Forklaringen er druen cabernet franc og jordsmonnet i appellasjonen Chinon. Eller skal vi si jordsmonnene, for her er det både kalk- og leirholdige og granittholdige sådanne. Felles er at de gir vinene en veldig mineralsk karakter, og det enda vi snakker om rødviner. Derfor er også Chinon-viner så utrolig gode å drikke om sommeren – samtidig som de utvikler seg fantastisk godt i kjelleren.
Disse supre vinene kommer fra naboen i Chinon
Vi må ikke glemme at vinbonden også her en del å si her. Sandrine og Fabrice Gasnier forvalter arbeidet i fjerde generasjon på vingården, og har jobbet økologisk siden 2000 og de siste ti årene også biodynamisk på sine til sammen 30 hektar.
Fabrice Gasnier l'Ethique Nature Chinon 2015 er en lekker vin med nydelig skogsbærfrukt og tydelig mineralpreg. Den har flott syrlighet og godt tanninbitt. En vin som servert i romslige burgunderglass er forførende i dag, men som kommer til å utvikle seg videre i 10 år uten problem. Den er som navnet antyder ikke tilsatt svovel under framstillingen, men bærer overhodet ikke preg av det. Rett og slett bare superfrisk og betagende fra første dråpe. Fremstillingen er i sin helhet utført i betong.
Mens den henter sine druer fra silikat/sandholdig leire over kalkstein, er Fabrice Gasnier Chinon Vieilles Vignes 2014 en blanding av to ulike jordsmonn og helning på parsellene. Samtidig som vinplantene er noe eldre, fra 50 år og oppover. Øverst i skråningen er det snakk om leirjord med flintsteiner, men med den samme kalksteinen i bunnen.
I prosessen er det brukt svovel, og gjæringen gjøres uten tilsetning av gjær og i betongtanker. Deretter følger seks måneder i store brukte eiketønner.
Den er en litt mer robust og jordlig vinstil, men fortsatt med svært godt lagringspotensial, og den samme flotte skogsbærkarakteren. 2014 regnes som et veldig godt år for cabernet franc i Loire, og det gjør også 2015 hvor druene fikk absolutt alle muligheter til å modnes. Dermed unngås grønnkarakteren eller paprikapreget som kan henge ved denne druen om den ikke modner helt.
Fra samme produsent kommer en av årets aller beste roseviner, Fabrice Gasnier Chinon Le Rosé 2016, som er laget som en hvitvin med null skallkontakt og heller ingen malolaktisk gjæring.
Dette er årets beste roseviner
Etter gjæringen har den tilbrakt 3-4 måneder på bunnfallet for å maksimere friskheten og gi litt ekstra smak. Resultatet er en superelegant rosevin som også er relativt sjelden all den tid det ikke er mange av dens slag på det norske markedet. Den gode karakteren kan den for øvrig også tilskrive jordsmonnet som her er steinete granittjordsmonn.
Den er dessuten en rosevin som tåler lagring, men som mest sannsynlig ikke får være i fred siden den smaker så utrolig godt akkurat nå. Nyt den og sommeren sammen med godsaker som sjøkreps, villaks eller en kalvetartar.
Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev