Test av hvit og rød bordeaux - røde cru-viner

Apéritifs panel har smakt på fruktene av et Bordeaux i krise, hvite og røde viner fra de yngste tilgjengelige årgangene og fra så vel de store négocianthusene som fra såkalte petits châteaux. Her får du servert de 10 rødvinene med betegnelsen "cru".
Redaksjonen
31 Mars 2006 - 13:00

Det er leit å si det, men vi er ikke veldig imponerte, selv om det finnes en håndfull riktig gode perler, også blant de rimeligste. For å få virkelig god vin må du imidlertid investere nærmere 150 kroner.

Slik ble blindtesten gjennomført
Smakspanelet bestod av Apéritifs smakere Remi Madsen, Hotel Continental, Torstein Østenstad, Ylajali og Robert Lie, Oscarsgate.

Remi Madsen  Torstein Østenstad   Robert Lie  
Foto: Johnny Syversen / John Nordahl

Testen, som ble gjennomført 25. januar 2006, omfatter 40 hvite og røde viner fra Bordeaux i årgangene 2003 og 2004. Smakingen ble foretatt blindt etter farge, årgang og appellasjon. Panelet fikk overhodet ingen opplysninger om produktene før smaking. Paneldeltakerne forlot dessuten lokalet mens produktene ble skjenket i glassene, slik at de ikke skulle ha noen mulighet til å avsløre glassenes innhold. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med det enkelte produkts identitet.

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter tilgjengelig på polet

Poengskalaen er femdelt:
Antall stjerner er fremkommet som et gjennomsnitt av paneldeltakernes evaluering av det enkelte produkts kvalitet uten hensyntagen til hva det koster. Vurderingen av hvilke produkter som er gode og meget gode kjøp ble derfor foretatt etter bedømmingen var avsluttet.

Alle priser er Vinmonopolet priser, pr 1. mars 2006. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Du befinner deg her:

 

Innledning: Test av hvit og rød bordeaux 2003 og 2004

 

Del 1: Hvit bordeaux 2003 og 2004

 

Del 2: Rød bordeaux/supérieur 2003 og 2004

>>>

Del 3: Rød bordeaux cru 2003 og 2004

Rød bordeaux cru 2003 og 2004:

÷
Les Persanes de Montesquieu 2003
Montesquieu
Frankrike - Bordeaux - Graves
33877 Cuveco - kr 139,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Mørk rød med lysere kant. God og sammensatt duft av solbær, cedertre, lær, kaffe, tobakk, skogbunn og fat.
Smak: Fint fyldig anslag, god frukt i midten, saftige gode tanniner, fin syre, noe fat i finishen, sitter godt og lenge. (2003)
Mat: Lettere vilt, rødt kjøtt med god saus.
Vurdering: En veldig typeriktig graves som er deilig nå og de neste tre årene. Meget godt kjøp. (2003)
Laget av: 30% merlot, 70% cabernet sauvignon
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Bestill her:

÷
Ch. Vieux Bonneau 2003
Ch. Vieux Bonneau
Frankrike - Bordeaux
44565 VSD - kr 159,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Best Buys International AS
Farge og duft: Purpurrød. Tett rik duft av mørke bær, særlig skogsbær, men også kirsebær, julekrydder, jordsmonn, eik, vanilje og sjokolade.
Smak: Følger duften, flott jordsmonnspreg, veldig god stofflighet men samtidig svært bløt (tyder på mye merlot), deilige tanniner mot slutten. (2003)
Mat: Allround gode retter med rødt kjøtt, også lettere vilt.
Vurdering: En flott og rik vin som er svært tilgjengelig allerede og som holder et par-tre år til. Meget godt kjøtt. (2003)
Laget av: 90% merlot, 10% cabernet
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Bestill her:

÷
Ch. Franc Lartigue 2003
Vign. Marcel Petit
Frankrike - Bordeaux
44625 VSD - kr 160,70 (75cl)
Bestillingsutvalg
WineTailor
Farge og duft: Mørk rød med lysere kant. Nydelig duft av solbær, blåbær, lær og urter.
Smak: Fyldig bløtt anslag, fine syrer, nydelig solbærfrukt i midten, delikat stofflighet, en touch av eik i finishen. (2003)
Mat: Allround, særlig lam og lettere vilt.
Vurdering: En svært saftig og elegant bordeaux som er deilig nå og de neste tre årene. Meget godt kjøp. (2003)
Laget av: 70% merlot, 15% cabernet franc, 15% cabernet sauvignon
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Bestill her:

+
Ch. de Maison Neuve 2003
Michel Coudroy
Frankrike -Bordeaux - Montagne St.-Émilion
20231 Vectura - kr 145,50 (75cl)
Bestillingsutvalg
The Scandinavian Negotiators
Farge og duft: Mørk rød med lysere kant. Elegant duft av røde og mørke bær, særlig skogsbær, men også solbær, skogbunn og eik.
Smak: Saftig flott anslag, følger duften, god stofflighet, innslag av cedertre i midten, fine tanniner, sitter godt og lenge med noe jordsmonn i finishen. (2003)
Mat: Allround rødt kjøtt.
Vurdering: En svært anvendelig bordeaux som er deilig nå og de neste tre årene. Meget godt kjøp. (2003)
Laget av: 80% merlot, 20% cabernet sauvignon
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Vinen er lagret i 14 md. På eikefat.
Bestill her:

Ch. Mercier 2003
Ph. Chety
Frankrike - Bordeaux
41591 Danvik Vin - kr 129,80 (75cl)
Bestillingsutvalg
Danvik Vin
Farge og duft: Mørk ung rød. Flott duft med fint preg av modne røde bær, solbær, jordsmonn og eukalyptus.
Smak: Fint anslag, følger duften, middels fyldig, bløt helt frem til finishen som blir litt tørr på grunn av eiken. (2003)
Mat: Lam, lyst kjøtt med noe fedme.
Vurdering: Trenger mat. Best nå og de neste to årene. Godt kjøp. (2003)
Laget av: Merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon, malbec
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Bestill her:

Ch. Preuillac 2003
S.C.F Ch. Preuillac
Frankrike - Médoc
45155 Vectura - kr 179,00 (75cl)
Basisutvalg (Fullsortiment)
Robert Prizelius
Farge og duft: Mørk rød kjerne blålig kant. Fin duft av søte syltete bær, særlig bjørnebær og blåbær, samt noe jordsmonn.
Smak: Bløtt anslag, god frukt, fin lengde. (2003)
Mat: Lyst kjøtt.
Vurdering: En bløt og lettdrikkelig bordeaux som er en tanke polert. Verd prisen. (2003)
Laget av: 54% cabernet sauvignon, 44% merlot, 2% cabernet franc
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 12 md. Fatlagring (1/3 nye fat), 6 md. Flaskemodning før salg
Bestill her:

Ch. Condat 2003
F. Janoueix
Frankrike - Saint-Émilion Grand Cru
15217 Vectura - kr 179,90 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Gavin
Farge og duft: Mørk rød. Røde og mørke bær, særlig solbær, snev av jordsmonn og noe fatkrydder.
Smak: Saftig anslag, noe stofflighet, bløt stil, middels fylde, sitter en stund. (2003)
Mat: Lam, kalv.
Vurdering: En helt grei bordeaux for nåkonsum. (2003)
Laget av: 70% Merlot, 20% Cabernet Sauvignon, 10% Cabernet Franc
Alkoholinnhold: 12,5 vol%
Produksjon/lagring hos produsent: 18 md. fatlagring, 2 md. flaskemodning før salg
Bestill her:

÷
Ch. les Ormeaux 2003
Y. Piousseau / Pascal Delerablée
Frankrike - Bordeaux - Lalande-de-Pomerol
32165 VSD - kr 179,00 (75cl)
Basisutvalg (Fullsortiment)
Farge og duft: Mørk rød. Røde og mørke bær, litt kokt bærpreg, noe eik og jordsmonn samt snev av animalskhet.
Smak: Litt søtlig frukt i anslaget, bløt syre og tilsvarende tanniner, sitter en stund. (2003)
Mat: Lyst kjøtt.
Vurdering: Litt vel bløt og varm i frukten. Drikk nå. Verd prisen. (2003)
Laget av: 70% merlot, 30% cabernet sauvignon
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret.
Bestill her:

+
Ch. du Tertre 2003
Francois Janoueix
Frankrike - Fronsac
13670 Vectura - kr 171,80 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Gavin
Farge og duft: Mørk rød. Mørke bær, solbær, kirsebær, blåbær.
Smak: Enkelt saftig anslag, middels fylde, bløte tanniner, nærmest intetsigende. (2003)
Mat: Lyst kjøtt.
Vurdering: Grei men mangler mye for å være en god bordeaux. (2003)
Laget av: 90% merlot, 10% cabernet franc
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret, kun 2 md. Flaskemodning før salg
Bestill her:

+
Ch. des Tourelles 2003
François Janoueix
Frankrike - Lalande de Pomerol
7179 Vectura - kr 180,70 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Gavin
Farge og duft: Mørk rød. Ren og enkel duft.
Smak: Saftig enkel smak, mangler en del frukt, lett bitterhet i finishen. (2003)
Vurdering: Litt vel enkel til bordeaux å være. (2003)
Laget av: 60% merlot, 20% cabernet sauvignon, 20% cabernet franc
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 18 md. Fatlagring, 2 md. Flaskemodning før salg
Bestill her:

Kork-/flaskefeil:
Menuts 2003
Maison Riviere Fils
Frankrike - Bordeaux
44675 Danvik Vin - kr 127,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Danvik Vin
Vurdering: Kork-/flaskefeil. (2003)
Laget av: 70% merlot, 30% cabernet franc
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Bestill her:

Margaux Private Reserve 2003
Schröder & Schyler
Frankrike - Bordeaux - Margaux
6550 Vectura - kr 199,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Vurdering: Kork-/flaskefeil. (2003)
Laget av: Bordeaux miks
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 6 md fatlagring
Bestill her:

Du befinner deg her:

 

Innledning: Test av hvit og rød bordeaux 2003 og 2004

 

Del 1: Hvit bordeaux 2003 og 2004

 

Del 2: Rød bordeaux/supérieur 2003 og 2004

>>>

Del 3: Rød bordeaux cru 2003 og 2004

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her finner du oppskriftene du trenger for kalkunmiddagen
Guide
Oppskrifter med kalkun

Her finner du oppskriftene du trenger for kalkunmiddagen

Om du ikke har din egen vri på nyttårskalkunen, bare har glemt hvordan du gjorde det i fjor eller vil gjøre noe helt nytt i år, finner du oppskriftene her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så lekkert kan en laksefilet serveres
Dagens rett

Så lekkert kan en laksefilet serveres

Med både krydder og sprøstekt skinn og et luftig rødbeteskum forvandles en lakseside til den lekreste rett.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kalvefilet i gressløkssaus smaker ekstra lekkert etter all julematen
Dagens rett

Kalvefilet i gressløkssaus smaker ekstra lekkert etter all julematen

Kalvefilet er noe av det beste du kan servere og med denne sausen til blir det fest for smaksløkene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Årets festcocktail er med knusktørr musserende og en skvett akevitt
Ukens drink

Årets festcocktail er med knusktørr musserende og en skvett akevitt

Ønsk det nye året velkommen med den mest elegante av alle drinker: Champagnecocktail. Men som her har fått en vri ved å bruke akevitt i stedet for cognac.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her finner du oppskriftene du trenger for kalkunmiddagen
Guide
Oppskrifter med kalkun

Her finner du oppskriftene du trenger for kalkunmiddagen

Om du ikke har din egen vri på nyttårskalkunen, bare har glemt hvordan du gjorde det i fjor eller vil gjøre noe helt nytt i år, finner du oppskriftene her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så lekkert kan en laksefilet serveres
Dagens rett

Så lekkert kan en laksefilet serveres

Med både krydder og sprøstekt skinn og et luftig rødbeteskum forvandles en lakseside til den lekreste rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær å smake vin av en proff og bli en ekte hobbyekspert
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 06. januar i Oslo

Lær å smake vin av en proff og bli en ekte hobbyekspert

Lær om vinens vidunderlige verden på kun to timer. Få en god innføring i hvordan du smaker og bedømmer vin, og unn deg selv herlige fremtidige vinopplevelser. Sjekk ut de 10 utvalgte vinene som blir servert!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kalvefilet i gressløkssaus smaker ekstra lekkert etter all julematen
Dagens rett

Kalvefilet i gressløkssaus smaker ekstra lekkert etter all julematen

Kalvefilet er noe av det beste du kan servere og med denne sausen til blir det fest for smaksløkene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her