Stakk av etter kontrollbesøk

Nærmere halvparten av de restaurantansatte jobbet uten å være registrert. Noen stakk også av.
Redaksjonen
27 Juni 2008 - 15:00

Dette var resultatet etter at Skatt Midt og Trondheim kemnerkontor kontrollerte 17 spisesteder i Trondheim.
 
- Til sammen var det 56 ansatte på jobb på de ulike stedene. Av dem var over 40 prosent ikke innmeldt i arbeidstakerregisteret, sier kontrollsjef Britt Inger Ileby i Skatt Midt-Norge.
 
Juks
Når arbeidstakere ikke er innmeldt i registeret, kan det tyde på at det foregår både svart arbeid og svart omsetning.
 
- Arbeidstakerregisteret har betydning for den ansattes rettigheter, for eksempel når det gjelder pensjon- og trygdeytelser. Når en person ikke er innmeldt, kan det være fordi vedkommende går på trygd. Vedkommende vil unngå at de svarte inntektene blir oppdaget, sier Ileby.
 
Også når det gjelder innkreving og lønnsinnberetning har arbeidstakerregisteret betydning. Nå vil Skatt Midt og kemnerkontoret gå videre med sakene, i samarbeid med Nav.
 
Har plikt
- Arbeidsgivere er pliktige til å melde inn en ansatt i løpet av en uke. Ett av stedene vi kontrollerte, hadde fem arbeidstakere. Ingen av dem var meldt inn. Da ble det sagt at samtlige hadde begynt dagen før, sier kontrollsjef Harald Holland ved kemnerkontoret.
 
Et annet sted var det to arbeidstakere som rett og slett forsvant da kontrollørene kom. Det var også et spisested som ikke var momsregistrert, til tross for at det hadde vært i drift i flere måneder.
 
Kontrollen rettet seg spesielt mot mindre bedrifter, med opptil 12-13 ansatte. Også i resten av Midt-Norge ble en lang rekke restauranter og kafeer kontrollert, men resultatene her er ikke klare ennå.
 
- Noen steder var forholdene så graverende at det ble holdt utvidet kontroll. Blant annet ble regnskapet tatt med, sier Ileby til Adresseavisen.
 
Gransker bransjen
Skatteetaten vil ha et spesielt fokus på restaurantbransjen fremover. Noen av bedriftene som nå ble kontrollert, kan risikere å miste skjenkebevillingen. Det kan også bli aktuelt å gå til anmeldelse, avhengig av hva som avdekkes i de videre undersøkelsene.
 
- Vi vil fortsette å kontrollere, kanskje også i samarbeid med Mattilsynet. Vi ser jo hvor opptatt folk er av smilefjesene som blir hengt opp. At en bedrift følger lover og regler når det gjelder moms og skatt, burde også være viktig, sier Ileby.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

La juletorsken få en ekstra julete vri
Dagens rett
Stekt torsk med appelsinsaus og potetmos

La juletorsken få en ekstra julete vri

Torsk, appelsin og fennikel gir alene julestemning i huset. Om du ikke er blant dem som spiser torsk på julaften, smaker den godt gjennom hele jula.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her