Spansk kupp

Denne nye Rioja-bodegaen byr på imponerende frukt for pengene.
Aase E. Jacobsen
13 April 2011 - 09:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Baigorri Maceracion Carbonica 2009 (90430) skiller seg mye fra det de fleste forbinder med Rioja. Den er nemlig helt uten det typiske preget fra fatlagringen. Så tilhører den "laveste" nivå innen Rioja-klassifiseringen, såkalt joven. Men uten forkleinelse, for den har masser av frukt, fersk og konsentrert sådan, god saftighet og fine tanniner. Et utmerket følge til så vel smaksrik tapas som gryter og grillmat.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Hele druer
Det ferske bærpreget er et resultat av fremstillingsmetoden "karbonisk maserasjon" hvor druene gjæres hele slik at omdannelsen av sukker til alkohol skjer inni druene. En metode som ikke er uvanlig i Rioja. Det som imidlertid skiller denne vinen fra tilsvarende viner er dens gode konsentrasjon.

Bodegas Baigorri er en ny aktør i den baskiske delen av Rioja, altså Rioja Alavesa. Og skiller seg ut gjennom sitt hi tech-image. Bak står vinmaker Jesus Baigorri og arkitekten Inaki Aspiazu som sammen har skapt vinkjelleren som strekker seg 32 meter inn i grunnen. Den er basert 100 prosent på tyngdekraft. Det innebærer at pumping er helt unødvendig. Samtidig som all form for mekanisk bearbeiding av druer eller vin unngås.

Håndarbeid
Druene sorteres for hånd, og bortsett fra for Baigorri Maceracion Carbonica, filtreres vinene heller ikke. Bruken av amerikansk eik er dessuten minimal, kun for Baigorri Crianza 2006 (90313) som imidlertid ikke er noen typisk crianza siden den i likhet med den andre er veldig stofflig og konsentrert.

Toppvinene Baigorri Old Vine Garnacha 2010 (90314) og Baigorri Garage 2005 (spesialimport) som ikke uventet har enda mer av den konsentrerte Baigorri-stilen, modnes i fransk eik. Eikepreget er tydelig for disse to vinene, men de har nok struktur til å svelge eika over tid.

Slik bestiller du viner som er spesialimportert
Du må kontakte Vinmonopolets kundesenter (04560) eller ditt lokale polutsalg for å bestille "Baigorri Garage 2005" som spesialimport. Du må oppgi leverandør (Fondberg), navnet på vinen og antall. Når varene er levert til butikken, får du beskjed om det.
******************************
÷ (91p)
Baigorri Garage 2005
kr 399 - spesialimport
Importør: Fondberg
Farge og duft: Tett dyp ung rød. Elegant parfymert duft med veldig god frukt og litt fat.
Smak: Stor myk anslag, flott fylde og veldig god karakter, saftig og god med fine syrer og god fasthet, sitter godt og lenge med noe eik i finishen. (2005)
Bruksområde: Rike retter med rødt kjøtt.
Vurdering: En stor og konsentrert vin som bør dekanteres i dag pga eiken, og som tåler minst 10 år. Meget godt kjøp. 91 p (2005) (05.04.11)

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten
Ukens drink

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten

Appelsinsmaken gjør Jägermeister-en mye fruktigere uten at den umiskjennelige krydderkarakteren er redusert. I denne drinken får den skinne.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne
Dagens rett

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne

Ta for deg av julespesialitetene og lag en superrask hverdagsrett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten
Ukens drink

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten

Appelsinsmaken gjør Jägermeister-en mye fruktigere uten at den umiskjennelige krydderkarakteren er redusert. I denne drinken får den skinne.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her