Spennende fra India

Indisk vin debuterer i denne spalten, og det skikkelig også, for det er snakk om god vin til bra pris.
Aase E. Jacobsen
13 Oktober 2010 - 01:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

India er fortsatt i startgropa både som vinproduserende og ikke minst vinkonsumerende land. Det gjelder også eksport av vinen. Nå er imidlertid vinen fra Indias største produsent, Chateau Indage, tilgjengelig på Vinmonopolet etter å ha vært i salg til restaurantbransjen en stund. Og det er absolutt et positivt innslag i pollistene.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Overbevisende
Særlig falt jeg for Chantilli Chenin Blanc 2010 (51766) som nå er kommet i ny årgang. Men 2007, som den erstatter, smaker fortsatt friskt og godt. Det er først og fremst den store fyldige frukten som overbeviser. Her er det mye av alt, den har også noe restsødme, og er dermed en vin som tåler mye sterke og skarpe smaker, akkurat slik vi kan forvente fra det indiske kjøkken. Både fra hav og land.

Chantilli Sauvignon Blanc 2009 (51765) derimot er langt bløtere, og mer en vin for de som ikke liker for mye syre. God frukt gjør at den tåler litt motstand i form av mat. Men er kanskje best for de innledende rundene.

Kalk og mineraler
Chateau Indage lager også rødvin. Av de to som er i salg nå, er Chantilli Shiraz 2008 (62228) mest vellykket, også når det kommer til å følge indiske kjøttretter. Chantilli Merlot 2008 (62227) er bløtere og mer moden i frukten og tåler ikke for mye "juling".

Alle vinene henter sine druer fra Chateau Indage sine vinmarker i Sahyadri-dalen ved 800 meters høyde. Her er jordsmonnet rikt på kalk og mineraler hvilket bidrar til god friskhet og renhet.

Chateau Indage som tidligere het Champagne Indage har til sammen 2500 hektar og dyrker 20 ulike sorter. Et tall som kommer til å øke til 137 når alle hektarene er i produksjon. Det er tydelig at man forventer seg en eksplosiv økning i vinforbruket på hjemmemarkedet.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til
Ukens kake

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til

Denne kaken er smaksmessig en skjønnhet. Og mektig god. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til
Ukens kake

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til

Denne kaken er smaksmessig en skjønnhet. Og mektig god. Her er oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bocuse d'Or: Følg Håvard Werkland til pallen

27. januar skal Håvard Werkland (30) og det norske teamet kjempe om pallen i verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse, Bocuse d’Or i Lyon. Se konkurransen live.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik piffer du opp fredagsbiffen
Dagens rett
Sesamfrøstekte skinkebiffer med couscous

Slik piffer du opp fredagsbiffen

Det litt nøytrale svinekjøttet gis her smaker som får oss til å drømme om markedene i Nord-Afrika.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her