Svensk seier i VM i sjømat for unge kokker

Svensk seier i VM i sjømat for unge kokker

Første utgave av Northern Delight VM i Sjømat for kokker under 22 år endte med svenske Eric Seger på toppen.
Redaksjonen
14 April 2015 - 10:24

Men den 21 år gamle Namsos-kokken Martin Trana Flak kom hakk i hel og fikk velfortjent sølv.

Finske Lari Helenius ble nummer tre. Felles for alle tre er at de er 21 år og ikke minst er med på WorldSkills-landslagene for sine respektive land. Denne prestisjefylte konkurransen finner sted i august i Brasil.

Les mer om det kommende WorldSkills

Så sjømat-VM var en god start.

– Det var skikkelig gøy å ta et sølv her i dag. Dette er en fantastisk oppkjøring til WorldSkills, sier Martin Trana Flak til Trønder-Avisa.

I alt deltok 7 kokker under 22 år fra Norge, Sverige, Finland og Danmark i Northern Delight World Champion Seafood Young Chef. I tillegg til de fire WorldSkills-kandidatene var også tre unge kokker fra landsdelen invitert. -Ingen av dem kom til finalen, men det var en stor opplevelse for dem bare å være med, understreker Jørn-Eirik Johnsen, oldermann i Kokkenes Mesterlaug Troms, som sammen med Air Communication var arrangør.  

Skaper interesse for matfagene

I finalen laget de tre kokkene en forrett basert på sjøkreps og en hovedrett med både torsk og laks. I tillegg fikk de eple, blomkål og gressløk fra en «mystery basket» samt fritt valg fra et rikholdig råvarebord. Dommerne i konkurransen var laglederne for de respektive landene, Dennis Rafn fra Danmark, Tarmo Wasenius fra Finland, Sebastian Gibrand fra Sverige og  hoveddommer Svein Magnus Gjønvik fra Norge.

Det er første gang Northern Delight finner sted. Målet er å samle krefter på tvers av landegrensene og ikke minst skape entusiasme for mat på Nordkalotten. Årets event innebar tre innholdsrike matdager. Blant annet med kokkelærlingekonkurranse for Finnmark og Troms. Her tok Sandra Degerstrøm, Vardø Hotell, førsteplassen og Marius Hernes, Scandic Ishavshotell Tromsø, ble nummer to.

Dessuten ble det arrangert en konkurranse hvor hobbykokker og matbloggere møttes til dyst. Men kronen på verket var den nordiske konkurransen for unge proffkokker.

Publikum fikk muligheten til å smake på det beste fra landsdelen gjennom pop up-restaurantene med gjestespill fra så vel 4 Roser, Emmas Drømmekjøkken og med nordnorske kokkekjendiser som Øyvind Bøe Dalselv, Kim-Håvard Larsen og Gunnar Jensen.

Northern Delight har også en annen viktig målsetning, ifølge Jørn-Eirik Johnsen, og det er å skape interesse for restaurant- og sjømatfagene på landsdelens videregående skoler. I alt 600 skoleelever var innom i løpet av de tre dagene.  

Foto: Simen G. Fangel/Norges sjømatråd

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch
Dagens rett

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch

Når den klassiske ribbemiddagen er hellig, gå for denne spennende oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

By på en kraftpakke av en sjømatsuppe
Dagens rett

By på en kraftpakke av en sjømatsuppe

I denne suppa trenger du kraft av rekeskall - eller ferdig skalldyrkraft fra fryser eller butikk. Mektig godt smaker den.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag en aromatisk og frisk likørbasert drink som på Andre til Høyre
Ukens drink

Lag en aromatisk og frisk likørbasert drink som på Andre til Høyre

Det er kombinasjonen av to typer eplelikør, salvie og sitron som skaper magien.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne libanesiske rødvinen er det beste kjøpet blant nyhetene på taxfree
+
Tester

Denne libanesiske rødvinen er det beste kjøpet blant nyhetene på taxfree

Ikke fordi du sparer penger sammenlignet med polprisen, men rett og slett fordi det er en god vin. Julegavetips til det yngre vinpublikum finner du også.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch
Dagens rett

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch

Når den klassiske ribbemiddagen er hellig, gå for denne spennende oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

By på en kraftpakke av en sjømatsuppe
Dagens rett

By på en kraftpakke av en sjømatsuppe

I denne suppa trenger du kraft av rekeskall - eller ferdig skalldyrkraft fra fryser eller butikk. Mektig godt smaker den.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Allerede for 224 år siden var kokker eksperimentelle
Dagens rett

Allerede for 224 år siden var kokker eksperimentelle

Kylling Marengo er faktisk så gammel oppskrift som fortsatt fungerer utmerket. Den var altså en keiser verdig. Og et klassisk eksempel på "man tager, det man haver".

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak 7 strålende viner fra Montalcino
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 21. januar

Smak 7 strålende viner fra Montalcino

Den 21. januar har du en gyllen mulighet til å lære mer om en anerkjent vinprodusent fra Montalcino og nyte 7 deilige viner. Sjekk ut vinene som serveres og meld deg på fort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag en aromatisk og frisk likørbasert drink som på Andre til Høyre
Ukens drink

Lag en aromatisk og frisk likørbasert drink som på Andre til Høyre

Det er kombinasjonen av to typer eplelikør, salvie og sitron som skaper magien.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her