Stoler på Stoltenberg

Særavgiftsutvalget overleverte i dag sine forslag til Finansdepartementet. Utvalget anbefaler blant annet en 10 prosent økning i alkoholavgiften, samt å fjerne avgiften på engangsemballasje.
Redaksjonen
22 Juni 2007 - 20:14

- Samme formiddag som Regjeringen går inn med 5 milliarder kroner i Aker for å sikre langsiktig eierskap i viktig industri, lanseres forslag som vil ramme norske bryggerier og bryggeriarbeidsplasser dramatisk. Så sent som for 1 ½ år siden reverserte imidlertid Stoltenberg-regjeringen et tilsvarende forslag. Jeg er derfor rimelig trygg på at Regjeringen ikke vil slutte seg til disse forslagene, sier administrerende direktør Lars A. Midtgaard i Hansa Borg Bryggerier.
 
Et tap
- Emballasjeavgiften alene vil kunne medføre et tap på 1.000 - 1.500 arbeidsplasser og nedleggelse av 5-6 regionale bryggerier i Norge. Dette som følge av sentraliseringer og økt import av øl. I tillegg kommer utvalgets forslag om økte alkoholavgifter, som drastisk forsterker avgiftsforskjellene mellom Norge og utlandet, og dermed stimulerer ytterligere til illegal virksomhet og grensehandel, sier Lars A. Midtgaard.
 
Har gitt ros
Hansa Borg Bryggerier har tidligere gitt ros til Stoltenberg-regjeringen, da den i 2005 gjeninnførte grunnavgiften på engangsemballasje. Da mente Midtgaard at Regjeringen avverget at flere hundre arbeidsplasser i bryggerinæringen ville gå tapt og at gjeninnføringen ville bidra til å opprettholde konkurransevilkårene for de norske bryggeriene. Hansa Borg-sjefen har fremdeles tiltro til at Regjeringen viderefører denne politikken overfor bryggerinæringen.
 
Kulturbærere
- Norske bryggerier er tradisjonsrike kulturbærere og hjørnesteinsbedrifter i en rekke regioner i Norge. Vi i Hansa Borg Bryggerier har store virksomheter i Sarpsborg, Kristiansand og Bergen. Jeg kan ikke forestille meg at Regjeringen vil foreta seg noe som dramatisk drar vekk grunnlaget for denne verdiskapningen, sier Midtgaard.
Midtgaard peker også på at da Regjeringen i Soria Moria-erklæringen varslet gjennomgangen av særavgiftssystemet, var utgangspunktet å endre særavgifter som ble oppfattet som ulemper for norske produksjonsarbeidsplasser, blant annet i konkurranse mot import.
 
- Forslagene fra særavgiftsutvalget går jo i stikk motsatt retning, påpeker Midtgaard.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Server skreien med skikkelige påskearomaer
Dagens rett
Skrei med spinat og appelsinsaus

Server skreien med skikkelige påskearomaer

Det er appelsinsmaken som sørger for det, men denne vrien fungerer også når det ikke er påske.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp
+
Godbiter i pollisten

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp

Med disse to i feriebagasjen er du godt forberedt. De finnes dessuten på svært mange pol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også
Dagens rett

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også

Reinskav er nær sagt alltid å finne i selv den minste butikkens frysedisk. Derfor er det en selvfølgelig ingrediens i påskemenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her