Spennende fra India

Indisk vin debuterer i denne spalten, og det skikkelig også, for det er snakk om god vin til bra pris.
Aase E. Jacobsen
13 Oktober 2010 - 01:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

India er fortsatt i startgropa både som vinproduserende og ikke minst vinkonsumerende land. Det gjelder også eksport av vinen. Nå er imidlertid vinen fra Indias største produsent, Chateau Indage, tilgjengelig på Vinmonopolet etter å ha vært i salg til restaurantbransjen en stund. Og det er absolutt et positivt innslag i pollistene.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Overbevisende
Særlig falt jeg for Chantilli Chenin Blanc 2010 (51766) som nå er kommet i ny årgang. Men 2007, som den erstatter, smaker fortsatt friskt og godt. Det er først og fremst den store fyldige frukten som overbeviser. Her er det mye av alt, den har også noe restsødme, og er dermed en vin som tåler mye sterke og skarpe smaker, akkurat slik vi kan forvente fra det indiske kjøkken. Både fra hav og land.

Chantilli Sauvignon Blanc 2009 (51765) derimot er langt bløtere, og mer en vin for de som ikke liker for mye syre. God frukt gjør at den tåler litt motstand i form av mat. Men er kanskje best for de innledende rundene.

Kalk og mineraler
Chateau Indage lager også rødvin. Av de to som er i salg nå, er Chantilli Shiraz 2008 (62228) mest vellykket, også når det kommer til å følge indiske kjøttretter. Chantilli Merlot 2008 (62227) er bløtere og mer moden i frukten og tåler ikke for mye "juling".

Alle vinene henter sine druer fra Chateau Indage sine vinmarker i Sahyadri-dalen ved 800 meters høyde. Her er jordsmonnet rikt på kalk og mineraler hvilket bidrar til god friskhet og renhet.

Chateau Indage som tidligere het Champagne Indage har til sammen 2500 hektar og dyrker 20 ulike sorter. Et tall som kommer til å øke til 137 når alle hektarene er i produksjon. Det er tydelig at man forventer seg en eksplosiv økning i vinforbruket på hjemmemarkedet.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her