Sterk vekst i salget av økoviner

Interessen for økologiske viner øker i Norge. I fjor ble det solgt over 150.000 liter økologisk svakvin.
Redaksjonen
22 Mars 2007 - 18:56

Det er tall fra Vinmonopolet og serveringsbransjen (HoReCa) som viser dette. I 2006 økte salget med 18 prosent sammenliknet med året før. Totalt ble det solgt 156.000 liter med økologisk svakvin i Norge i fjor.

Tallet kan faktisk være høyere, ettersom det kan finnes flere viner som er økologisk dyrket enn det som fremkommer i statistikk. Det er nemlig ikke alle produsenter som merker varen. Det som er med i statistikken er altså viner som er merket som økologisk.

Rekordfart
Statistikken er utarbeidet av Focus Wines for Vin-og brennevinleverandørenes forening (VBF). Den viser at salget av økologiske viner øker med rekordfart. Siden 2000 har salget av denne type viner blitt 50-doblet og VBF tror at veksten bare vil fortsette i årene som kommer.

Interesse
- Vi forventer at salget av økologiske viner i Norge vil fortsette å øke betydelig. Mens det i 2000 bare ble solgt ca 3.000 liter med økologisk vin økte salget til 156.000 liter i 2006.

Dette viser at interessen for økologiske produkter når stadig flere vinkonsumenter, sier generalsekretær Ingunn Jordheim i VBF.

På tross av veksten i salget av økologiske viner, utgjør produktgruppen ikke mer enn 0,26 % av det totale salget av vin i Norge.

Økologisk rødvin
Det er først og fremst økologiske rødviner som selges i Norge. Fordelt på kategorier innenfor økologisk vin, ble det i 2006 solgt 142.000 liter rødvin, 12.000 liter hvitvin og 2.000 liter musserende vin. 

- Flere enn 9 av 10 flasker med økologisk vin var rød. Nye produkter og økt interesse kan imidlertid føre til at dette markedsforholdet endrer seg i tiden som kommer, sier Jordheim.

Statistikken fra VBF viser videre at serveringsstedene i 2006 stod for 7% av salget for økologiske viner i Norge. Resten ble solgt på Vinmonopolet.

Salg av økologisk vin - tall i 1000 liter.

Produkt

2000 

2005

2006

Rød

2 805

125 673

142 815

Hvit

324

5 633

11 906

Musserende

-

1 342

1 994

Totalt:

3 129

132 648

156 714

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her sørger gamle vinstokker for ekstra dybde
+
Godbiter i pollisten

Her sørger gamle vinstokker for ekstra dybde

Det betyr at du får den ekte smaken av Burgunds terroir, men ikke helt upåvirket av trender.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Supertoscaner som ikke får lov å hete det
+
Ukens vin

Supertoscaner som ikke får lov å hete det

Den kommer fra en hemmelig kilde, men at den er i et høyt kvalitetssjikt, forteller smaken alt om.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner
+

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner

Og slik har den klart å beholde posisjonen siden første årgang som var 1968.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her sørger gamle vinstokker for ekstra dybde
+
Godbiter i pollisten

Her sørger gamle vinstokker for ekstra dybde

Det betyr at du får den ekte smaken av Burgunds terroir, men ikke helt upåvirket av trender.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Supertoscaner som ikke får lov å hete det
+
Ukens vin

Supertoscaner som ikke får lov å hete det

Den kommer fra en hemmelig kilde, men at den er i et høyt kvalitetssjikt, forteller smaken alt om.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Med denne kan du feire lite-versjonen av Thanksgiving
Dagens rett
Stekt rosenkål a la Thanksgiving

Med denne kan du feire lite-versjonen av Thanksgiving

Nå er rosenkålen for fullt på vei inn i butikkhyllene, og den fortjener en annen skjebne enn overkokt tilbehør.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner
+

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner

Og slik har den klart å beholde posisjonen siden første årgang som var 1968.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her