Akevitt og jenter hører ikke sammen, etter enkeltes mening. Disse enkelte er nok helst de som kun forbinder akevitt med fyll og ikke kultur, hvilket det vitterlig er. Det er tre grunner til at vi tar frem en jenteakevitt. Det er snart jul, nærmere halvparten av all akevitt konsumeres i løpet av desember og ikke minst fordi jentene har nå fått sin egen akevitt.
Fru Lysholm Aquavit (33797) er navnet på denne feminine akevitten som ikke signaliserer at Catharina Lysholm var spesielt glad i akevitt, men heller at hun spilte en viktig rolle i etableringen av Lysholm som ett av landets viktigste akevittprodusenter. Vi snakker om slutten av 1700-tallet og på den tiden var det vanlig at kvinnfolkene på gårdene hadde ansvaret for brenningen til jul.
Catharina var fin byfrue og drev riktignok ikke med den slags, men hun og broren Heinrich Meincke fylte en brigg med potetbrennevin på vei til Ost-India, i håp om å bytte det mot krydder. Briggen returnerte med både krydder og det usolgte brennevinet som nå var blitt vesentlig forbedret. Denne historien om hvordan linjeakevitten oppstod kjenner jo alle. Og det var Catharinas mann, Jørgen B. Lysholm, som sørget for at det ble fast linjefart med akevitt over ekvator.
Fru Lysholm har imidlertid ikke krysset ekvator, men er oppstått i laboratoriet hos Arcus Produkter. Lysholm-tradisjonen med dempet karvepreg og tydelig anis er videreført. To år i brukte sherryfat har bidratt med aromaer av sjokolade og mokka. En lett og elegant akevitt, ikke bare for damer, men for alle som ikke setter pris på svært karvepregete akevitter. Super til julefrokosten/julebrunchen eller julekoldtbordet, men også til skinkesteika eller torsken på juleaften.
En parallell i cognacverden rent aromamessig er Birkedal Hartmann V.S.O.P. (33796) som er nok en cognac med norske aner. Og som har alt hva de fleste damer liker ved en cognac. Lett søtlig duft av blomster, aprikos, vanilje og karamell. Smaken er svært rund og bløt uten noen skarpe kanter men likevel med karakter og de samme aromaene som i duften. Avslutningen er dominert av mokka og sjokolade. Utmerket avec som også herrene vil like.
En langt mer kompleks parallell til historien bak Fru Lysholm, er luksus-VSOP'en Ragnaud-Sabourin Alliance No 10 (32956) fra det lille kvalitetsorienterte cognachuset Ragnaud-Sabourin som i dag styres utelukkende av kvinner. Elegant og rik på samme tid med et imponerende aromaspekter etter ti år på fat. Smaken står ikke noe tilbake i forhold til duften. Bare nydelig rett og slett, og ikke tar den slutt med det første heller. Watch out, damer, denne kommer gutta til å sikle etter.