Drikke
Superchablis

Superchablis

Denne chablisen er noe av det heftigste som kommer fra den kanten.
Aase E. Jacobsen
18 August 2011 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Koster mye penger gjør Moreau Chablis Grand Cru les Clos des Hospices 2007 (44382) riktignok, i hvert fall er den dyrere enn de fleste grand cru chabliser, selv om den altså er en magnum og dermed det ideelle formatet for en chablis som skal i kjelleren.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Og det bør den siden den kommer fra indrefileten av indrefileten, nemlig den 0,41 hektar "store" Les Hospices-parsellen som ligger nederst i grand cruen Les Clos. Historisk sett den mest berømte chabliskilden av alle. Parsellen tilhørte nemlig hospitalet i Chablis, her som andre steder hadde velgjørerne (les munkene) sikret seg de beste kildene til gode druer. Men i 1904 fikk familien Moreau muligheten til å kjøpe parsellen.

Stort lagringspotensial
I 2002 ble parsellen delt på to, og vår supervin, er signert Christian Moreau, en av Chablis' nyere stjerner. Den gir et veldig godt inntrykk av hvor massivt mineralsk en hvitvin kan bli. Svært stofflig rik og konsentrert med stor frukt som holdes på plass av veldig god syrefriskhet. Den er svært åpen i aromaene, men likevel fortsatt veldig ung og med et stort lagrinspotensial, minst 12 år.

Den store konsentrasjonen er et resultat av jordsmonn beliggenhet og årgang, for den nederste delen av Les Clos er normalt best i tørre (og solrike) år, som 2006, siden den har et noe større tilsig av fuktighet enn lenger opp i denne berømte sørvendte skråningen.

Mer sentralburgundsk
Fra Moreaus øvrige parseller i samme vinmark kommer Moreau Chablis Grand Cru les Clos 2012 (42050) fra 2008, en ultraklassisk årgang som har gitt viner med betydelig lagringspotensial. Og denne intet unntak selv om den på grunn av at den ikke har svelget unna fatet ennå, i øyeblikket fremstår som mer sentralburgundsk enn "chablisk". Det kommer trolig også neste årgang, 2009, å være.

Om du ikke har tid å vente, er Moreau Chablis 1.er Cru Vaillon 2009 (42047) perfekt å nyte nå. Stor og rik den også og med bra potensial, men allerede veldig åpen og god. Etter en time i karaffelen er den et fantastisk følge til så vel hummer som en saftig kylling.

Også denne premier cru-en har sin supervin, Moreau Chablis 1er Cru Vaillon Cuvée Guy Moreau 2008 (42049), laget av druer fra ekstra gamle vinstokker. En premier cru med grand cru-takter. Men som i en årgang som 2007, allerede lar seg lokke fram, spesielt etter en time eller to i karaffelen.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her