Test av hvit og rød bordeaux - de hvite

Apéritifs panel har smakt på fruktene av et Bordeaux i krise, hvite og røde viner fra de yngste tilgjengelige årgangene og fra så vel de store négocianthusene som fra såkalte petits châteaux. Her får du servert de 16 hvitvinene vi testet.
Redaksjonen
31 Mars 2006 - 13:02

Det er leit å si det, men vi er ikke veldig imponerte, selv om det finnes en håndfull riktig gode perler, også blant de rimeligste. For å få virkelig god vin må du imidlertid investere nærmere 150 kroner.

Slik ble blindtesten gjennomført
Smakspanelet bestod av Apéritifs smakere Remi Madsen, Hotel Continental, Torstein Østenstad, Ylajali og Robert Lie, Oscarsgate.

Remi Madsen  Torstein Østenstad   Robert Lie  
Foto: Johnny Syversen / John Nordahl

Testen, som ble gjennomført 25. januar 2006, omfatter 40 hvite og røde viner fra Bordeaux i årgangene 2003 og 2004. Smakingen ble foretatt blindt etter farge, årgang og appellasjon. Panelet fikk overhodet ingen opplysninger om produktene før smaking. Paneldeltakerne forlot dessuten lokalet mens produktene ble skjenket i glassene, slik at de ikke skulle ha noen mulighet til å avsløre glassenes innhold. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med det enkelte produkts identitet.

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter tilgjengelig på polet

Poengskalaen er femdelt:
Antall stjerner er fremkommet som et gjennomsnitt av paneldeltakernes evaluering av det enkelte produkts kvalitet uten hensyntagen til hva det koster. Vurderingen av hvilke produkter som er gode og meget gode kjøp ble derfor foretatt etter bedømmingen var avsluttet.

Alle priser er Vinmonopolet priser, pr 1. mars 2006. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Du befinner deg her:

 

Innledning: Test av hvit og rød bordeaux 2003 og 2004

>>>

Del 1: Hvit bordeaux 2003 og 2004

 

Del 2: Rød bordeaux/supérieur 2003 og 2004

 

Del 3: Rød bordeaux cru 2003 og 2004

Hvit bordeaux 2003 og 2004:

+
Terra Burdigala la Vigne d'Argent 2004
Terra Burdigala
Frankrike - Bordeaux
44838 Vin & Sprit Distribusjon As - kr 109,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Moestue Grape Selections
Farge og duft: Fin gulgrønn. God duft av grønne epler, lime, høy og solbærblader.
Smak: Friskt anslag, lett moden frukt, deilig syre, middels til god fylde, sitter godt med litt mineraler i finishen. (2004)
Mat: Lettere sjømatretter, særlig skalldyr.
Vurdering: Vellykket vin som er best nå og det neste året. Meget godt kjøp. (2004)
Laget av: 95% sauvignon blanc, 5% semillon
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Bestill her:

+
Marquis d'Alban Sauvignon 2003
Dulong Freres
Frankrike - Bordeaux
39567 Vectura - kr 126,90 (75cl)
Basisutvalg (Fullsortiment)
Vinordia
Farge og duft: Gullgul med noe grønt. Mineraler, stikkelsbær, grønne epler, sitrus, tropisk frukt, gress og voks i duften som er veldig tiltalende.
Smak: Fin fasthet i anslaget, bra fylde og fruktighet, relativt frisk syre, sitter lenge med mineraler og modne epler i finishen. (2003)
Mat: Drikkevin, lyst kjøtt med ikke altfor kraftig tilbehør.
Vurdering: En god og innsmigrende vin for nåkonsum. Meget godt kjøp. (2003)
Laget av: 100% sauvignon blanc
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret
Bestill her:

+
Ch. Coucheroy 2003
André Lurton
Frankrike - Bordeaux
34986 VSD - kr 139,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Bibendum
Farge og duft: Gullgul. Fin moden fruktduft med røde epler, smør og snev av voks.
Smak: Fint anslag med en del fedme, bløt syre men gir likevel behagelig friskhet, en touch av eikesødme i finishen. (2003)
Mat: Lyst kjøtt.
Vurdering: Innsmigrende for nåkonsum. Meget godt kjøp. (2003)
Laget av: 90 % sauvignon blanc og 10 % semillon
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Bestill her:

Ch. Pierrail 2004
Demonchaux
Frankrike - Bordeaux
20894 Vectura - kr 87,60 (75cl)
Basisutvalg (Basis)
Eurowine
Farge og duft: Gulgrønn. Frisk duft av pære, urter, solbærblader, epler og sitrus.
Smak: Følger duften, behagelige syrer, lett fylde, sitter godt og relativt lenge. (2004)
Mat: Lette skalldyrretter.
Vurdering: En god bordeaux som er best innen det neste året. Megetgodt kjøp. (2004)
Laget av: 70% Sauvignon Blanc, 30% Sauvignon Gris
Alkoholinnhold: 12,0 vol%
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret, kun 3 md. flaskemodning før salg
Bestill her:

Bordeaux de Ginestet 2004
Ginestet
Frankrike - Bordeaux
40601 Vectura - kr 93,00 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Vectura
Farge og duft: Gullgul med grønnskjær. Modne stikkelsbær, gule epler og sitrus, mineraler og trekrydder.
Smak: Bløtt og modent anslag, den modne frukten fortsetter utover, en del fat i finishen. (2004)
Mat: Grillet fisk med lett saus.
Vurdering: Fatpreget er tydelig men likevel ikke overdrevet. Vil integreres enda bedre i løpet av et halvt år. Må serveres godt avkjølt. Meget godt kjøp. (2004)
Laget av: 50% Sauvignon Blanc, 50% Semillon
Alkoholinnhold: 12,0 vol%
Produksjon/lagring hos produsent: 9 md. lagring i nye eikefat, 4 md. flaskemodning før salg
Bestill her:

Ch. Bonnet 2004
Entre-deux-Mers
Frankrike - Bordeaux
2825 VSD - kr 385,80 (300cl)
Bestillingsutvalg
Bibendum
Farge og duft: Gul. Fin duft av stikkelsbær, sitrus, grønne epler, urter og mineraler.
Smak: Saftig anslag, ren fruktighet, ok fylde og syre, sitter en stund. (2004)
Mat: Drikkevin.
Vurdering: En behagelig hvitvin som er best nå. Meget godt kjøp. (2004)
Laget av: 50% semillon + 30% sauvignon blanc + 20% muscadelle
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Bestill her:
FIXME: not implemented embed type for object type bottle: <embed OBJECT_ID="84319" CLASS="embedded_bottle" VIEW="embedded_bottle" ID="embedded_bottle_84319" BOTTLEVIEW="3">

Ch. Bonnet 2004
Entre-deux-Mers
Frankrike - Bordeaux
2825 VSD - kr 99,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Bibendum
Farge og duft: Lys grønngul. Frisk ren stikkelsbærduft med noe solbærblader, urter og grønt gress.
Smak: Frisk og fruktig gjennom hele smakskurven, ok syre, sitter en stund. (2004)
Mat: Lettere retter, gjerne forretter, god drikkevin.
Vurdering: God og lettdrikkelig vin for nåkonsum. Meget godt kjøp. (2004)
Laget av: 50% semillon + 30% sauvignon blanc + 20% muscadelle
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Bestill her:

Lurton Sauvignon de Bordeaux 2004
J. & F. Lurton
Frankrike - Bordeaux
45392 VSD - kr 102,00 (75cl)
Bestillingsutvalg
Moestue Grape Selections
Farge og duft: Lys grønngul. Stikkelsbær, solbærblader, nesle, epler og sitrus i duften som er behagelig.
Smak: Litt fedme i anslaget men ikke overdrevet, typeriktig sauvignon, ok syre, noe grønnpreg i finishen, sitter ganske lenge. (2004)
Mat: Drikkevin.
Vurdering: Må serveres godt avkjølt. Meget godt kjøp. (2004)
Laget av: 100% sauvignon blanc
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret, kun flaskemodnet i 2 md. Før salg.
Bestill her:

Ch. Mercier 2004
Ph. Chety
Frankrike - Bordeaux
48211 Danvik Vin - kr 117,80 (75cl)
Bestillingsutvalg
Danvik Vin
Farge og duft: Grønngul. Modne epler, sitrus, stikkelsbær og solbærblader.
Smak: Friskt anslag, middels fylde, syrlig frukt gjennom hele smakskurven, sitter godt og lenge. (2004)
Mat: Fisk med smør- eller kremsaus, drikkevin.
Vurdering: En vellaget hvit bordeaux. Godt kjøp. (2004)
Laget av: Sauvignon blanc, sèmillon, muscadelle
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Bestill her:

Ch. Mercier Cuvée Prestige 2004
Ph. Chety
Frankrike - Bordeaux
48210 Danvik Vin - kr 148,30 (75cl)
Bestillingsutvalg
Danvik Vin
Farge og duft: Gullgul. Flott duft av moden gul frukt, trevirke, røyk og krydder.
Smak: Fyldig anslag, følger duften, god syre og konsentrasjon, men eiken tar litt overhånd fra midten og utover. (2004)
Mat: Grillet lyst kjøtt.
Vurdering: Bør ligge et halvt til ett år til for å svelge unna litt eik. Verd prisen. (2004)
Laget av: Sauvignon blanc, semillon
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Bestill her:

÷
Fleur de Pranzac 2004
C.C.V. de Quinsac
Frankrike - Bordeaux
20069 VSD - kr 85,60 (75cl)
Basisutvalg (Basis)
Podium Wines
Farge og duft: Fin gul. Litt parfymert duft av hvit frukt, stikkelsbær og sjø.
Smak: Søtlig frukt i anslaget, fine syrer, lett fylde, sitter en stund. (2004)
Mat: Alene.
Vurdering: Grei nok men mangler litt fylde. Verd prisen. (2004)
Laget av: 70% Sauvignon Blanc, 20% Sémillon, 10% Muscadelle
Alkoholinnhold: 12,0 vol%
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fat og/eller flaskemodnet før salg
Bestill her:

÷
Mouton-Cadet Blanc 2004
Baron Philippe de Rothschild
Frankrike - Bordeaux
2935 Cuveco - kr 119,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Gulgrønn. Rund duft med noe stikkelsbær, modne epler og innslag av fersken/aprikos.
Smak: Fruktig anslag, ok syre, mangler litt fylde, sitter en stund. (2004)
Mat: Enkle fiskeretter med saus.
Vurdering: Helt grei vin for nåkonsum. Verd prisen. (2004)
Laget av: 60% semillon, 35% savg, blanc, 5% muscadelle
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Bestill her:

÷
Ch. Moulin de Poncet 2003
Vignobles Ph. Barthe
Frankrike - Bordeaux
14872 Vectura - kr 123,90 (75cl)
Basisutvalg (Fullsortiment)
Strag
Farge og duft: Gullgul. Moden duft med mineraler, honning, epler, aprikos og fat.
Smak: En del fedme og sødme i anslaget, ok syre, men tørker noe ut mot slutten. (2003)
Mat: Grillet lyst kjøtt uten saus.
Vurdering: Litt vel mye eik. Verd prisen. (2003)
Laget av: 40% sauvignon blanc, 30% sémillon, 30% muscadelle
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret
Bestill her:

+
Baronde Montesquieu Réserve 2004
H. de Montesquieu
Frankrike - Bordeaux
14171 Cuveco - kr 106,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Gulgrønn. Sødmefylt frukt i duften som også har snev av eik.
Smak: Rent anslag, modent fruktpreg i midten men eika tar overhånd og gir en litt tørr finish. (2004)
Mat: Alene.
Vurdering: Dessverre noe overeiket. Kan eventuelt svelge unna noe eik i løpet av det neste halvåret. Knapt verd prisen. (2004)
Laget av: 50% sémillon, 50% sauvignon blanc
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 8 md. Fatlagring, 6 md. Flaskemodning.
Bestill her:

+
Ch. Grand Bireau 2003
SCEA Barthe Michel
Frankrike - Entre-deux-Mers
14871 Vectura - kr 123,90 (75cl)
Basisutvalg (Fullsortiment)
Strag
Farge og duft: Gyllen. Moden god duft.
Smak: Overmoden stil med preg av justerte syrer, henger ikke helt sammen. (2003)
Vurdering: Ikke helt heldig med denne, nei. (2003)
Laget av: 60% sauvignon blanc, 30% semillion, 10% muscadelle
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret
Bestill her:

Marquis de Chasse 2004
Ginestet
Frankrike - Bordeaux
2733 Vectura - kr 86,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Robert Prizelius
Farge og duft: Lys gul. Fet og litt uren duft med veldig lite fruktighet.
Smak: Lite frukt også i smaken, en del syre men den har ikke noe annet å by på, kort. (2004)
Vurdering: Ikke vellykket. (2004)
Laget av: 60% semillon + 40% sauvignon blanc
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fat- og/eller flaskelagret før salg.
Bestill her:

Du befinner deg her:

 

Innledning: Test av hvit og rød bordeaux 2003 og 2004

>>>

Del 1: Hvit bordeaux 2003 og 2004

 

Del 2: Rød bordeaux/supérieur 2003 og 2004

 

Del 3: Rød bordeaux cru 2003 og 2004

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Så lekkert kan en laksefilet serveres
Dagens rett

Så lekkert kan en laksefilet serveres

Med både krydder og sprøstekt skinn og et luftig rødbeteskum forvandles en lakseside til den lekreste rett.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kalvefilet i gressløkssaus smaker ekstra lekkert etter all julematen
Dagens rett

Kalvefilet i gressløkssaus smaker ekstra lekkert etter all julematen

Kalvefilet er noe av det beste du kan servere og med denne sausen til blir det fest for smaksløkene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Årets festcocktail er med knusktørr musserende og en skvett akevitt
Ukens drink

Årets festcocktail er med knusktørr musserende og en skvett akevitt

Ønsk det nye året velkommen med den mest elegante av alle drinker: Champagnecocktail. Men som her har fått en vri ved å bruke akevitt i stedet for cognac.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her finner du det perfekte drikkefølget til kalkunen
Julemat
Drikke til kalkun

Her finner du det perfekte drikkefølget til kalkunen

Her har du forslag til både vin og øl som matcher kalkunmiddagen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Så lekkert kan en laksefilet serveres
Dagens rett

Så lekkert kan en laksefilet serveres

Med både krydder og sprøstekt skinn og et luftig rødbeteskum forvandles en lakseside til den lekreste rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kalvefilet i gressløkssaus smaker ekstra lekkert etter all julematen
Dagens rett

Kalvefilet i gressløkssaus smaker ekstra lekkert etter all julematen

Kalvefilet er noe av det beste du kan servere og med denne sausen til blir det fest for smaksløkene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær å smake vin av en proff og bli en ekte hobbyekspert
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 06. januar i Oslo

Lær å smake vin av en proff og bli en ekte hobbyekspert

Lær om vinens vidunderlige verden på kun to timer. Få en god innføring i hvordan du smaker og bedømmer vin, og unn deg selv herlige fremtidige vinopplevelser. Sjekk ut de 10 utvalgte vinene som blir servert!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Årets festcocktail er med knusktørr musserende og en skvett akevitt
Ukens drink

Årets festcocktail er med knusktørr musserende og en skvett akevitt

Ønsk det nye året velkommen med den mest elegante av alle drinker: Champagnecocktail. Men som her har fått en vri ved å bruke akevitt i stedet for cognac.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her