Internasjonalen Bar ligger i Folketeaterbygningen på Youngstorvet i Oslo som har nær tilknytning til norsk arbeiderbevegelse. Tatt i betraktning at den alltid har fremmet avhold, er det ikke sikkert barens slagord Sprit til folket faller i like god jord i rørsla. - Internasjonalen Bar er nøytral politisk grunn, som en hver bar må være. Slagordet er selvsagt humoristisk ment, påpeker Jesper Lind, en av fem initiativtakere til nykomlingen som ikke har klart å terge på seg annet enn noen småkritiske kommentarer i Klassekampen.
For Internasjonalen Bar er et seriøst prosjekt og som i god solidaritetsånd respekterer de ansatte og lar dem få en andel av overskuddet. - Engasjementet i hele teamet er rørende, og det skulle bare mangle at ikke alle får lønn for innsatsen. Slik vil vi kunne holde sykefraværet nede og arbeidsmoralen oppe, sier Lind som sammen med de andre eierne har investert mye tid og krefter i prosjektet samtidig som de har fått mye dugnadhjelp av kolleger i bar- og musikkbransjen.
- Når vi fikk muligheten til å overta et lokale med så mye historie, ville det vært helt meningsløst å ikke ta hensyn til det denne historien representerer, forklarer Lind som har tilbrakt lange timer i Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek.
De fleste vet at Den Norske Opera holder til i Folketeaterbygningen, men det var først fra 1959. Den staselige bygningen ble reist på initiativ fra så vel privatpersoner som organisasjoner for å folkeliggjøre byens kulturtilbud og huset fra starten av i 1935 en rekke kulturelle bastioner innen den norske arbeiderbevegelse. Arbeiderbladet (nå Dagsavisen) hadde lenge sitt hovedkontor her. Baren ligger i det som var avisas foajé. Selve Folketeateret ble, etter å ha vært brukt som kino, først åpnet i 1952, og bare sju år etter måtte teateret vike plassen for Den Norske Opera.
På toppen av bygningen ligger den nedlagte avholdsrestauranten Stratos som for tiden brukes som selskapslokaler men som har vært truet av ombygging til kontorer. - Dette er et av Oslos mest fantastiske restaurantlokaler ikke bare hva beliggenhet angår men også interiørhistorisk. Det er veldig synd hvis det ikke får leietakere som respekterer historien, sier Lind som mer enn gjerne kunne tenke seg den jobben.
Barens panoramavinduer gir utsikt utover Youngstorvet som fortsatt er arena for sterke meninger, nå etter hvert vel så mye i form av musikalske innslag. Og det passer vel eierne bra som også teller platedirektør Per Nordahl, markedssjef Anders Støver i Øyafestivalen, Runar Eggesvik som står bak Mono og tallknuser og astrofysiker Stefan Jansen med bakgrunn fra Chateauneuf. Med så sterke musikalske relasjoner var det ikke mer enn naturlig at baren ga ut sin egen cd, for anledningen på eget plateselskap, Kamerat Records. Arbeidernes kampsang nummer én, Internasjonalen, i ny utførelse av Kaisers Orchestra med et mannskor bemannet med folk fra DumDum Boys, Wunderkammer, Kloroform, Cato Salsa Experience og Bing Bang.
Baren har nær selvsagt en scene, som er integrert i interiøret, hvor møblene må vike plassen for konserter. Som en del av kultur- og solidaritetsmønstringen Dugnad 2004/WUHA opptrådte Lars Klevstrand, Birgitte Grimstad og Sosialistisk Kor. Men kampsanger i denne sjangeren kommer neppe til å stå ofte på agendaen fremover.
På samme måte som Halabala står på trappene for en renessanse i Norge - takket være Internasjonalen Bar - hvor han hittil har vært totalt ukjent, kan klassiske drinker som pjolter og ulike drinker med øl treffe et nytt publikum.
- Øldrinker er noe jeg først i det siste har fått øynene opp for, som Toppet bokk, Red eye og Gin snitt, men jeg tror absolutt at de har et potensial selv om jeg ikke har testet det ordentlig ut ennå, forteller Lind. Og det er ikke så rart for baren åpnet sine dører i midten av desember. Det endelige barkartet er klart først i disse dager (desember 2003 - red. anm.).
De fleste drinkene i kartet er imidlertid mer forseggjorte. Som Carriacou Rum Punch som allerede har rukket å bli en hit. - Ideen fikk jeg da jeg var i Karibia og fikk servert dette på stranden. Jeg har raffinert den noe. Det som gir drinken den spesielle karakteren er muskatsirup som jeg lager selv av revet muskatnøtt og sukkerlake, forklarer Lind.
Han ønsker seg generelt større dristighet blant gjestene. - Mange holder seg til det trygge og gjerne det som er søtt. De er ofte redd for svært syrlige drinker. Men vi føler at vi har en oppdragerrolle og unngår derfor en del produkter som er med på å øke etterspørselen etter det søte, forklarer Lind. Derfor er rusbrus og energidrikker forbudt. Ei heller brukes siruper i kaffedrinkene.
Carriacou Rum Punch
Fremgangsmåte
Muskatsirup
Fremgangsmåte
Varm opp vann og sukker og rør til sukkeret er oppløst. Tilsett revet muskatnøtt og avkjøl. La stå noen dager. Sil før bruk.
Churchill drinkoppskrift
Fremgangsmåte
KJøl ned et glass som rommer minst 2,5 dl med isbiter og hell dem i vasken før du tilsetter Campari. Fyll opp med (kjøleskapskald) pilsner etter smak, men det klassiske blandingsforholdet er 1:2. Pynt evt med tørket appelsinskive.
Tips:
Bruk IPA i stedet for pilsner og du får en drink med enda mer smak.
Se de ulike øldrinkene du kan mikse her
Her er en whiskycocktail som i sin tid ble laget til Winston Churchill
Her kan du søke i Apéritifs drinkbase med over 2000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Lag din egen personlige bartender enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne
Få ukens drink som nyhetsbrev
Boilermaker
Fremgangsmåte
Hell whiskyen i et høyt glass og fyll opp med iskaldt øl.
Drinker og cocktails med øl finner du her
Tips: Bruk gjerne en lett single malt whisky til denne drinken for mer fylde.
Bloody Mary med selleristang
Fremgangsmåte
Hell vodka over is i et høyt glass.
Rør inn Tabasco, Worcestersauce og saften fra den halve sitronen i vodkaen.
Fyll opp med tomatjuice.
Dryss over salt og pepper.
Kutt en selleristang i begge ender.
Pynt med cherrytomat.
Her kan du søke i Apéritifs drinkbase med over 2000 oppskrifter
Calcutta Cup drinkoppskrift
Fremgangsmåte
Hell først Guinness i glasset og deretter like mye tonic.
Se andre drinkoppskrifter med øl her
Her kan du søke i Apéritifs drinkbase med over 2000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Solo og seksti
Fremgangsmåte
Ha is i et høyt glass. Ha i seksti og fyll opp med Solo. Pynt med appelsinspiral.
Her kan du søke i Apéritifs drinkbase med over 2000 oppskrifter