Russere som Michail Gorbatjov og Boris Jeltsin, det spanske kongeparet, britiske storheter som Margaret Thatcher, John Major og dronning Elisabeth, de franske presidentene Jacques Chirac og François Mitterand, EU-kommisjonens leder Romano Prodi, Canadas statsminister Brian Mulroney, Vaclav Havel – det er bare toppen av det politiske isberget som var Bundeskanzler Helmut Kohls gjester i den pittoreske lille byen Deidesheim.
Drahjelp av svinemagen
Eller kan vi kalle dem gjester? Tyske politiske journalister mente at Kohl spilte et politisk spill da ha inviterte verdens makthavere til et veldig tradisjonelt tysk miljø og bød på tradisjonell tysk kost.
Og Kohl var den som skulle gjenforene Tyskland uten å bli uvenner med russerne. Dessuten skulle han sy sammen en europeisk union der mistenksomheten fra både franskmennenes og engelskmennenes side var stor. En del av hans plan var også å innføre en felles europeisk valuta – nemlig euroen.
Selvfølgelig visste han at kjærligheten går gjennom magen. God mat burde kunne bygge bro mellom de fleste motsetninger. Men maten skulle være tysk og omgivelsene tyske. Og i ettertid kan vi se at Kohl lyktes – Tyskland ble forenet, euroen ble innført og Tyskland fikk en sentral posisjon.
Det er selvsagt umulig å vite om det avhang av den fylte svinemagen eller Deidesheims skjønnhet.
I dag er herr Kohl en noe skrøpelig 82-åring som holder seg unna rampelyset så mye som mulig. I slutten av september 2012 ble han hyllet stort i forbindelse med 30 årsmarkeringen for hans tid som kansler.
Tysklands varmeste
Vi takker nei til servitørens invitasjon og fortsetter lengre innover i hotellet. Nede i kjelleren ligger Michelin-restauranten Schwarzer Hahn, den svarte hanen. Stjernekokken Stefan Neugebauer blander her innovative, japansk- og franskinspirerte smaker med moderne, men like fullt klassisk tysk mat.
En annen parentes blant mange i dette historiske miljøet er at Schwarzer Hahn har fått sitt navn av den tidligere kjøkkensjefen og mannen bak den berømte svinemagen, Manfred Schwarz, samt eierfamilien Hahn.
Deidesheim er et lite samfunn med bare 4000 innbyggere hvorav de fleste arbeider med vin på en eller annen måte. Deidesheim ligger langs den tyske vinruten, en vinrute som fortsetter inn i franske Alsace.
Men det er også et veldig spesielt miljø her med Tysklands varmeste klima med 1800 soltimer per år. Det ligger på middelhavsnivå, og de som vandrer rundt på de brolagte gatene oppdager snart trær med mandler, fiken, appelsiner, kiwi, sitroner og sågar også oliven samt en og annen palme mellom husene. Av en eller annen grunn finner vi også Togos konsulat her!
Mikroklimaet er perfekt for jordbruk og kanskje spesielt druer. Byen er da også fylt opp av vinhus som tilbyr både vinsmakinger og salg av vin av gjennomgående høy kvalitet.
Kjendistett
God vin henger selvsagt sammen med god mat og Deidesheim har flere restauranter på Michelin-nivå. Deidesheim er også medlem i den eksklusive gruppen av byer med merkelappen CittaSlow, steder som bruker lokale råvarer så langt som mulig og der langsomhet og livskvalitet er viktigst.
Det må derfor ha vært spesielt for småbyboerne å ha sett verdensberømtheter som Gobatjov, spanskekongen eller Thatcher vandre rundt i gatene eller sitte på restaurantene i byen for rundt 20 år siden.
I Kohls politiske fotspor fulgte for øvrig et helt kobbel av andre kjendiser. De som har fått plass på fotografiet i entreen på hotellet er sangerne José Carreras og Montserrat Caballé, Neil Tennant (Pet Shop Boys), racerkjøreren Michael Schumacher, fotballtreneren Otto Rehhagel, Cliff Richard og Paul Bocuse. Pluss selvsagt en rekke tyske politikere og tv-kjendiser.
Etter lunsj og en vidunderlig vandring i vinmarkene i Deidesheim er det klart for retur til hotellet og saumagen à la Kohl. Sau er tysk for gris. Det er selvsagt ikke så ille som det høres ut. Svinemagen brukes nemlig bare som «beholder» for kjøtt, poteter, svinefarse, ulike typer krydder og innimellom også kastanjer, omtrent som et pølseskinn. En rett som du bare må ha en mening om!
Foto: Carin Tegner