Sterkt til damene

Jentedrikke er synonymt med pysedrikke, og jenter liker bare søtt kliss, i følge de barskeste gutta. Men det er ikke riktig. Jentene har, vel og merke når de er kommet over tenåringsfasen, derimot en mer forfinet gane og setter pris på de mer subtile arom
Aase E. Jacobsen
16 Desember 2001 - 09:00

Akevitt og jenter hører ikke sammen, etter enkeltes mening. Disse enkelte er nok helst de som kun forbinder akevitt med fyll og ikke kultur, hvilket det vitterlig er. Det er tre grunner til at vi tar frem en jenteakevitt. Det er snart jul, nærmere halvparten av all akevitt konsumeres i løpet av desember og ikke minst fordi jentene har nå fått sin egen akevitt.

Fru Lysholm Aquavit (33797) er navnet på denne feminine akevitten som ikke signaliserer at Catharina Lysholm var spesielt glad i akevitt, men heller at hun spilte en viktig rolle i etableringen av Lysholm som ett av landets viktigste akevittprodusenter. Vi snakker om slutten av 1700-tallet og på den tiden var det vanlig at kvinnfolkene på gårdene hadde ansvaret for brenningen til jul.

Catharina var fin byfrue og drev riktignok ikke med den slags, men hun og broren Heinrich Meincke fylte en brigg med potetbrennevin på vei til Ost-India, i håp om å bytte det mot krydder. Briggen returnerte med både krydder og det usolgte brennevinet som nå var blitt vesentlig forbedret. Denne historien om hvordan linjeakevitten oppstod kjenner jo alle. Og det var Catharinas mann, Jørgen B. Lysholm, som sørget for at det ble fast linjefart med akevitt over ekvator.

Fru Lysholm har imidlertid ikke krysset ekvator, men er oppstått i laboratoriet hos Arcus Produkter. Lysholm-tradisjonen med dempet karvepreg og tydelig anis er videreført. To år i brukte sherryfat har bidratt med aromaer av sjokolade og mokka. En lett og elegant akevitt, ikke bare for damer, men for alle som ikke setter pris på svært karvepregete akevitter. Super til julefrokosten/julebrunchen eller julekoldtbordet, men også til skinkesteika eller torsken på juleaften.

En parallell  i cognacverden rent aromamessig er Birkedal Hartmann V.S.O.P. (33796) som er nok en cognac med norske aner. Og som har alt hva de fleste damer liker ved en cognac. Lett søtlig duft av blomster, aprikos, vanilje og karamell. Smaken er svært rund og bløt uten noen skarpe kanter men likevel med karakter og de samme aromaene som i duften. Avslutningen er dominert av mokka og sjokolade. Utmerket avec som også herrene vil like.

En langt mer kompleks parallell til historien bak Fru Lysholm, er luksus-VSOP'en Ragnaud-Sabourin Alliance No 10 (32956) fra det lille kvalitetsorienterte cognachuset Ragnaud-Sabourin  som i dag styres utelukkende av kvinner. Elegant og rik på samme tid med et imponerende aromaspekter etter ti år på fat. Smaken står ikke noe tilbake i forhold til duften. Bare nydelig rett og slett, og ikke tar den slutt med det første heller. Watch out, damer, denne kommer gutta til å sikle etter.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen. Fru Lysholm Aquavit (33797), Birkedal Hartmann V.S.O.P. (33796) eller Ragnaud-Sabourin Alliance No 10 (32956). Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her