Test av sommerøl og norskbrygget lyst øl - del I

Årets sommerøl oppleves som i noe bedre form enn tidligere år. Mange korrekte øltyper som evner å gjøre akkurat det vi forventer at de skal, nemlig å forfriske. Blant de 32 testede ølsortene presenterer vi her sommerølet.
Redaksjonen
07 Juni 2006 - 14:01

Men for de virkelig store norskbryggete ølopplevelsene i sommer, og spesielt til mat, gjelder det å styre unna sommeretikettene. Øl som Haandbryggeriet India Pale Ale og Nøgne Ø Bitter vil heve grillmaten til de store høyder.

Slik ble blindtesten gjennomført
Smakspanelet bestod av Apéritifs smakere Remi Madsen, Hotel Continental, Torstein Østenstad, Ylajali og Christian Udjus, frilanser.

Remi Madsen  Torstein Østenstad  Christian Udjus
Foto: Johnny Syversen / John Nordahl

Testen, som ble gjennomført 2. juni 2006, omfatter 14 sommerøl og 18 lysere øl som egner seg for sommerseongen. Smakingen ble foretatt blindt etter type. Panelet fikk overhodet ingen opplysninger om produktene før smaking. Paneldeltakerne forlot dessuten lokalet mens produktene ble skjenket i glassene, slik at de ikke skulle ha noen mulighet til å avsløre glassenes innhold. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med det enkelte produkts identitet.

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter tilgjengelig på polet

Poengskalaen er femdelt:
Antall stjerner er fremkommet som et gjennomsnitt av paneldeltakernes evaluering av det enkelte produkts kvalitet uten hensyntagen til hva det koster. Vurderingen av hvilke produkter som er gode og meget gode kjøp ble derfor foretatt etter bedømmingen var avsluttet.

Alle priser er Vinmonopolet priser, pr. 1. mai 2006. Når det gjelder øl under 4,75 %, vil prisene variere noe avhengig av butikkjede.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Du befinner deg her:

 

Innledning: Test av sommerøl og norskbrygget lyst øl

>>>

Del 1: Test av sommerøl

 

Del 2: Test av norskbrygget lyst øl

Sommerøl:

+
smrprty ™
Macks Ølbryggeri
50 cl
4,70 %
Farge og duft: Gullgul. Fin rik fruktig duft med krydder, honning, hvete og malt.
Smak: Flott anslag, veldig godt skum, en del sødme, lett bitterhet.
Mat: Tørsteslukker, picnic.
Vurdering: Følger ikke helt opp duften smaksmessig, men likevel et veldig godt sommerøl som vinner på å serveres godt avkjølt. 88 p

+
Borg Sommerpilsner
Hansa Borg Bryggerier
33 cl
4,70 %
Farge og duft: Gull. Flott fruktig og frisk duft.
Smak: Bløtt fruktig anslag, mykt skum, noe sødme, lett bitterhet i finishen, sitter lenge.
Mat: Tørsteslukker.
Vurdering: Et elegant og innsmigrende sommerøl som vinner på å serveres godt avkjølt. 87 p

CB Feriepils
Hansa Borg Bryggerier
50 cl
4,70 %
Farge og duft: Gul. Sommerlig lett duft med fin friskhet og innslag av humle og malt.
Smak: Bløtt anslag, mykt fint skum, strammer seg fint inn med fin bitterhet i finishen.
Mat: Allround grillmat.
Vurdering: 86 p

Fredrikstad Sommerøl
Hansa Borg Bryggerier
33 cl
4,70 %
Farge og duft: Gull. Fin fyldig og parfymert duft av mokka, smør og frukt.
Smak: Friskt anslag, godt skum, bløt og behagelig midtfase, fin bitterhet i finishen.
Mat: Skalldyr, tørsteslukker.
Vurdering: Et veldig mykt og samtidig friskt øl som er deilig å drikke og som dessuten vinner på å serveres godt avkjølt. 86 p

Aass Sommerøl
Aass Bryggeri
50 cl
4,70 %
Farge og duft: Lys gul. Lett frisk duft med noe frukt, humle og malt.
Smak: Friskt lett anslag, tett fint skum, lett fylde, noe bitterhet i finishen, sitter lenge med noe krydder og sødme.
Mat: Tørsteslukker, lette sommerretter.
Vurdering: Et behagelig drikkeøl. 86 p

Grans Sommerøl
Lisensprodusert for Grans på Harboe, Danmark
50 cl
4,50 %
Farge og duft: Mørk gull. God duft av epler, sitrus, malt og humle.
Smak: Friskt leskende anslag, krydder og malt i midten, mykt skum, behagelig bitterhet, sittergodt.
Mat: Grillet lyst kjøtt.
Vurdering: Et godt sommerøl rett og slett. 86 p

Rogalands Sommerøl
Berentsens Brygghus
33 cl
4,75 %
Farge og duft: Lys gull. Frisk lett duft av humle, malt og frukt samt snev av honning.
Smak: Følger duften, frisk leskende stil med behagelig skum og fin bitterhet mot slutten.
Mat: Tørsteslukker.
Vurdering: Et lettdrikkelig sommerøl på den lette siden. 84 p

÷
Hansa Sommerøl
Hansa Borg Bryggerier
50 cl
4,70 %
Farge og duft: Gullgul. Lett fruktig og blomsteraktig duft.
Smak: Fruktig anslag, bløt stil med svak bitterhet i finishen.
Mat: Tørsteslukker.
Vurdering: Mangler litt bitterhet. 83 p

÷
Mack Sommerøl
Macks Ølbryggeri
50 cl
4,70 %
Farge og duft: Gullgul. Ok duft med noe malt og litt frukt.
Smak: Bløtt anslag, noe maltpreg i midten, noe sødme og lett bitterhet som ikke klarer å balansere sødmen helt, litt emmen finish.
Mat: Drikkeøl.
Vurdering: For nybegynneren. Bør serveres godt avkjølt. 83 p

÷
Grans Sommerøl
Grans Bryggeri
33 cl
4,50 %
Farge og duft: Gul. Sommerfrisk duft av epler, malt og humle.
Smak: Friskt anslag, godt skum, lett fylde, noe bitterhet i finishen.
Mat: Tørsteslukker.
Vurdering: En tanke kommersiell men lettdrikkelig og behagelig. 83 p

÷
Tuborg Sommerøl
Ringnes
50 cl
4,50 %
Farge og duft: Klar gul. Veldig nøytral duft.
Smak: Saftig anslag, fint skum, bløt ettersmak.
Mat: Tørsteslukker på svært varme dager.
Vurdering: Litt lite av alt men fungerer likevel hvis den servers godt avkjølt. 81 p

÷
Lundetangen Sommerøl
Aass Bryggeri
50 cl
4,70 %
Farge og duft: Gullgul. Litt sødmebetont duft.
Smak: Bløtt anslag, mye frukt, middels skum, lett bitterhet i finishen.
Mat: Tørsteslukker.
Vurdering: Et kommersielt sommerøl som bør serveres godt avkjølt. 80 p

+
Ringnes Sommerøl
Ringnes
50 cl
4,50 %
Farge og duft: Lys gul. Lett enkel duft.
Smak: Bløtt anslag, litt metallisk preg, godt skum, noe sødme, noe bitterhet, litt vandig finish.
Mat: Tørsteslukker.
Vurdering: Veldig spansk i stilen og dermed litt vel kommersielt. 78 p

+
Ringnes Skjærgårdspils
Ringnes
44 cl
4,50 %
Farge og duft: Gull. Frisk fin duft.
Smak: Friskt rent anslag, mykt skum som dør litt vel fort, god bitterhet, men ettersmaken er litt flat.
Vurdering: To bokser prøvet og begge gangene døde skummet etter kort tid i glasset. 77 p

Du befinner deg her:

 

Innledning: Test av sommerøl og norskbrygget lyst øl

>>>

Del 1: Test av sommerøl

 

Del 2: Test av norskbrygget lyst øl

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Libanon vokser mest på polet – denne produsenten er i særklasse
+
Godbiter i pollisten

Libanon vokser mest på polet – denne produsenten er i særklasse

Enkeltdrueviner både av det ytterst lokale og det mer internasjonale slaget, men alltid biodynamisk dyrket og naturlig laget, det er den for Libanon unike formelen til Maher Harb.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Grisebillige burgundere
+
Ukens vin

Grisebillige burgundere

Det må viner til 159,90 som også smaker veldig godt, med rette kunne kalles i dag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum
+

Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum

Den italienske ansjossausen, colatura di alici, fra Cetara på Amalfikysten har aner fra Romertiden, og lages i stor grad slik fortsatt. Vi har besøkt restauranten Acquapazza som lager sin egen saus.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.
Dagens rett

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.

Lammefilet er luksus - den er både liten og ytterst mør. Med denne oppskriften er det masse tilbehør som drøyer ut den eksklusive råvaren.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Libanon vokser mest på polet – denne produsenten er i særklasse
+
Godbiter i pollisten

Libanon vokser mest på polet – denne produsenten er i særklasse

Enkeltdrueviner både av det ytterst lokale og det mer internasjonale slaget, men alltid biodynamisk dyrket og naturlig laget, det er den for Libanon unike formelen til Maher Harb.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Grisebillige burgundere
+
Ukens vin

Grisebillige burgundere

Det må viner til 159,90 som også smaker veldig godt, med rette kunne kalles i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slik velger du vin til fårikål
Mat og vin i kombinasjon
Vin til fårikål

Slik velger du vin til fårikål

Stadig flere serverer fårikål som festmat, men hva serverer vi å drikke til den norske klassikeren?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Park Hotel Vossevangens vinkart fortsatt blant verdens beste

I The World's Best Wine Lists Awards 2024 fikk hotellets vinkjeller hele to priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Den finnes vel knapt noen enklere pastarett enn denne
Dagens rett

Den finnes vel knapt noen enklere pastarett enn denne

Spesielt siden den er så smaksintens. Det skyldes den italienske ansjossausen, colatura di alici. Får du ikke tak i den, har vi er alternativ.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum
+

Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum

Den italienske ansjossausen, colatura di alici, fra Cetara på Amalfikysten har aner fra Romertiden, og lages i stor grad slik fortsatt. Vi har besøkt restauranten Acquapazza som lager sin egen saus.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her