franske eikefat og 12 md flaskemodning.
Bestill her:

+ (89p)
Tenuta di Valgiano Colline Lucchesi 2006
Ten. di Valgiano
Italia - Toscana
VSD - kr 299,00 (75cl)
Spesialimport
WineTailor
Farge og duft: Mørk tett dyp rød. Veldig rik duft med masse kirsebær, plommer, brent tre, urter,
Smak: Saftig rikt anslag, flott frukt og bra syre, fine myke tanniner, en del fat utover, varm og rik finish. (2006)
Bruksområde: Rike retter med rødt kjøtt.
Vurdering: En veldig pakket vin som vil utvikle seg videre i minst sju-åtte år. Godt kjøp. 89 p (2006)

+ (87p)
Tenuta di Valgiano Palistorti Colline Lucchesi 2006
Ten. di Valgiano
Italia - Toscana
VSD - kr 199,00 (75cl)
Spesialimport
WineTailor
Farge og duft: Tett mørk rød. Veldig tett duft med en del eik, kaffe, sjokolade samt mørke bær.
Smak: Bløtt fyldig anslag, fine syrer, god fasthet, en del fat i finishen. (2006)
Bruksområde: Grillet rødt kjøtt, viltgryter.
Vurdering: Veldig innsmigrende og deilig om enn litt stor vin for de neste tre-fire årene. Meget godt kjøp. 87 p (2006)

(86p)
Poppiano Chianti Riserva 2004
Castello di Poppiano
Italia - Toscana
15158 Vectura - kr 202,60 (75cl)
Bestillingsutvalg
Strag
Farge og duft: Tett mørk rød. Moden duft med fine toner av sødmefylt frukt, lær, fat, tørket frukt.
Smak: Følger duften, moden og småelegant, en del ekstraksjon, men fin syre og myke tanniner, sitter lenge med litt tørrstoffer i finishen. (2004)
Bruksområde: Lam med saus.
Vurdering: En moden og harmonisk vin for de neste fire årene. Godt kjøp 86 p (2004)
Laget av: 90% sangiovese, 7% cabernet sauvignon, 3% merlot/colorino
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 18-24 md. Fatlagring, 3 md. Flaskemodning før salg
Bestill her:

(86p)
Grilli del Testamatta 2006
Testamatta
Italia - Piemonte
51275 Gaia Wine & Spirits - kr 216,80 (75cl)
Bestillingsutvalg
Gaia Wine & Spirits
Farge og duft: Mørk rød. Fin duft av røde og mørke bær, jordsmonn, urter, blomster og litt gress
Smak: Fast i anslaget, litt rustikk men myk stil, likevel god syre og bra tanniner, frisk god finish. (2006)
Bruksområde: Ovnsstekte kjøttretter.
Vurdering: En veldig typeriktig sangiovese som holder fint tre år til. Godt kjøp. 86 p (2006)
Laget av: 100% sangiovese
Alkoholinnhold: 14,5% vol.
Bestill her:

(85p)
Casamatta Rosso 2007
Cantinamatta (Bibi Graetz)
Italia - Toscana
59050 VSD - kr 99,90 (75cl)
Basisutvalg (Fullsortiment)
Gaia Wine & Spirits
Farge og duft: Mørk rød. Bærpreget duft med røde bær, urter, bringebærdrops, krydder og jordsmonn.
Smak: Fast i anslaget, god saftighet, stram syrefrisk finish, sitter en god stund. (2007)
Bruksområde: Lyst kjøtt som saftig kylling.
Vurdering: En ung og fast vin for de neste to årene. Meget godt kjøp. 85 p (2007)
Laget av: 100% Sangiovese
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret, opptil 2 md. flaskemodning før salg
Bestill her:

(85p)
Poggio alla Badiola 2006
Fonterutoli, Marchesi Mazzei
Italia - Toscana
48027 VSD - kr 132,70 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Gaia Wine & Spirits
Farge og duft: Mørk rød. Fin myk og småelegant duft med innslag av blomster, røde bær, stall, mokka samt litt rustikke jordtoner.
Smak: Fast anslag, myk og moden frukt, bra syre, myke tanniner, sitter godt med god friskhet i finishen. (2006)
Bruksområde: Pasta, spekemat, lyst kjøtt.
Vurdering: En veldig anvendelig og lettdrikkelig vin for de neste to årene. Meget godt kjøp. 85 p (2006)
Laget av: 75% Sangiovese, 25% Merlot
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 9 md fatlagring (10% av fatene er nye)
Bestill her:

(84p)
Villa Puccini 2004
Villa Puccini
Italia - Toscana
56670 Vectura - kr 109,90 (75cl)
Basisutvalg(Test)
Vectura
Farge og duft: Ung mørk rød. Røde modne bær, krydder, eik og jordsmonn.
Smak: Saftig anslag, god syre, myke tanniner, sitter godt. (2004)
Bruksområde: Lyst kjøtt, svinesteik.
Vurdering: En god vin for de neste to årene. Meget godt kjøp. 84 p (2004)
Laget av: 90% Sangiovese, 10% Merlot
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 12 md. lagring i store slovenske fat og en liten andel brukte franske 225 ltr. fat
Bestill her:

÷ (83p)
Monte Antico 2004
Santa Lucia/Empson
Italia - Toscana
32904 Vectura - kr 113,90 (75cl)
Basisutvalg (Hovedsortiment)
Vectura
Farge og duft: Ung mørk rød. Fin duft av modne kirsebær, røde bær, rips, krydder og røyk.
Smak: Saftig anslag, følger duften, fine syrer og tanniner, sitter godt og ganske lenge. (2004)
Bruksområde: Lyst kjøtt, pasta.
Vurdering: En saftig og lettdrikkelig vin som er best innen et år. Meget godt kjøp. 83 p (2004)
Laget av: 90% sangiovese, 10% merlot
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 12-14 md. Fatlagring, 4-6 md. Flaskemodning før salg
Bestill her:

÷ (82p)
Mannucci Droandi Chianti Colli Aretini 2005
Mannucci Droandi
Italia - Toscana
49463 VSD - kr 129,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Vinum
Farge og duft: Mørk vamr rød. Moden litt rustikk duft med innslag av tørket frukt.
Smak: Litt grovt anslag, litt rustikk, saftig og moden frukt, sitter noe. (2005)
Bruksområde: Enkle retter.
Vurdering: En enkel og lettdrikkelig vin for nåkonsum. Vel verd prisen. 82 p (2005)
Laget av: 90 % sangiovese, 5 % canaiolo, 5 % andre
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Bestill her:

÷ (81p)
Ruffino Torgaio 2007
Ruffino
Italia - Toscana
51235 VSD - kr 229,90 (200cl)
Basisutvalg (Fullsortiment)
Bibendum
Farge og duft: Middels dyp rød. Behagelig duft av friske røde bær, søte plommer og urter.
Smak: Saftig anslag, bra syre, myke tanniner, frisk krydret finish. (2007)
Bruksområde: Drikkevin, pizza.
Vurdering: En ren men litt lett og enkel vin. Godt kjøp. 81 p (2007)
Laget av: 60% Sangiovese, 40% Merlot
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 4 md. fatlagring for 15% av vinen
Bestill her:

÷ (81p)
Piccini Colli della Toscana Centrale 2006
Piccini
Italia - Toscana
10630 Vectura - kr 109,90 (75cl)
Basisutvalg (Grunnsortiment)
Farge og duft: Ung mørk rød. Fin rund bærduft.
Smak: Rent saftig anslag, bløte tanniner, sitter noe. (2006)
Bruksområde: Drikkevin.
Vurdering: En enkel og lettdrikkelig vin for nåkonsum. Vel verd prisen. 81 p (2006)
Laget av: 85% Sangiovese, 15% Merlot
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fat- eller flaskemodnet før salg
Bestill her:

(76p)
Lanciola Chianti Colli Fiorintini 2006
Az. Agr. Lanciola
Italia - Toscana
47252 VSD - kr 134,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Terroir
Farge og duft: Ung mørk rød. Noe rustikk men likevel rik duft med en del modne bærtoner.
Smak: Saftig anslag, holder seg saftig, men blir veldig rustikk og grønn utover. (2006)
Bruksområde: Alene.
Vurdering: En litt vel rustikk vin. Nå. Knapt verd prisen. 76 p (2006)
Laget av: 90% sangiovese, 10% andre
Alkoholinnhold: 14,0% vol.
Bestill her:

Kork-/flaskefeil:

Capitus Conti Contini
Ten. di Capezzana
Italia - Toscana
42944 Vectura - kr 127,80 (75cl)
Bestillingsutvalg
Robert Prizelius
Vurdering: Flaske-/korkfeil. (2005)
Laget av: 100% sangiovese
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Bestill her:

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre
Dagens rett

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre

Sheperds pie lages vanligvis med vanlig kjøttdeig, men her er det et enda bedre og smaksrikt alternativ som er brukt, nemlig reinsdyrhakk eller reinskav som tilberedes rett fra fryst tilstand.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her