Sviktende rutiner ga festbakterie

Kokken Inge Anda brukte trolig samme kniv eller skjærefjøl på rått og varmebehandlet kjøtt under en grillfest. Det slo ut 16 gjester i slutten av juni.
Redaksjonen
13 Juli 2007 - 18:34

Først frikjente Mattilsynet kokken. Men nå slår Folkehelsetilsynet fast at bakterien som slo ut gjestene etter alt å dømme skyldes en rutinesvikt på kjøkkenet.
 
- Noen har gjort noe man ikke bør gjøre, sier Eva Lillebakken, seksjonssjef i Mattilsynet, til aftenbladet.no. Denne noen er altså Anda.
 
- Dette har aldri hendt meg før, ikke en eneste gang på mine femten år i bransjen, sier Anda.
 
Campylobacter
Det ble tidlig klart at det var bakterien campylobacter som hadde vært på ferde. Nå har Folkehelsetilsynet fastslått at det dreier seg om en såkalt kryssforurensing. Det betyr at behandlet kjøtt har blitt berørt av rått kjøtt. Trolig er det bruk av samme kniv eller skjærefjøl som har skylden.
 
Smittekilden er noe av kjøttet som ble servert, for ingen ble syke av salaten. Og man slår fast at sviktende rutiner har skylda.
 
Egne fjæler og kniver
- Alle vet at det er bakterier i rått kjøtt, og at man derfor må unngå å behandle varmebehandlet kjøtt med samme redskap som det rå. Inge Anda forteller at han jobber med egne skjærefjøler og kniver. Disse vasker han underveis, for at kryssforurensing ikke skal skje.
 
 
Rutinene sviktet
Men denne gangen sviktet altså rutinene. Anda vil ikke kommentere detaljer i saken før han har sett rapporten, men han innrømmer at det som skjedde vil få konsekvenser.
 
- Jeg kommer til å se over mine rutiner. Jeg jobber jo med mat. Hygiene er det viktigste av alt, sier Anda.
 
Tar det tungt
Han tar det inntrufne tungt. Som kokk er han avhengig av et godt rykte.
 
- Det er trist for meg, dette. Men først og fremst er det trist for dem som ble smittet, sier Inge Anda.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Server skreien med skikkelige påskearomaer
Dagens rett
Skrei med spinat og appelsinsaus

Server skreien med skikkelige påskearomaer

Det er appelsinsmaken som sørger for det, men denne vrien fungerer også når det ikke er påske.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp
+
Godbiter i pollisten

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp

Med disse to i feriebagasjen er du godt forberedt. De finnes dessuten på svært mange pol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også
Dagens rett

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også

Reinskav er nær sagt alltid å finne i selv den minste butikkens frysedisk. Derfor er det en selvfølgelig ingrediens i påskemenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her