Superspanjol til superpris

Ukens godbit er en spansk hvitvin som ikke bare er best i sin klasse men også det aller beste kjøpet.
Aase E. Jacobsen
24 Mai 2007 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Gaba do Xil 2012 (44155) er kvalitetsmessig på nivå med en chablis premier cru, men altså langt billigere. Som gode chabliser bruker den tid på å få frem mineralpreget. 2005-utgaven er der snart, men 2006 viser i øyeblikket først og fremst en enorm fruktighet.

Kandidat for vinkjelleren

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Vi aner imidlertid mineralpreget i bakgrunnen, og det er fortsatt tydelig i ettersmaken. Men akkurat nå skal du nyte denne vinen for dens flotte frukt som omfatter alt hva kurven med gule frukter kan by på. Det hele holdes på plass fin syre og behagelig bitterhet.

Server den til gode retter med enten fisk eller skalldyr. Den passer også veldig godt sammen med lyst kjøtt. Den er dessuten en spennende kandidat for vinkjelleren.

Stort potensial
Denne godbiten kommer fra Valdeorras i Nord-Spania.

Valdeorras er sist ut av de glemte områdene som nærmest ble lagt øde, i hvert fall som kvalitetsleverandør, etter phylloxeraepidemien for drøyt hundre år siden.

En av pionerene i nybrottsarbeidet er Telmo Rodriguez som står bak Gaba do Xil. Han har bestemt seg for å vise all verden hvilket potensial druen godello har i de beste vinmarkene i Valdeorras. Foreløpig må han og andre bruke druer fra ganske unge vinstokker siden druen ble nærmest utradert av nevnte vinlus.

Frodig og kupert
Stikkordet er det granittholdige jordsmonnet i de mange skråningene i dette kuperte landskapet. Granitt gir ikke bare en fin mineralsk karakter til vinen. Granitt er også gunstig siden det evner både å holde på fuktigheten og har god drenering slik at både fuktighet og røtter kan trenge dypt ned i jordsmonnet. Samtidig er det lite porøst hvilket betyr at det ikke absorberer all nedbøren hvilket er en fordel i områder med mye nedbør.

I denne delen av Galicia dreier det seg om 850-1000 mm årlig som altså er mindre enn lenger vest i fylket hvor den mer berømte albariño er konge. Valdeorras' totalt 1327 hektar ligger ved 300-700 m.o.h. Siden Valdeorras har en rekke fjell som strekker seg over 2000 m.o.h, betyr det at vinmarkene ligger i de nedre skråningene som vender ned mot elven Sil.

Takket være romerne - og pilgrimene
Selv om Valdeorras er en liten vinregion, har den en gloriøs historie på grunn av sine rike mineralforekomster. Men det er ikke gull (oro) som har gitt navn til området selv om dette metallet også ble utvunnet av romerne. Snarere en keltisk stamme (gigurri/egurri) som hersket her før romerne invaderte området.

Romerne brakte med seg vinstokker. Eksakt når godellodruen fant seg til rette er usikkert, men vinene herfra var ettertraktet siden de lå strategisk plassert på veien til Santiago de la Compostela.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Årets festcocktail er med knusktørr musserende og en skvett akevitt
Ukens drink

Årets festcocktail er med knusktørr musserende og en skvett akevitt

Ønsk det nye året velkommen med den mest elegante av alle drinker: Champagnecocktail. Men som her har fått en vri ved å bruke akevitt i stedet for cognac.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her finner du det perfekte drikkefølget til kalkunen
Julemat
Drikke til kalkun

Her finner du det perfekte drikkefølget til kalkunen

Her har du forslag til både vin og øl som matcher kalkunmiddagen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

En slik dessert gjør suksess på nyttårsfesten
Ukens kake

En slik dessert gjør suksess på nyttårsfesten

Den er både lett og lage - i god tid i forveien - og perfekt porsjonert.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene
+
Godbiter i pollisten

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene

Dette er de beste champagnekjøpene i basis – fire helt forskjellige champagner som alle byr på solid valuta for (omtrent) det samme pengebeløpet

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Årets festcocktail er med knusktørr musserende og en skvett akevitt
Ukens drink

Årets festcocktail er med knusktørr musserende og en skvett akevitt

Ønsk det nye året velkommen med den mest elegante av alle drinker: Champagnecocktail. Men som her har fått en vri ved å bruke akevitt i stedet for cognac.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her finner du det perfekte drikkefølget til kalkunen
Julemat
Drikke til kalkun

Her finner du det perfekte drikkefølget til kalkunen

Her har du forslag til både vin og øl som matcher kalkunmiddagen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær å smake vin av en proff og bli en ekte hobbyekspert
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 06. januar i Oslo

Lær å smake vin av en proff og bli en ekte hobbyekspert

Lær om vinens vidunderlige verden på kun to timer. Få en god innføring i hvordan du smaker og bedømmer vin, og unn deg selv herlige fremtidige vinopplevelser. Sjekk ut de 10 utvalgte vinene som blir servert!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En slik dessert gjør suksess på nyttårsfesten
Ukens kake

En slik dessert gjør suksess på nyttårsfesten

Den er både lett og lage - i god tid i forveien - og perfekt porsjonert.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her