Test av barolo og barbaresco

Å smake seg gjennom 33 representanter for Barolo og Barbaresco fra årgangene 1995-1998, for øvrig trolig det beste som noensinne er kommet fra disse områdene, kan ikke være annet enn ren fornøyelse. Derfor er det også svært tett i teten med rekordmange fi
Redaksjonen
04 Desember 2001 - 16:09

Aller mest strålende, og testvinnere, i de to klassene er henholdsvis Moccagattas Barbaresco Bric Balin 1998 og Elio Grassos Barolo Ginestra Vigna Casa Mate 1997. Så nær perfeksjon du kan komme!

Testen domineres av årgangene 1996 og 1997 som er motpoler rent stilmessig. De fleste baroloer fra 1996 tjener på å ligge ennå noen år mens 1997 stort sett er mer tilgjengelige. Men alle vinene hadde tjent på å bli dekantert og luftet, gjerne en time eller to før de smakes. Et forhold som er umulig å gjennomføre rent praktisk i restauranten. Dekantering umiddelbart før skjenking har i følge tester blant annet utført av bladet Decanter liten effekt annet enn at det oppleves som et innslag av underholdningsmessig art.

Barolo og barbaresco er relativt dyre viner men de fortjener en plass i vinkartets mer eksklusive avdeling, spesielt med tanke på disse vinenes eminente egenskaper som akkompagnement til mat.

Slik ble blindtesten gjennomført
Smakspanelet bestod av Apéritifs smakere Remi Madsen, kjellermester, Hotel Continental, Knut Aanonsen, restaurantsjef, Hvalstrand Bad og Andy Juhlin, restaurantsjef, Sans.

Testen, som ble gjennomført 11. oktober 2001, omfatter de aller fleste utgaver av barbaresco og barolo som er tilgjengelig i Norge i smaksøyeblikket (i større volum enn noen få kasser). Smakingen ble foretatt blindt etter type og årgang. Panelet fikk overhodet ingen opplysninger om produktene før smaking utover type og årgang. Paneldeltakerne forlot dessuten lokalet mens produktene ble skjenket i glassene, slik at de ikke skulle ha noen mulighet til å avsløre glassenes innhold. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med det enkelte produkts identitet og pris.

Poengskalaen er femdelt:
Antall stjerner er fremkommet som et gjennomsnitt av paneldeltakernes evaluering av det enkelte produkts kvalitet uten hensyntagen til hva det koster. Vurderingen av hvilke produkter som er gode og meget gode kjøp ble derfor foretatt etter bedømmingen var avsluttet.

Alle priser er Vinmonopolets priser, pr 1. november 2001. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Du kan bestille testens viner her.

Barbaresco

-
Barbaresco Bric Balin 1998
Moccagatta
Gaia - ca kr 425,- på polet
Kun i salg gjennom Horeca (kan spesialbestilles; ta kontakt med importøren)
Gaia Wine & Spirits
Farge og duft: Mørk rød. Utrolig innsmigrende duft av mørke bær, søte plommer, skogsbær, eik, fatkrydder, anis.
Smak: Markert ungdommelig anslag med de samme aromaene som i duften, flott konsentrasjon, og tilsvarende gode tanniner, enorm lengde.
Mat: De beste retter med rødt kjøtt, gjerne smaksrikt vilt.
Vurdering: Dette er strålende! Meget godt kjøp.

+
Barbaresco 1997
Pelissero
40248 VSD - kr 326,00
Bestillingsutvalg
Moestue Grape Selections
Farge og duft: Klar mørk rød. Stor rik og utrolig elegant nese med moden frukt, masse krydder og snev av animalskhet.
Smak: Nærmest perfekt balanse mellom duft og smak, bløtt anslag, flotte tanniner som bærer smaken uendelig langt utover.
Mat: Alt av vilt.
Vurdering: Barbaresco i toppklassen. Godt kjøp.

+
Barbaresco Vanotu 1997
Pelissero
40249 VSD - kr 389,00
Bestillingsutvalg
Moestue Grape Selections
Farge og duft: Mørk rød med brunlig kant. Tiltalende duft av røde og mørke bær, skogsbær, krydder, lær, stall, skogbunn, fat.
Smak: Markert rikt anslag, balansert, fine tanniner, elegant finish.
Mat: Allround matvin, til helst de rikeste rettene.
Vurdering: Svært velkomponert. Verd prisen.

Barbaresco 1998
Fontanabianca
40807 Gaia - kr 279,10
Bestillingsutvalg
Gaia Wine & Spirits
Farge og duft: Klar dyp rød. Ung duft av røde bær, kirsebær, eik, skogbunn og snev av animalskhet.
Smak: Rikt anslag, god fruktighet, bra balanse, finkalibrete tanniner, god lengde.
Mat: Rødt kjøtt med kremete sauser.
Vurdering: Fortsatt veldig ung. Bør ligge et år. Verd prisen.

Barbaresco 1995
Feyles
45191 VSD - kr 289,30
Bestillingsutvalg
WineTailor
Farge og duft: Klar rød med lys brun kant. Fin duft av røde bær, kirsebær, skog, avdempet fatpreg og noe sødme.
Smak: Bløtt fint anslag, fin frukt og bløte tanniner.
Mat: Viltfugl.
Vurdering: En elegant barbaresco som er god å drikke nå. Verd prisen.

Barbaresco "Asij" 1998
Ceretto
33102 Gaia - kr 296,60
Bestillingsutvalg
Gaia Wine & Spirits
Farge og duft: Klar rød med lys kant. Varme røde bær, særlig kirsebær samt krydder, fat, jord og løv i nesen.
Smak: Fint saftig anslag, leskende stil, god tett frukt i midtfasen, flotte tanniner, sitter veldig godt.
Mat: Allround kjøttvin.
Vurdering: Bør ligge et år. Men kan godt nytes nå til mat. Verd prisen.

-
Barbaresco Classico 1996
Prunotto
33018 Vectura - kr 266,60
Bestillingsutvalg
Maxxium
Farge og duft: Rød med brunt preg. Flott fruktig nese, mye kjernefrukt, fatkryddertoner, animalsk preg og snev av kjeller.
Smak: Som duften, ganske syrlig fruktighet, fine tanniner.
Mat: Vilt, kjøttretter med sopp.
Vurdering: Må ha mat. Verd prisen.

-
Barbaresco 1996
Palladino
31068 Gastrovin - kr 260,30
Bestillingsutvalg
Gastrovin
Farge og duft: Mørk rød med lys kant. Elegant og lett duft av modne røde bær, særlig kirsebær, noe skogsbær, sopp, eik og lær.
Smak: Saftig, frisk, bra balanse, bløt finish.
Mat: Smakrike kjøttretter med sjysauser.
Vurdering: Bra men mangler noe bredde. Verd prisen.

-
Barbaresco Bric Turot 1997
Prunotto
106953 Vectura - ca kr 322,50
Kun i salg gjennom Horeca
Maxxium
Farge og duft: Dyp klar mørk rød. Røde bær, kirsebær og fatkrydder i duften.
Smak: Fruktig markertanslag, saftig, gode tanniner, bra lengde.
Mat: Vilt eller rødt kjøtt med fløtesaus eller soppsaus.
Vurdering: Mangler litt sjarm for å nå helt opp. Knapt verd prisen.

Barolo

-
Barolo Ginestra Vigna Casa Mate 1997
Elio Grasso
40852 Eureka Wines - kr 375,10
Bestillingsutvalg
Eureka Wines
Farge og duft: Dyp rød med lys kant. Flott rik nese med røde og mørke bær, animalske aromaer som lær, skog og eik.
Smak: Enormt anslag, nærmest perfekt balanse mot duften, nydelig fruktighet, harmoniske tanniner, animalsk finish, svært imøtekommende hele veien.
Mat: Tåler de kraftigste viltretter.
Vurdering: En nytelse fra første sniff til siste dråpe. Deilig å drikke nå og vil åpenbart utvikle seg i mange år fremover. Meget godt kjøp.

+
Barolo 1996
Fontanafredda
1761 VSD - kr 205,00
Basisutvalg
Amundsen
Farge og duft: Klar rød. Ren duft av modne skogsbær, eik, kirsebær, skogbunn og lær.
Smak: Bløtt rikt og saftig anslag, saftig stil, flotte tanniner som bærer smaken langt utover, sitter godt.
Mat: Grillet rødt kjøtt og lettere viltsorter.
Vurdering: En velbalansert barolo. Meget godt kjøp.

+
Barolo 1996
Marchesi di Barolo
Gaia - ca kr 265,- på polet
Kun i salg gjennom Horeca (kan spesialbestilles; ta kontakt med importøren)
Gaia Wine & Spirits
Farge og duft: Klar mørk rød. Rik duft av kjernefrukt og andre bær, fatkrydder, kaffe animalske aromaer og alkohol.
Smak: Bløtt rikt anslag, sødmefylt midtfase, fine tanniner, god frukt i finishen.
Mat: Fugl og lyse viltslag.
Vurdering: Den flotte smaken veier opp for alkoholstikket i nesen. Meget godt kjøp.

+
Barolo 1995
Feyles
45190 VSD - kr 299,50
Bestillingsutvalg
WineTailor
Farge og duft: Dyp rød. Flott duft av saftige røde og mørke bær, eik, skog og animalske aromaer.
Smak: Bløtt søtlig fruktig anslag, veldig runde syrer i midtfasen, gode tanniner i slutten, sitter lenge.
Mat: Grillet rødt kjøtt.
Vurdering: En veldig behagelig barolo som kan drikkes nå men som utvikle seg noen år til. Godt kjøp.

+
Barolo Rocche di Castiglione 1996
Oddero
33706 Vectura - kr 306,80
Bestillingsutvalg
Red & White
Farge og duft: Dyp klar rød med oransje kant. Saftig, spennende og deilig duft av modne røde og mørke bær, animalske aromaer som kjøtt, lær og stall.
Smak: Følger opp duften veldig godt, flott struktur, nydelige men ganske tøffe tanniner.
Mat: Fugl med kremet tilbehør.
Vurdering: Vil utvikle seg i mange år fortsatt. Godt kjøp.

+
Barolo Bussia Dardi Le Rose 1996
Poderi Colla
45165 VSD - kr 320,00
Bestillingsutvalg
Moestue Grape Selections
Farge og duft: Dyp klar rød. Deilig duft av varme og kokte røde og mørke bær og lakris.
Smak: Saftig anslag, harmonisk, godt med tørrstoffer og tanniner i slutten, sitter lenge og vel.
Mat: Som utviklet vin blir den en klassiker til vilt.
Vurdering: Vil utvikle seg ennå mange år. Godt kjøp.

+
Barolo Vigna la Volta 1996
Tenuta la Volta-Cabutto
40169 Gaia - kr 338,80
Bestillingsutvalg
Gaia Wine & Spirits
Farge og duft: Mørk klar rød. Innbydende sødmefylt duft av varme røde bær, mørke moreller, skogbunn, fatkrydder.
Smak: Flott rik smak, fin saftighet, elegant tanniner, sitter veldig bra i munnen.
Mat: Retter med kraftig tilbehør som kremet sopp.
Vurdering: Deilig å drikke nå. Men vil helt klart utvikle seg videre. Godt kjøp.

+
Barolo 1997
Einaudi
45360 VSD - kr 349,00
Bestillingsutvalg
Ca' de Vin
Farge og duft: Dyp klar rød. Flott sødmefylt ung duft av røde bær, kirsebær, skogsbær og fatkrydder.
Smak: Bløtt anslag, sødmefylt midtfase, flott stofflighet, gode tanniner, deilig frukt i ettersmaken.
Mat: Rike retter gjerne vilt.
Vurdering: Flott barolo som helst trenger et års lagring til. Verd prisen.

+
Barolo Bricco delle Viole 1996
Vajra
45176 VSD - kr 351,00
Bestillingsutvalg
Moestue Grape Selections
Farge og duft: Dyp rød med lys kant. Spennende duft av røde modne bær, skogsbær, eik, skog, tjære og animalske aromaer.
Smak: Kraftig smaksbilde, flott harmoni mot duften, bra tanniner, stor lengde.
Mat: Sødmefylt vilt som reinsdyr, rype og due.
Vurdering: Topp barolo som vil leve og utvikle seg i mange år fortsatt. Verd prisen.

+
Barolo 1995
Pio Cesare
32791 Vectura - kr 383,30
Bestillingsutvalg
Quality Brands
Farge og duft: Dyp rød med brunskjær. Fin rik duft med røde kirsebær, moreller og bringebær samt deilige fattoner og snev av animalskhet
Smak: Følger opp duften veldig godt, god syrlighet som holder seg hele veien, tydelige tanniner, bra fylde og lengde.
Mat: Mørkt vilt som reinsdyr og rype.
Vurdering: Bør ligge et år men farlig deilig i dag. Verd prisen.

Barolo Cannubi 1995
Marchesi di Barolo
40182 Gaia - kr 298,30
Bestillingsutvalg
Gaia Wine & Spirits
Farge og duft: Flott rød med oransje kant. Parfymert duft av syrlige røde bær, kirsebær, eik, sopp, mørke sjokolade, anis og tjære.
Smak: Markert anslag, fyldig rustikk stil, mye tørrstoffer.
Mat: Kjøttretter med kremsauser.
Vurdering: Trenger mat. Kan godt ligge et år eller to til før den smakes på ny. Verd prisen.

Barolo 1996
Brovia
40882 Eureka Wines - kr 302,70
Bestillingsutvalg
Eureka Wines
Farge og duft: Dyp klar rød. Elegant duft av røde bær, kirsebær, krydder, lær og skogbunn.
Smak: Fint syrlig anslag, god frukt, tydelige tanniner.
Mat: Grillet kjøtt eller faste oster.
Vurdering: Flott relativt ungdommelig barolo. Trenger minst et år til på å rundes noe mer av. Da vil den stå til ****+. Verd prisen.

Barolo Marcenasco 1997
Renato Ratti
30322 VSD - kr 399,90
Bestillingsutvalg
Best Buys Int.
Farge og duft: Ren klar rød. Innbydende duft av røde og mørke bær, fat, søtlig krydder.
Smak: Behagelig, fyldig og harmonisk,smaksrik, fin frukt, sitter godt og lenge med relativt tøffe tanniner.
Mat: Rike og velgjorte retter med kraftig vilt etter at den har fått enda noen års modning.
Vurdering: Bør ligge et år. Verd prisen.

Barolo Carobric 1997
P. Scavino
29856 ASG - kr 499,00
Bestillingsutvalg
Engelstad
Farge og duft: Mørk rød med lys kant. Ung duft av søte røde og mørke bær, granskog, litt søtlig krydderpreg i retning anis.
Smak: Som duften, god rik midtmunn, flotte syrer og fine tanniner.
Mat: Kraftige, smaksrike retter.
Vurdering: Litt lukket i øyeblikket. Trenger minst et år på å åpne seg. Da vil den oppnå ****+ og dermed bli verd prisen.

-
Barolo 1995
Batasiolo
37518 Vectura - kr 220,10
Bestillingsutvalg
Ekjord
Farge og duft: Klar rød med brunskjær. Varme røde bær, kirsebær, kokt bærpreg, krydder og vegetalske aromaer i nesen.
Smak: Bløtt anslag, god syrlig fruktsmak, fine tanniner, litt lett finish men sitter ganske godt.
Mat: Okse eller saftig lammelår.
Vurdering: En lettere barolo. Vel verd prisen.

-
Terre del Barolo 1997
Terre del Barolo
7352 VSD - kr 239,90
Bestillingsutvalg
Best Buys Int.
Farge og duft: Klar rød med oransje kant. OK duft av røde bær, kirsebærsyltetøy, animalske og vegetalske aromaer.
Smak: Bløtt anslag, moden fin frukt, bra tanniner.
Mat: Svært fleksibel matvin.
Vurdering: Mangler noe kompleksitet i smaken. Vel verd prisen.

-
Barolo Classico 1996
Prunotto
33009 Vectura - kr 279,10
Bestillingsutvalg
Maxxium
Farge og duft: Dyp rød. Modne røde bær, kirsebær, parfymert eik, vegetalske og animalske aromaer.
Smak: Markert saftig anslag, ganske rik men blir noe tørr og kjedleig utover.
Mat: Grillet rødt kjøtt.
Vurdering: Grei nok men altså ikke helt i toppen. Verd prisen.

-
Barolo Lazzarito 1996
Fontanafredda
40230 VSD - kr 357,00
Bestillingsutvalg
Amundsen
Farge og duft: Klar rød med lys kant. Fin duft av røde og mørke bær, skogbunn, krydder og animalske aromaer.
Smak: Saftig elegant anslag, bløte syrer, godt tett midtparti, bra tanniner.
Mat: Grillet lyst vilt, gjerne fasan eller due.
Vurdering: En rund og behagelig, og enn noe vel lett barolo for de som ikke liker den veldig syrlige stilen. Knapt verd prisen.

-
Barolo Vigna Casa Nere 1997
Casa Vinicola Casetta
45526 VSD - kr 358,80
Bestillingsutvalg
Brand Partners
Farge og duft: Rød med lys kant. Røde bær, særlig kirsebær, litt kokt bærpreg, fatkrydder, vegetalske aromaer.
Smak: God rik smak, syrefrisk med en del tørrstoffer i slutten. Bra lengde.
Mat: Vilt som elg.
Vurdering: Må ha mat på grunn av syrene. Knapt verd prisen.

-
Barolo Bussia 1995
Prunotto
105883 Vectura - ca kr 360,-
Kun i salg gjennom Horeca
Maxxium
Farge og duft: Dyp tett rød. Sammensatt duft av røde bær, skogsbær, skogbunn, kaffe, lær, tjære, eik og krydder.
Smak: Saftig anslag, god munnfølelse, noe tørr finish.
Mat: Kraftige kjøttretter helst med en rik kremsaus.
Vurdering: Smaken følger ikke helt opp duften. Knapt verd prisen.

-
Barolo Rocche 1996
Vietti
45194 VSD - kr 515,10
Bestillingsutvalg
WineTailor
Farge og duft: Dyp rød. Parfymert duft av varme røde bær, kirsebær, støv og fatkrydder.
Smak: Saftig bløtt anslag, god frukt, bra lengde, men tanninene er vel aggressive fortsatt.
Mat: Grillet kjøtt med tilbehør som har litt sødme.
Vurdering: Må ligge i hvert fall et år til. Da vil den fortjene ****. Men verd prisen?

-
Barolo Monprivato 1996
Mascarello
31875 ASG - kr 529,50
Bestillingsutvalg
Engelstad
Farge og duft: Dyp rød med lys kant. Litt lukket duft av kirsebær, blomster, sopp og kjemisett/alkohol.
Smak: Fint anslag, flotte tanniner, god fruktfylde, men veldig ung/lukket og ikke så veldig spennende i øyeblikket.
Mat: Smaksrike viltretter.
Vurdering: Må ligge en del år til for å åpne seg. Da vil den fortjene minst ****. Alternativt kan den dekanteres et par timer før den skal nytes. Men verd prisen?

+
Barolo Bussia Sottana Riserva 1995
Giacomo Fennocchio
5752 Vectura - kr 216,50
Bestillingsutvalg
Arcus Produkter
Farge og duft: Rød med brunt skjær. Røde bær, kjøtt, eik og lær.
Smak: Markert anslag, god syrlighet, en god del tanniner, frukten blir litt borte i forhold til syrer og tanniner.
Mat: Vellagete retter med rødt kjøtt helst med kremete sauser.
Vurdering: Må ha mat. Knapt verd prisen.

Kork:
Barbaresco 1996 Pio Cesare

Du kan bestille testens viner her.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

La juletorsken få en ekstra julete vri
Dagens rett
Stekt torsk med appelsinsaus og potetmos

La juletorsken få en ekstra julete vri

Torsk, appelsin og fennikel gir alene julestemning i huset. Om du ikke er blant dem som spiser torsk på julaften, smaker den godt gjennom hele jula.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her