Test av hvit og rød bordeaux - rød supérieur

Apéritifs panel har smakt på fruktene av et Bordeaux i krise, hvite og røde viner fra de yngste tilgjengelige årgangene og fra så vel de store négocianthusene som fra såkalte petits châteaux. Her får du servert de 12 rødvinene med betegnelsen "supérieur".
Redaksjonen
31 Mars 2006 - 14:01

Det er leit å si det, men vi er ikke veldig imponerte, selv om det finnes en håndfull riktig gode perler, også blant de rimeligste. For å få virkelig god vin må du imidlertid investere nærmere 150 kroner.

Slik ble blindtesten gjennomført
Smakspanelet bestod av Apéritifs smakere Remi Madsen, Hotel Continental, Torstein Østenstad, Ylajali og Robert Lie, Oscarsgate.

Remi Madsen  Torstein Østenstad   Robert Lie  
Foto: Johnny Syversen / John Nordahl

Testen, som ble gjennomført 25. januar 2006, omfatter 40 hvite og røde viner fra Bordeaux i årgangene 2003 og 2004. Smakingen ble foretatt blindt etter farge, årgang og appellasjon. Panelet fikk overhodet ingen opplysninger om produktene før smaking. Paneldeltakerne forlot dessuten lokalet mens produktene ble skjenket i glassene, slik at de ikke skulle ha noen mulighet til å avsløre glassenes innhold. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med det enkelte produkts identitet.

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter tilgjengelig på polet

Poengskalaen er femdelt:
Antall stjerner er fremkommet som et gjennomsnitt av paneldeltakernes evaluering av det enkelte produkts kvalitet uten hensyntagen til hva det koster. Vurderingen av hvilke produkter som er gode og meget gode kjøp ble derfor foretatt etter bedømmingen var avsluttet.

Alle priser er Vinmonopolet priser, pr 1. mars 2006. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Du befinner deg her:

 

Innledning: Test av hvit og rød bordeaux 2003 og 2004

 

Del 1: Hvit bordeaux 2003 og 2004

>>>

Del 2: Rød bordeaux/supérieur 2003 og 2004

 

Del 3: Rød bordeaux cru 2003 og 2004

Rød bordeaux/supérieur 2003 og 2004:

+
La Roche 2004
Ch. la Roche
Frankrike - Bordeaux
20089 Vectura - kr 102,60 (75cl)
Basisutvalg (Basis)
Arvid Nordquist Norge
Farge og duft: Mørk rød med blålig kant. Tiltalende og ganske sammensatt duft av røde og mørke saftige bær, eik, karamell, anis, tobakk og løv.
Smak: Godt saftig anslag med kjølige bærtoner, følger duften, fine tanniner og syre, fast finish, god lengde. (2004)
Mat: Rødt kjøtt, lettere vilt.
Vurdering: En vellaget ung bordeaux som er best de neste to årene. Meget godt kjøp. (2004)
Laget av: 90% merlot, 10% cabernet sauvignon
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 12 md. Fatlagring for 10% av vinen, 3 md. Flaskemodning før salg
Bestill her:

+
Ch. Penin Tradition 2004
S.C. P.Carteyron
Frankrike - Bordeaux
32688 VSD - kr 129,90 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Best Buys International
Farge og duft: Tett ung mørk rød med blå kant. Fin rik fruktig duft med modne mørke bær, noe krydder samt gode fataromaer.
Smak: Veldig fast og saftig i anslaget, gode tanniner og syre, bra lengde. (2004)
Mat: Lysere kjøttslag med en del fedme.
Vurdering: En syrefrisk bordeaux som vil utvikle seg videre i et par år til. Meget godt kjøp. (2004)
Laget av: 85% Merlot, 10% Cabernet Sauvignon, 5% Cabernet Franc
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret, kun 6 md. flaskemodning før salg
Bestill her:

Mouton Cadet 2003
Baron Philippe de Rothschild
Frankrike - Bordeaux
591 Cuveco - kr 99,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Tett mørk rød med blålig kant. En del solbær, bjørnebær, vanilje, eukalyptus og jordsmonn i duften.
Smak: Bløtt anslag, bra frukt, ok tanniner og syre, men kunne godt hatt mer trøkk, sitter en stund. (2003)
Mat: Enklere retter med rødt kjøtt.
Vurdering: En god og rund bordeaux som er lett å like men en tanke kommersiell. Best nå. Meget godt kjøp. (2003)
Laget av: Cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot.
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ingen fatlagring.
Bestill her:

Ch. Haut-Baraillot 2003
Vign. Dufourg
Frankrike - Bordeaux
44624 VSD- kr 99,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Wine Tailor AS
Farge og duft: Mørk rød kjerne med lys kant. Mørke bær, noe jordsmonn og en touch av karamell.
Smak: Lett sødme i anslaget, bløt behagelig syre, ok fylde, fine tanniner, sitter en stund. (2003)
Mat: Lyst kjøtt, torsk.
Vurdering: Lett nærmest delikat stil som er best nå. Meget godt kjøp. (2003)
Laget av: 50% merlot, 15% cabernet sauvignon, 15% cabernet franc, 5% petit verdot
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Bestill her:

Ch. Le Grand Housteau 2004
Ch. Le Grand Housteau
Frankrike - Premières Côtes de Bordeaux
14921 Cuveco - kr 99,90 (75cl)
Basisutvalg (Fullsortiment)
Farge og duft: Ung mørk rød. Røde og mørke bær, karamell, anis og jordsmonn.
Smak: Fint saftig og ganske fast anslag, bløte men likevel tydelige tanniner, litt grønnpreg i finishen. (2004)
Mat: Grillet rødt kjøtt uten kraftig saus.
Vurdering: En god og lettdrikkelig bordeaux. Meget godt kjøp. (2004)
Laget av: 50% Cabernet Sauvignon, 50% Merlot
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 8 md. fatlagring
Bestill her:

Ch. Causse Rouge 2003
Mirambeau Terra Burdigala
Frankrike - Bordeaux
47729 VSD - kr 109,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Moestue Grape Selections
Farge og duft: Mørk rød. Mørke søte bær, særlig skogsbær, men også solbær, skogbunn, krydder
Smak: Følger duften, litt bløt syre, fine tanniner, jordsmonn og noe grønnpreg i finishen. (2003)
Mat: Lyst kjøtt uten for mye fedme i tilberedningen.
Vurdering: Lettdrikkelig bordeaux for nåkonsum. Meget godt kjøp. (2003)
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Bestill her:

÷
La Perle de Krystal 2004
Ch. Mayne Barreau
Frankrike - Bordeaux Supérieur
20873 Vectura - kr 85,50 (75cl)
Basisutvalg (Basis)
Farge og duft: Mørk rød. Fin duft av røde og mørke bær samt noe jordsmonn.
Smak: Fast anslag, bra syre og litt tanniner, bløt og frisk, men litt lett, noe grønnpreg i finishen. (2004)
Mat: Drikkevin, lette retter.
Vurdering: En ok bordeaux på den lette siden som vinner på friskhet. Godt kjøp. (2004)
Laget av: 90% Merlot, 10% Cabernet Sauvignon
Alkoholinnhold: 12,5 vol%
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret, kun 2,5 md. flaskemodning før salg
Bestill her:

÷
Lafleur Chevalier 2004
Dubois Frères & Cie
Frankrike - Bordeaux
15193 Vectura - kr 104,90 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Strag
Farge og duft: Mørk rød. Solbær, røde bær, skogsbær og eik.
Smak: Bløtt anslag med noe bærsødme, strammer seg noe inn mot slutten med ok syre og tanniner. (2004)
Mat: Enkle kjøttretter, drikkevin.
Vurdering: Helt grei bordeaux på den bløte siden. Verd prisen. (2004)
Laget av: 100% Merlot
Alkoholinnhold: 12,0 vol%
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret, kun 2 md. flaskemodning før salg
Bestill her:

÷
Ch. la Mongie 2003
P. et C. Blouin
Frankrike - Bordeaux - Bordeaux Supérieur
14332 Cuveco - kr 104,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Tett mørk rød med lys kant. Mørke bær, lær, tobakk, tørket gress og cedertre.
Smak: Middels fyldig anslag, endel syre og noe tanniner, litt tørr finish. (2003)
Mat: Lettere retter med lyst kjøtt.
Vurdering: En relativt syrlig og slank bordeaux som trenger mat. Best nå. Verd prisen. (2003)
Laget av: 66% merlot, 25% cabernet franc, 9% cabernet sauvignon
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret, kun flaskemodnet i 8 md. Før salg.
Bestill her:

÷
Malesan 2003
Bernard Magrez
Frankrike - Bordeaux
31137 Cuveco - kr 109,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Rød med blålig kant. Søtlig frukt som røde bær, solbær, blåbær samt vanilje og snev av urter.
Smak: Fint anslag, bra fylde, middels syre, fine tanniner, sitter en stund. (2003)
Mat: Lam, svin.
Vurdering: En god ung bordeaux som er best nå og det neste året. Verd prisen. (2003)
Laget av: 50% merlot, 40% cabernet sauvignon, 10% cabernet franc
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 6 md fatlagring, 3 md flaskemodning før salg.
Bestill her:

÷
Marquis d'Alban 2003
Dulong
Frankrike - Bordeaux
33614 Vectura - kr 132,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Vinordia
Farge og duft: Mørk tett rød. God duft av røde og mørke bær, grønn paprika og en del trevirke/brent tre samt sigar.
Smak: Noe tørt og stramt anslag, ok syre, men mangler noe frukt til å balansere tørrstoffene. (2003)
Mat: Kjøttgryte.
Vurdering: Må ha mat. Verd prisen. (2003)
Laget av: Cabernet sauvignon, merlot
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Bestill her:

+
Baron de Montesquieu Reserve 2003
H. de Montesquieu
Frankrike - Bordeaux
31466 Cuveco - kr 109,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Mørk rød med lys kant. Aromatisk duft av modne bær, særlig solbær samt eukalyptus.
Smak: Søtlig frukt i anslaget, litt hul i midtpartiet, bløt behagelig syre, sitter en stund. (2003)
Mat: Alene.
Vurdering: Smaken følger ikke opp duften. Knapt verd prisen. (2003)
Laget av: 65% merlot, 35% cabernet sauvignon
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 9-12 md. Lagring i nye eikefat, 12 md. Flaskemodning.
Bestill her:

Du befinner deg her:

 

Innledning: Test av hvit og rød bordeaux 2003 og 2004

 

Del 1: Hvit bordeaux 2003 og 2004

>>>

Del 2: Rød bordeaux/supérieur 2003 og 2004

 

Del 3: Rød bordeaux cru 2003 og 2004

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Libanon vokser mest på polet – denne produsenten er i særklasse
+
Godbiter i pollisten

Libanon vokser mest på polet – denne produsenten er i særklasse

Enkeltdrueviner både av det ytterst lokale og det mer internasjonale slaget, men alltid biodynamisk dyrket og naturlig laget, det er den for Libanon unike formelen til Maher Harb.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Grisebillige burgundere
+
Ukens vin

Grisebillige burgundere

Det må viner til 159,90 som også smaker veldig godt, med rette kunne kalles i dag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum
+

Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum

Den italienske ansjossausen, colatura di alici, fra Cetara på Amalfikysten har aner fra Romertiden, og lages i stor grad slik fortsatt. Vi har besøkt restauranten Acquapazza som lager sin egen saus.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.
Dagens rett

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.

Lammefilet er luksus - den er både liten og ytterst mør. Med denne oppskriften er det masse tilbehør som drøyer ut den eksklusive råvaren.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Libanon vokser mest på polet – denne produsenten er i særklasse
+
Godbiter i pollisten

Libanon vokser mest på polet – denne produsenten er i særklasse

Enkeltdrueviner både av det ytterst lokale og det mer internasjonale slaget, men alltid biodynamisk dyrket og naturlig laget, det er den for Libanon unike formelen til Maher Harb.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Grisebillige burgundere
+
Ukens vin

Grisebillige burgundere

Det må viner til 159,90 som også smaker veldig godt, med rette kunne kalles i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slik velger du vin til fårikål
Mat og vin i kombinasjon
Vin til fårikål

Slik velger du vin til fårikål

Stadig flere serverer fårikål som festmat, men hva serverer vi å drikke til den norske klassikeren?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Park Hotel Vossevangens vinkart fortsatt blant verdens beste

I The World's Best Wine Lists Awards 2024 fikk hotellets vinkjeller hele to priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Den finnes vel knapt noen enklere pastarett enn denne
Dagens rett

Den finnes vel knapt noen enklere pastarett enn denne

Spesielt siden den er så smaksintens. Det skyldes den italienske ansjossausen, colatura di alici. Får du ikke tak i den, har vi er alternativ.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum
+

Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum

Den italienske ansjossausen, colatura di alici, fra Cetara på Amalfikysten har aner fra Romertiden, og lages i stor grad slik fortsatt. Vi har besøkt restauranten Acquapazza som lager sin egen saus.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her