Skal du lage omelett må du knuse noen egg, er så vel et ordtak som en sannhet for kokken. Skal du lage spansk omelett, må du i tillegg gjøre jobben helt etter oppskriften. For i Spania er omelett seriøse greier.
Kvaliteten på omelettene du får servert varierer dermed mye, alt etter hvor nøye kokken er. Men oppskriften på en ekte spansk omelett, Tortilla Española, er entydig. Egg, olivenolje, poteter, løk, og salt som behandles på en spesiell måte. That's it. Følg oppskriften til punkt og prikke, og legg ekstra vekt på snuingen, den er nemlig ikke helt enkel.
Vi serverer tortillaen sammen med den spanske varianten av bruschetta, ristet brød gnidd inn med hvitløk med tomathakk og olje på toppen. Samt grillete smørbrød med serranoskinke, spansk spekeskinke, og manchego-ost, som er den mest typiske spanske osten laget av sauemelk.
Et smaksrikt men likevel lett måltid som blir enda bedre med godt drikke til. Selvsagt smaker det godt med en pilsner til, men det blir enda mer autentisk hvis du drister deg til å prøve en fino sherry til.
En perfekt partner til dette måltidet, også om du skulle finne på å servere litt pikant chorizopølse, for denne finoen tåler også mye krydder. Men siden denne sherryen holder 17 prosent, er det viktig å servere den i små glass, gjerne de tulipanformete glassene som er tilpasset denne drikken. Og glem endelig ikke godt vann ved siden av.
Vi bør ikke utelate det rosa alternativet. Marqués de Cáceres fra Rioja er en kjenning på den røde siden. Deres Marqués de Cáceres Rosado 2013 (7612) er en veldig typisk spansk rosé med ganske lette bærtoner i så vel duft som smak. Ingen påtrengende match til maten, den føyer seg fint inn i aromabildet og arbeider lett og effektivt kulissene.