Stor test av champagne uten årgang

En tørr champagne av typen non vintage, altså uten årgang, møter knapt konkurranse om tittelen den perfekte aperitiff. Men mange champagner i denne kategorien er også flotte til mat. Årets test av i alt 43 representanter for denne kategorien avslører ikke
Redaksjonen
20 Desember 2001 - 09:00

Hvilken du skal velge blir mer opp til hvilken smakspreferanse du har. For her er det alternativer for så vel den som liker det syrefriske som for den som liker en rundere champagnestil; for den som kun vil ha en aperitiff og den som vil ha en champagne som kan følge et helt måltid.

Men selvsagt er noen champagner mer suverene totalt sett enn andre. Først og fremst Krug Grande Cuvée Brut, ikke uventet en av testens toppskårere for denne champagnen er i en særklasse, dyr men veldig veldig bra. Og dernest Charles Heidsieck Mis en Cave 1996, som er en ekstra vellagret (fem år på bunnfallet) non vintage champagne. Den er med en prislapp på like i overkant av 300 kroner dessuten testens desidert beste kjøp.

Slik ble blindtesten gjennomført
Smakspanelet bestod av Apéritifs smakere Remi Madsen, kjellermester, Hotel Continental, Knut Aanonsen, restaurantsjef, Hvalstrand Bad og Andy Juhlin, restaurantsjef, Sans.

Testen, som ble gjennomført 5. november 2001, omfatter de aller fleste champagner uten årgang, også rosé, som er tilgjengelig i Norge i smaksøyeblikket. Smakingen ble foretatt blindt etter type (blanc de blancs, klassisk og rosé). Panelet fikk overhodet ingen opplysninger om produktene før smaking. Paneldeltakerne forlot dessuten lokalet mens produktene ble skjenket i glassene, slik at de ikke skulle ha noen mulighet til å avsløre glassenes innhold. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med det enkelte produkts identitet og pris.

Poengskalaen er femdelt:
Antall stjerner er fremkommet som et gjennomsnitt av paneldeltakernes evaluering av det enkelte produkts kvalitet uten hensyntagen til hva det koster. Vurderingen av hvilke produkter som er gode og meget gode kjøp ble derfor foretatt etter bedømmingen var avsluttet.

Alle priser er Vinmonopolets priser, pr 1. november 2001. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

En del av produktene finnes i polets tilleggsutvalg, og er merket med dette. Ta kontakt med ditt utsalg for bestilling.

Her kan du bestille testens champagner og få oppdaterte prisopplysninger

Blanc de Blancs

+
Heidsieck Monopole Diamant Blanc Brut
Heidsieck & Co
32877 Vectura - kr 496,20
Bestillingsutvalg
Provinum
Farge og duft: Lys gul. Flott elegant duft med deilige mineraltoner, gjærbakst samt eple og sitrus.
Smak: Veldig godt anslag, god syrlighet, balansert tvers gjennom, god lengde.
Mat: Aperitiff. Gode om enn ikke altfor kraftige retter med fisk eller skalldyr.
Vurdering: Svært vellykket og deilig leskende. Godt kjøp.

Duval Leroy Blanc de Chardonnay Brut
Duval Leroy
0 VSD - ca kr 250,-
Kun Horeca
WineTailor
Farge og duft: Lys grønngul. Innbydende elegant duft av epler, mineraler, skalldyr og grønn frukt.
Smak: Rikt sødmefylt anslag, god fruktig stil med relativt kraftig mousse, leskende stil, deilig ettersmak.
Mat: Skalldyr, gjerne sjøkreps.
Vurdering: Svært sjarmerende. Godt kjøp.

Né d'une Terre de Vertus
Larmandier-Bernier
40366 Nafstad - kr 260,70
Tilleggsutvalg
Nafstad
Farge og duft: Klar lysgul. Lett elegant duft med mineraltoner som flint, toast og grønn frukt.
Smak: Fint smaksanslag, flott mousse, fine syrer, ren og delikat stil.
Mat: Skalldyr.
Vurdering: Vellaget. Verd prisen.

-
Charlemagne Blanc de Blancs Brut
Guy Charlemagne
30689 Nafstad - ca kr 251,40
Tilleggsutvalg
Nafstad
Farge og duft: Lys gul. Lett og ren duft av mineraler, brødbakst, grønne epler og appelsinskall.
Smak: Fin saftighet, gode syrer, litt tørt midtparti men fin lett finish.
Mat: Aperitiff, amuse-bouche.
Vurdering: En ganske elegant og lett champagne. Verd prisen.

-
Pierre Peters Blanc de Blancs Extra Brut
Pierre Peters
40057 Nafstad - kr 336,30
Tilleggsutvalg
Nafstad
Farge og duft: Gylden strågul. Ren fin duft av eple, toast, noe krydder og hint av mineraler.
Smak: Godt anslag, bra mousse, syrlig eplepreg i midtfasen, mineralsk finish, god lengde.
Mat: Lette retter som hvit fisk med lett kremet saus.
Vurdering: Syrefrisk og behagelig. Verd prisen.

+
Diebolt-Vallois Blanc de Blancs Brut
Diebolt-Vallois
40046 Nafstad - kr 251,60
Tilleggsutvalg
Nafstad
Farge og duft: Lys strågul. Litt anonym duft med noe sitrus, eple og tropisk frukt.
Smak: Frisk om enn litt enkel stil, litt grov mousse, middels lengde.
Mat: Aperitiff.
Vurdering: Grei men ikke mer. Knapt verd prisen.

Klassisk

Charles Heidsieck Mis en Cave 1996
Charles Heidsieck
37618 Vectura - kr 308,70
Bestillingsutvalg
Maxxuim
Farge og duft: Gull. Flott rik duft med mineraler, havbris, bakst, fataromaer og tropisk frukt.
Smak: Som duften, nydelig syrlighet gjennom hele smakskurven, deilig skum, flott balanse og topp lengde.
Mat: Fisk og skalldyr, men også lyst kjøtt.
Vurdering: Meget bra kompleksitet. Meget godt kjøp.

Krug Grande Cuvée Brut
Krug
3545 Vectura - kr 871,10
Bestillingsutvalg
Maxxuim
Farge og duft: Gul. Enormt rik duft med masser av mineraler, røde bær, fat, toast, skogbunn, nøtter og tydelig chardonnaypreget frukt.
Smak: Som duften, svært elegant mousse, flott lengde, deilig ettersmak.
Mat: Klarer det meste, innen fisk, skalldyr, lyst kjøtt og fugl!
Vurdering: Dette er stort. Verd prisen?

-
Duval LeroyFleur de Champagne Brut Premier Cru
Duval Leroy
0 VSD - ca kr 235,-
Kun Horeca
WineTailor
Farge og duft: Lys gul. Ren, elegant, fristende og frisk duft med epler, mineraler, toast og blomster.
Smak: Lett men veldig godt anslag, god fruktighet og balanse, flott mousse, utrolig deilig syre.
Mat: Aperitiff, forseggjorte retter av fisk eller skalldyr med kremsaus.
Vurdering: Helt i toppklassen. Meget godt kjøp.

-
Deutz Brut Classic
Deutz
11609 Vectura - kr 270,50
Basisutvalg
Palmer & Co
Farge og duft: Gylden. Veldig flott duft med masser av mineraler, særlig flint, oksiderte gule epler og bakst.
Smak: Komplekst smaksbilde, nydelig mousse, tilsvarende syrer, fin og lang ettersmak.
Mat: Allround champagne, også lyst kjøtt.
Vurdering: Veldig bra. Meget godt kjøp.

-
Gosset Grand Réserve Brut
Gosset
32299 VSD - kr 274,00
Bestillingsutvalg
Vinarius
Farge og duft: Gul. Deilig frisk og fruktig duft av mineraler, gul frukt og bakst.
Smak: Flott balansert anslag, bra rikhet, fin mousse og deilig fasthet, syrene er veldig bra og bærer smaken lenge.
Mat: Allround til retter med kremet saus eller smørsaus.
Vurdering: Meget godt kjøp.

-
Bollinger Spécial Cuvée
Bollinger
879 Vectura - kr 290,20
Basisutvalg
Haugen-gruppen
Farge og duft: Gullgul. Flott rik duft med fine frukt- og mineraltoner, toast, bakst samt noe fat.
Smak: Meget godt anslag, rik god fruktsmak, deilig markert syrlighet i ettersmaken.
Mat: Allround, fisk, skalldyr og lyst kjøtt.
Vurdering: Meget elegant og meget godt kjøp.

+
R de Ruinart Brut
Ruinart
2986 Vectura - kr 275,40
Bestillingsutvalg
Arcus Produkter
Farge og duft: Gull. Flott rik duft med mineraltoner, frukt og brød.
Smak: God mousse i anslaget, fine syrer, sitter veldig godt, fin fasthet i ettersmaken.
Mat: Aperitiff, forretter med fisk og skalldyr.
Vurdering: Vellykket. Godt kjøp.

+
Pommery Brut Royal
Pommery
5656 VSD - kr 279,00
Basisutvalg
Amundsen
Farge og duft: Gullgul. Svært innbydende og spennende duft av gule epler, mineraler, kaffe og gjærbakst.
Smak: Saftig og rikt anslag, rund midtfase, elegant mousse, sitter godt.
Mat: Aperitiff, forretter så vel som hovedretter med fisk eller skalldyr gjerne hummer, men ikke for kraftig tilberedning.
Vurdering: En flott champagne for de som liker en lett avrundet stil. Godt kjøp.

+
Pol Roger Brut
Pol Roger
6212 Vectura - kr 289,30
Basisutvalg
Saga Trading
Farge og duft: Gylden. Delikat fruktig duft av melne epler, sitrus (appelsin) og noe minerlaer.
Smak: Friskt anslag, veldig ren smak, deilig leskende syrer og mousse, sitter veldig godt.
Mat: Aperitiff og fisk/skalldyr.
Vurdering: Godt kjøp.

+
Veuve Cliquot Brut
Veuve Cliquot Ponsardin
881 ASG - kr 289,50
Basisutvalg
Engelstad
Farge og duft: Gylden med rosa skjær. Frisk duft med god bredde. Her er det mineraler som flint, gjærbakst, grønne epler.
Smak: Rikt anslag, flott mousse, god syrlig ettersmak, sitter veldig godt..
Mat: Aperitiff, forretter og hovedretter med fisk og skalldyr.
Vurdering: Fin eleganse i denne champagnen. Godt kjøp.

+
Moët & Chandon 1er Cru Brut
Moët & Chandon
11492 VSD - kr 349,00
Basisutvalg
Strøm
Farge og duft: Strågul. Elegant og ren duft med fine frukt- og mineraltoner.
Smak: God fast og fruktig smaksanslag, lett og fin mousse, sitter veldig godt med sitrustoner i ettersmaken.
Mat: Aperitiff, lette retter med fisk og skalldyr.
Vurdering: Lett å like. Verd prisen.

Palmer Brut
Champagne Palmer
33277 Vectura - kr 209,90
Bestillingsutvalg
Palmer & Co
Farge og duft: Lys gul. Delikat duft av mineraler, brød, toast, grønne og gule epler.
Smak: Friskt anslag, bra mousse, elegant finish, god lengde.
Mat: Aperitiff, forretter.
Vurdering: En svært så behagelig champagne i den lettere stilen. Meget godt kjøp.

Jean Paul Suss Brut Réserve
Jean Paul Suss
7171 Vectura - kr 216,50
Basisutvalg
Strag
Farge og duft: Gylden. Fin og elegant duft av epler, sitrus, skalldyr og mineraler.
Smak: Flott friskt anslag, deilig saftig- og syrlighet, god mousse, lang bløt finish.
Mat: Aperitiff, fisk og skalldyr.
Vurdering: Rett og slett behagelig. Meget godt kjøp.

Bonnaire Brut Tradition
Bonnaire
40043 Nafstad - kr 230,50
Tilleggsutvalg
Nafstad
Farge og duft: Strågul med grønnskjær. Flott rik duft av hav, flint, brent brød og tropisk frukt.
Smak: Følger opp duften, elegant mousse, lang ettersmak.
Mat: Skalldyr.
Vurdering: Deilig, lett og ganske rund! Godt kjøp.

Jeanmaire Cuvée Brut
Jeanmaire
6773 Vectura - kr 233,20
Basisutvalg
Ekjord
Farge og duft: Lys gul med grønnskjær. Ung duft med grønn frukt, skalldyr og gjærbakst.
Smak: Syrlig elegant anslag, god fruktighet og mousse, sitter veldig godt.
Mat: Allround, særlig fisk og skalldyr.
Vurdering: Godt balansert. Godt kjøp.

Drappier Carte Blanche Brut
Drappier
30532 Vectura - kr 231,70
Basisutvalg
Vinhuset Nofra
Farge og duft: Gul med svakt rosaskjær. Ren mineralsk duft med en del frukt som bær og gule epler.
Smak: Modent balansert anslag, bra mousse, delikate aromaer, avrundet syre, veldig behagelig ettersmak.
Mat: Aperitiff.
Vurdering: Folkelig men vellaget stil. For de som ikke liker en for syrlig champagne. Godt kjøp.

Besserat de Bellefon Brut
Besserat de Bellefon
960 VSD - kr 239,90
Basisutvalg
Stenberg & Blom
Farge og duft: Lys gul. Ganske rik duft av mineraler som flint, epler og bakst.
Smak: Det samme i anslaget, god syre, fruktighet av grønne epler og mousse, bra lengde.
Mat: Aperitiff, forretter.
Vurdering: Balansert champagne. Godt kjøp.

Delbeck Brut Héritage
Delbeck
40506Bakken - kr 257,80
Bestillingsutvalg
Bakken Vin & Gourmet
Farge og duft: Gylden. Ganske deilig duft med oksiderte gule epler, mineraler og brødbakst.
Smak: Markert anslag, god fylde og syrlighet, bra lengde, fine mineraltoner, grønn frukt i ettersmaken.
Mat: Aperitiff, forretter.
Vurdering: Bra eleganse, lett og frisk. Godt kjøp.

Gratien Brut Classic
Alfred Gratien
7382 VSD - kr 259,50
Basisutvalg
WineTailor
Farge og duft: Lys gylden. Lett og elegant duft av mineraler, epler, bakst og sitrus.
Smak: Fin og saftig, rund, tropisk fruktighet, fine syrer, god lengde.
Mat: Aperitiff.
Vurdering: Lett men uhyre forfriskende stil. Godt kjøp.

Egly-Ouriet Grand Cru Brut Tradition
Egly-Ouriet
40051 Nafstad - kr 269,60
Tilleggsutvalg
Nafstad
Farge og duft: Gylden med rosa skjær. Sammensatt frisk bærduft, gule epler, krydder, kaffe og mineraler.
Smak: Følger opp duften, tydelige men elegante syrer, flott mousse, ren finish.
Mat: Fisk og lyst kjøtt.
Vurdering: Trenger mat. Verd prisen.

Moët & Chandon Brut Impérial
Moët & Chandon
895 VSD - kr 279,00
Basisutvalg
Strøm
Farge og duft: Gylden. Fin fruktig nese med mineraltoner (østers), epler, sitrus.
Smak: Fint saftig anslag, gode syrer og mousse, bra lengde.
Mat: Aperitiff, forretter med skalldyr.
Vurdering: Harmonisk. Verd prisen.

Roederer Brut Premier
Louis Roederer
11283 Vectura - kr 292,40
Basisutvalg
Château
Farge og duft: Gull. God duft av epler, tropisk frukt, sitrus, mineraler, bakst og mokka.
Smak: Friskt anslag, fin mousse, god eplefruktighet hele veien, sitter godt.
Mat: Aperitiff, forretter og hovedretter med fisk
Vurdering: Verd prisen.

-
Nicolas Feuillatte Brut 1er Cru Reserve Particulière
Nicolas Feuillatte
39513 Vectura - kr 240,00
Bestillingsutvalg
Norex Int.
Farge og duft: Lys gul. Ung duft med mineraler, brød og toast.
Smak: Saftig og sitrusfriskt anslag, ren og behagelig, god mousse, lett stil.
Mat: Aperitiff.
Vurdering: På den lette siden. Verd prisen.

-
Jean Paul Suss Extra Brut
Jean Paul Suss
7172 Vectura - kr 248,90
Basisutvalg
Strag
Farge og duft: Klar lys gul. Fruktig ren og frisk duft med melne epler, gjærbakst og mineraler.
Smak: Som duften, lett, syrefrisk og elegant.
Mat: Aperitiff.
Vurdering: OK champagne. Verd prisen.

-
Lanson Black Label Brut
Lanson
891 VSD - kr 259,90
Basisutvalg
Stenberg & Blom
Farge og duft: Gyldengul. Moden duft av mineraler, gule epler, sitrus og røde bær.
Smak: Fruktig og friskt anslag, fruktigheten holder seg hele veien, perfekt mousse, fin syre.
Mat: Aperitiff, hvit fisk.
Vurdering: Mangler litt sjarm til å nå helt opp. Verd prisen.

-
Mumm Cordon Rouge
Mumm
2944 ASG - kr 272,00
Basisutvalg
Allied Domecq
Farge og duft: Lys strågul. Frisk duft med frukt, epler, røyk og mineraler.
Smak: Elegant, ung fruktighet i anslaget, rene frukttoner, bløt mousse, lang fruktig ettersmak.
Mat: Aperitiff.
Vurdering: En lett men behagelig champagne. Verd prisen.

-
Piper Heidsieck Cuvée Brut
Piper Heidsieck
3343 Vectura - kr 274,80
Basisutvalg
Maxxuim
Farge og duft: Lys strågul. God duft med mineraler, som flint, skalldyr, eple og hermetisk fersken.
Smak: Bløtt anslag, bra mousse, middels lengde.
Mat: Aperitiff.
Vurdering: Helt grei som aperitiff. Knapt verd prisen.

-
Taittinger Brut Réserve
Taittinger
11043 Vectura - kr 287,50
Basisutvalg
IBS
Farge og duft: Gylden. Elegant frisk duft med sitrus, fine mineraltoner særlig av flint og røyk.
Smak: Markert friskt anslag, god mousse, middels syrer, litt kort ettersmak.
Mat: Aperitiff.
Vurdering: For den som liker en champagne med bløte syrer. Verd prisen.

-
Laurent-Perrier Brut LP
Laurent-Perrier
34561 VSD - kr 294,00
Bestillingsutvalg
Prizelius
Farge og duft: Lys strågul. Litt særpreget spennende duft av mineraler, toast, blomster og gule epler.
Smak: Saftig og godt anslag, fin fasthet, bra syrer som holder seg et godt stykke utover, middels lengde.
Mat: Aperitiff.
Vurdering: Smaken følger ikke helt opp den flotte duften. Knapt verd prisen.

+
Haton Cuvée Extra Quality
Haton
45527 VSD - kr 225,20
Bestillingsutvalg
WineTailor
Farge og duft: Lys gylden med rosa skjær. Lett og elegant duft med røde og grønne bær samt gjærbakst.
Smak: Lett anslag, god og bløt midtmunn, fluffy mousse, bra lengde.
Mat: Aperitiff.
Vurdering: Litt vel lett. Knapt verd prisen.

+
Heidsieck Monopole Blue Top Brut
Heidsieck & Co
31687 Vectura - kr 261,60
Bestillingsutvalg
Provinum
Farge og duft: Gylden. Fin nese med epler, mineraler som flint og bakst.
Smak: Bløtt anslag, bra mousse og syre, en smule kort.
Mat: Aperitiff.
Vurdering: Litt vel lett. Knapt verd prisen.

Rosé

-
Billecart-Salmon Rosé Brut
Billecart-Salmon
33159 VSD - kr 383,00
Bestillingsutvalg
Moestue Grape Selections
Farge og duft: Guloransje. Nydelig og ikke minst ren duft av røde skogsbær, sitrus, jordsmonn og brødbakst.
Smak: Deilig og lett mousse i anslaget, flott friskhet i midtfasen, gode syrer som holder helt til slutt, lang ettersmak.
Mat: Hummer, fugl.
Vurdering: Meget vellaget og harmonisk rosé. Godt kjøp.

+
Lanson Rosé Brut
Lanson
6407 VSD - kr 283,50
Bestillingsutvalg
Stenberg & Blom
Farge og duft: Lysrød mot oransje. Innsmigrende duft av røde bær, som bringebær og kirsebær, sitrus samt snev av mineraler.
Smak: Bløtt rikt anslag, deilig friskhet gjennom hele smakskurven, god mousse, sitter veldig godt og lenge.
Mat: Hummer, lystkjøtt.
Vurdering: Rosa eleganse. Godt kjøp.

+
Laurent-Perrier Rosé Brut
Laurent-Perrier
902 VSD - kr 368,00
Basisutvalg
Prizelius
Farge og duft: Flott lakserosa. Frisk fin duft med snev av røde bær, bringebær, kirsebær, røde epler og skogbunn.
Smak: Fruktig anslag, flott mousse, fin finish, syrlig ettersmak.
Mat: Hummer, laks eller lyst kjøtt med litt fete sauser.
Vurdering: Deilig leskende. Verd prisen.

R de Ruinart Rosé Brut
Ruinart
34676 Vectura - kr 337,40
Bestillingsutvalg
Arcus Produkter
Farge og duft: Lakserosa. Fine bringebær- og kirsebærtoner i nesen som også byr på mineraler.
Smak: Lett og friskt anslag, god fruktighet, noe bitterstoffer som balanserer godt med bærsødme i finishen, god lengde.
Mat: Aperitiff, forretter med lyst kjøtt eller fugl.
Vurdering: Leskende stil. Verd prisen.

Kork:
Delamotte Blanc de Blancs Brut
Delamotte Rosé Brut

Her kan du bestille testens champagner.

Foto: Roger Kolbu

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj
Dagens rett
Janssons fristelse

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj

Det er ingen grunn til å fortelle familiens mest følsomme at det er ansjos i denne potetgratengen. De vil garantert elske den.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her