Strengere hygienekrav

I løpet av kort tid kommer det strengere regler for håndtering av mat.
Redaksjonen
25 Mars 2009 - 17:00

Den såkalte hygienepakken ble innført i EU allerede i 2006. Nå står Norge og de andre EØS-landene for tur.
 
Reglene kommer trolig før sommeren.
 
Tryggere mat
Det nye hygieneregelverket krever at blant annet bakerier, restauranter, hoteller, kantiner og andre som selger og serverer mat skal ha kvalitetssystemer basert på det internasjonale fareanalysesystemet HACCP.
 
- Norsk mat er i utgangspunktet trygg, men nå blir den enda tryggere, sier næringsmiddelteknolog Geir-Otto Kjelstrup i Anticimex.
 
Det nye regelverket betyr endret og mer omfattende dokumentasjon i matproduksjonen.
 
Komplisert
De nye reglene er så tunge å tolke på egenhånd at Mattilsynet har bedt hver bransje lage egne retningslinjer, en fortolkning av reglene.
 
Anticimex skal undervise forpleinings- og serveringsbransjen i praktisk bruk retningslinjene.
 
- Vi er allerede i gang med kursene og merker nok en viss lettelse hos de som får veiledning. Regelverk laget av EU-byråkrater kan være en tung sak i dobbelt forstand, sier Kjelstrup.
 
Ingen vei utenom
- Selv om det kan komme overgangsordninger, er det ingen vei utenom. Alle må inn i folden før eller senere. Men vi har fått hele bransjestandarden inn på en brukervennlig CD-rom, sier Jasmijn Wieringa Evjen i NHO.
 
Men for noen blir overgangen enklere enn andre.
 
- Hotellkjeder, restaurantkjeder og andre store enheter har mye av innholdet i hygienepakken på plass allerede. Andre og mindre aktører har ofte færre ressurser til rådighet og syns hygieneregelverk er komplisert, sier hun.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Billig-champagne som skiller seg ut
+
Godbiter i pollisten

Billig-champagne som skiller seg ut

Den er nemlig laget med alle de sju tillatte druesortene i Champagne. Og ordet billig bør stå i anførselstegn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Beste chianti under 200 kroner
+
Ukens vin

Beste chianti under 200 kroner

Den koster sågar bare 149,90 og overgår det meste i dette prissjiktet, uansett opprinnelse. Den kommer dessuten fra et middelalderslott.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Spesialpol øl: Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Spesialpol øl: Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik blir torsken festfin
Dagens rett
Torsk med tapenade og lune tomater

Slik blir torsken festfin

Følg denne oppskriften, så blir den så smaksrik som torsk kan bli.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Billig-champagne som skiller seg ut
+
Godbiter i pollisten

Billig-champagne som skiller seg ut

Den er nemlig laget med alle de sju tillatte druesortene i Champagne. Og ordet billig bør stå i anførselstegn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Beste chianti under 200 kroner
+
Ukens vin

Beste chianti under 200 kroner

Den koster sågar bare 149,90 og overgår det meste i dette prissjiktet, uansett opprinnelse. Den kommer dessuten fra et middelalderslott.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Håvard Werkland nådde nesten pallen i årets Bocuse d'Or

En fjerdeplass og prisen for beste tallerkenrett føyer Håvard Werkland og det norske teamet inn i en god norsk tradisjon med å gjøre det veldig godt i Bocuse d'Or - verdens tøffeste kokkekonkurranse.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Forsiden akkurat nå - 5

En klassisk kjøttsuppe smaker fortreffelig på den siste torsdagen i januar
Dagens rett

En klassisk kjøttsuppe smaker fortreffelig på den siste torsdagen i januar

Januar er på tampen, men vinterkulda har ikke bitt fra seg ennå. En rykende varm kjøttsuppe til middag er det som trengs.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Spesialpol øl: Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Spesialpol øl: Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her