Mat
Spenstige potetretter

Spenstige potetretter

Ingen skal komme her å si at poteter er kjedelig mat. Med disse oppskriftene blir potetene feststemt tilbehør eller en festrett i seg selv.
05 Oktober 2011 - 16:50
Hvem husker ikke Jarl Goli sin oppfordring til å "ta en potet"?
 
Vi tar oppfordringen, og nedenfor finner du en rekke fristende oppskrifter i alle varianter på de deilige potetene.
 
 Allsidige små og blå
Nå er vi midt i høysesongen for den livgivende knollen som har betydd så mye for såvel bøndene som den norske befolkning, helt siden den fant veien over Atlanteren fra Sør-Amerika.
 
Det finnes en rekke forskjellige potetvarianter som du kan velge mellom i butikkene, alt fra gode gamle Beate og Kers Pink, til Asterix, Gulløye, Ratte og Mandel. De siste årene har vi derimot fått en rekke nye potetsorter å boltre oss i.
 
Noen av dere har sikkert også sett den spesielle sorten Blå Kongo, som gir potetretter med en fantastisk blåfarge. Enten du serverer den som mos, som chips eller annet, er den en fargeklatt på tallerkenen.
 
I USA brukes det mye søtpotet, som også har fått sitt intog her til lands. Den oransje poteten har en søtlig smak som gjør seg perfekt til rotmoser og er en naturlig del av det tradisjonelle Thanksgiving-måltidet i november.
 
Spennende oppskrifter 
Som du vil se er poteten mye mer enn bare den vanlige kokte med persilledryss, og i Apéritifs store kokebok kan du finne mer enn 100 forskjellige potetretter. Her har vi bare samlet noen få til inspirasjon og glede.
 
 
 Poteten har dessuten en helt spesiell stilling her til lands i og med at den er råvaren i vårt nasjonalbrennevin - akevitten.
 
Det er de fatlagrede akevittene som er manges favoritt, og det lages en rekke spesialakevitter som er ment å passe spesielt godt til enkelte retter. Det finnes sågar en egen mandelpotetakevitt.
 
Ta for deg av den gode poteten og prøv noen av disse spennende oppskriftene!
 

Bakte mandelpoteter

Bakte mandelpoteter

Fremgangsmåte

  1. Vask potetene godt og ha dem i en ildfast form sammen med oljen.
  2. Vend godt rundt og krydre med salt og pepper.
  3. Stek potetene i ovn på 225 grader i ca 20 min.
  4. Krydre potetene med sitronskall, hvitløk og persille.

Tips:
Disse potetene smaker godt til alt fra fisk og skalldyr til mer kraftige kjøttretter av storfe.

Her finner du mange oppskrifter med mandelpoteter

Se alt det gode du kan bruke poteter til

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Slik lager du hasselbackpoteter

Slik lager du hasselbackpoteter

Fremgangsmåte

  1. Skrell potetene og skjær dem flate i bunnen, så de står støtt.
  2. Skjær dem så i tynne skiver, men ikke helt igjennom - de skal henge sammen i bunnen. Legg gjerne en tresleiv el. foran poteten når du kutter slik at du ikke skjærer helt igjennom.
  3. Sett potetene i en smurt ildfast form, pensle dem med smør og strø over krydder og tørket kavring. Legg revet ost på toppen.
  4. Stek dem på 225 grader i 45-50 minutter avhengig av størrelsen, til potetene har fått en gyllen overflate.
  5. Tips: Istedet for kavring kan du bruke knuste hasselnøttkjerner.

Perfekt tilbehør til festmiddager og alt av grillmat, stekt kjøtt og fisk.

Spenstige potetretter

Se alt det gode du kan bruke poteter til

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Blå potetmos

Blå potetmos

Fremgangsmåte

  1. Kok eller bak potetene til de er møre.
  2. Skrell potetene og mos dem sammen med varm melk og smør. Smak mosen til med salt og pepper.
  3. Mange liker å tilsette klippet gressløk eller hakkede krydderurter og blande i mosen. Dryss over litt på toppen ved servering.
Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Poteter i slåbrok - med deilig parmaskinke

Poteter i slåbrok - med deilig parmaskinke

Fremgangsmåte

  1. Kok potetene møre, la de dampe av seg og pakk dem inn i skiver av parmaskinke.
  2. Legg potetene over i et ildfast fat med skjøten av parmaskinken ned, hell over olivenolje før de stekes i stekeovnen ved 200 grader i ca. 20 minutter.
  3. Snu potetene et par ganger underveis. Smak til med salt og pepper.
  4. Legg opp potetene på et serveringsfat sammen med halve cherrytomater, høvlet parmesan og friske basilikumblader til pynt. Drypp gjerne over litt av oljen fra stekeformen.

Tips: Bruk gjerne faste ferskpoteter til denne retten, og beregn 1 skive skinke pr potet. Serveres f.eks. som en smårett, som tilbehør til grillmaten eller som tapas.

Server godt brød ved siden av.

Flere gode retter med ferskpotet finner du her

Spenstige potetretter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Opplysningskontoret for frukt og grønt

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Slik lager du enkelt ovnsbakte potetbåter

Slik lager du enkelt ovnsbakte potetbåter

Fremgangsmåte

  1. Del potetene i båter og kok dem raskt i vann i 3 min. La dem dtyppe godt av. Legg potetbåtene i en langpanne el ildfast form sammen med tomatene, rødløk, hvitløk og laurbær.
  2. Bland sitronsaft, vann og tomatpuré i en liten bolle. Tilsett krydder og urter og bland godt sammen. Vend inn krydderblandingen i langpannen med poteter og løk slik at alt blir godt blandet.
  3. Drypp over oljen og stek i ovn på 200 grader i ca 40 min. Vend potetene ofte under stekingen.

Disse potetene smaker godt til grillet eller stekt kjøtt eller fisk.

Se alt det gode du kan bruke poteter til

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Italiensk potetmos med soltørkede tomater og oliven

Italiensk potetmos med soltørkede tomater og oliven

Fremgangsmåte

  1. Skrell og kok potetene sammen med hvitløksbåter til potetene er møre. Sil fra vannet og la potetene dampe litt.
  2. Varm opp melken og mos potetene og hvitløk sammen med melken.
  3. Vend inn soltørkede tomater, hakket oliven, basilikum og parmesan. Smak til med salt og pepper.
  4. Pynt mosen med sprøstekte skinkestrimler og noen blader frisk basilikum.

Tips:
Ha gjerne litt gurkemeie i stappen. Da får den en apetittelig farge.

Spenstige potetretter

Se alt det gode du kan bruke poteter til

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Garam masala poteter - Indisk

Garam masala poteter - Indisk

Fremgangsmåte

  1. Ha potetbitene i en langpanne. Bland sammen krydder med olje og arbeid blandingen godt inn i potetbitene.
  2. Stek potetene i ovn på 200 grader i ca 30 min. Snu bitene nå og da.
  3. De siste minuttene has sesamfrøene over potetene. Stek slik at frøene blir litt ristet.
  4. Dryss over salt og litt frisk koriander ved servering.

Smaker godt ved siden av kylling og fiskeretter.

Spenstige potetretter

Se alt det gode du kan bruke poteter til

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Pestobakte poteter

Pestobakte poteter

Fremgangsmåte

  1. Vask potetene godt og del dem på langs.
  2. Ha potetene i en ildfast form og sprinkle over oljen. Krydre med salt og pepper og vend rundt slik at olje og krydder er jevnt fordelt over potetene.
  3. Legg potetene slik at snittflaten er opp. Stek potetene i ovn på 200 grader til de er møre (ca 20 min).
  4. Når potetene er møre fordeles pesto og revet parmesanost over. Gratinér potetene i ovn på 225 grader til osten er smeltet.
  5. Dryss basilikumblader og ristede pinjekjerner ved servering.

Bruk gjerne litt store mandelpoteter til denne retten.

Spenstige potetretter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Hjemmelaget potetmos

Hjemmelaget potetmos

Fremgangsmåte

  1. Skrell potetene og del de opp i biter som du koker møre i usaltet vann.
  2. Sil fra vannet og mos potetene grovt med en potetmoser mens du tilsetter melk og smør.
  3. Smak til med salt og pepper.
  4. Om du ønsker, kan du tilsette finsnittet sjakottløk eller hakkede friske krydderurter i stappen.

Tips: Dersom du har salt i kokevannet blir gjerne mosen seig når du moser den. Smak derfor til med salt helt til slutt i stedet.

Spenstige potetretter

Se alt det gode du kan bruke poteter til

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Bakt potet med norzola og chili

Bakt potet med norzola og chili

Fremgangsmåte

  1. Vask potetene godt og del dem på langs.
  2. Ha potetene i en ildfast form og sprinkle over oljen. Krydre med salt og chilikrydder, og vend rundt slik at olje og krydder er jevnt fordelt over potetene.
  3. Legg potetene slik at snittflaten er opp. Stek potetene i ovn på 200 grader til de er møre (ca 20 min).
  4. Bland sammen paprika, tomat, rødløk og ost. Fordel blandingen på potetene og gratinér i ovn på 225 grader til osten er litt smeltet.
  5. Dryss over krydderurter og server.

Tips: Denne potetretten smaker godt til kraftige kjøttretter eller er deilig som en smårett i seg selv.

Sendt inn av Frukt.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Soave går gjennom en endring ved at presisjon økes, men ikke alle er enige i veien
+

Soave går gjennom en endring ved at presisjon økes, men ikke alle er enige i veien

Rundt middelalderbyen Soave lages noen av Italias beste hvitviner av druen garganega. Nylig er det innført ny regler i form av 33 vinmarksnavn som kan nevnes på etiketten. Vi sjekker hva det innebærer og hvordan framtiden for Soave ser ut.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ny generasjon og visjon bringer endring i Valpolicella
+

Ny generasjon og visjon bringer endring i Valpolicella

Valpolicella er en av Italias mest kjente vinregioner, primært for sin kraftfulle amarone og ripasso. Men regionen står nå foran en tid med endringer i regi av en ny generasjon vinmakere med nye ideer og ambisjoner.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Fem priser til Trondheims barscene - tre av dem til Øyvind Lindgjerdet og Britannia Bar

Øyvind Lindgjerdet og Britannia Bar hentet tre av dem i årets Bartenders’ Choice Award i Stockholm.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Nysgjerrig på Chinon – her får du utrolig mye for pengene
+
Godbiter i pollisten

Nysgjerrig på Chinon – her får du utrolig mye for pengene

Chinon og cabernet franc som lagringsobjekt er i trygge hender fra denne produsenten som har veldig gunstige priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak hvor fantastisk sider er til mat
Matkurs og vinkurs
Sidersmaking+småretter i Oslo

Smak hvor fantastisk sider er til mat

Sider fra Hardanger og delikate småretter fra ASIA Aker Brygge, kan det bli bedre? Den 02. april kan du smake 5 sider kombinert med tre småretter, så du selv kan oppleve hvor nydelig sider fra Hardanger er til mat.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Soave går gjennom en endring ved at presisjon økes, men ikke alle er enige i veien
+

Soave går gjennom en endring ved at presisjon økes, men ikke alle er enige i veien

Rundt middelalderbyen Soave lages noen av Italias beste hvitviner av druen garganega. Nylig er det innført ny regler i form av 33 vinmarksnavn som kan nevnes på etiketten. Vi sjekker hva det innebærer og hvordan framtiden for Soave ser ut.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her