Derfor har vi plukket ut noen få gode sommeralternativer - en fra hvert land - fra grunnsortimentet ved siden av vin du må bestille.
Så til varer som må bestilles selv om enkelte polutsalg fører noen av vinene.
For samme pris får du den røde Vega 1997 (varenr. 32215, bestilling) som er blitt 15 kroner billigere i løpet av våren. Prisen gjelder imidlertid bare dette partiet. Så liker du den modne runde stilen med deilig saftighet i etytersmaken, er det bare å legge inn en solid bestilling. For dette er billig. Vega kommer fra Douro-dalen og er derfor laget av samme druer som brukes til portvin blant andre touriga nacional.
En av Spanias hotteste hvitviner Plácet 1999 (varenr. 31476, bestilling, kr 139,50) fra Palacios Remondo er laget av viura fra Rioja Baja, den varmeste delen av Rioja og den som er minst egnet for hvitvin, skulle vi tro. Men druene til denne vinen vokser i en vinmark som ligger høyt og luftig over Ebro-dalen og har derfor en besnærende friskhet i behold. Den er gjæret og modnet (4 uker) i nye kjempestore (15.000 liter) franske eikefat med daglig såkalt battonage, hvilket betyr at bunnfallet virvles opp for å gi større kompleksitet i den ferdige vinen. Som skapt for rike fiskeretter.
Og skulle du ha noen kroner til overs eller som du har lyst til å investere i fremtidig nytelse, kan du konvertere dem i Faustino I Gran Reserva (varenr. 678, bestilling)som nå er kommet i en stor ny årgang, nemlig 1994, som sammen med 1995 er blant de aller beste i det forrige århundre i Rioja. Denne utgaven av nr I er tydelig modernisert, konsentrert og rik med bløte tanniner og dempet fatpreg. Faustino gjør som de fleste kvalitetsprodusenter i Rioja, nemlig å kutte ned fatlagringen ned til minimumskravene i vinloven. Hvilket innebærer to år i fat og tre år i flaske for gran reserva. Resultatet er en mer fruktdreven vin hvis vi kan si noe sånt om en Rioja! Men god er den uansett.
Faustino som er det mest kjente spanske vinvaremerket i Norge, er dessuten blitt noen kroner billigere i det siste. Og det er et fint mottrekk av markedslederen siden Rioja-viner har gjennomgått en kraftig prisoppgang de siste årene. Kroner 169 er selvsagt ikke billig, men det er altså ikke en hvilken som helst vin du får i den karakteristiske frostete flasken.
Rosévin for viderekomne er Rosaura 1999 (varenr. 33115, bestilling, kr 140) fra Feudi di San Gregorio, en av de aller beste produsentene i Sør-Italia, og i Italia som sådan. Denne roséen er laget av druen aglianico som er typisk for fylkene Basilicata og Campania hvor Feudi di San Gregorio opererer fra. Aglianico brukes vanligvis til å lage kraftige og intense men samtidig elegante rødviner. I rosa tolkning som denne får vi en saftig bærpreget, usedvanlig frisk og velstrukturert vin som kan nytes til hele spekteret av sommerretter. En potensiell sommerfavoritt for de som tidligere har forvist roséviner til hyllen for dårlige ungdomsminner. Noe rimeligere men i samme farge og kvalitetsklasse er Il Mimo 1999 (varenr. 33164, bestilling, kr 119,90) som er laget av nebbiolo fra Piemonte. Sommervinen for de som har tapt sitt hjerte til denne druen som er ansvarlig for kanskje de aller største vinene i verden, nemlig barolo.
Kongen blant de hvite viner er for mange de hvite burgunderne, og særlig de fra Côte de Beaune. Like sør for dette sagnomsuste området ligger Côte Chalonnaise hvor vi finner viner med Montagny på etiketten. Alltid svært prisgunstige alternativer til sine naboer i nord. Ikke den samme kompleksiteten på noen måte, men for kroner 159,90 (varenr. 31936, bestilling) får du en meget habil vin, Montagny 1er Cru 1997 fra Michael Stephens, en liten, relativt ukjent, men respektabel négociant, altså en som kjøper opp vin fra ofte mindre produsenter. Denne Montagnyen har godt mineralpreg og noe tropisk frukt i så vel duft som smak. En velstrukturert vin i sin klasse som passer til skalldyr som østers eller lettere fiskeretter. Deilig å drikke som den er hvis du har lyst på en ordentlig god aperitiff.
Sverger du imidlertid til chablis når du skal ha en sommerlig hvit burgunder, er Domaine des Malandes 1998 en rimelig (kr 133, varenr. 32940, bestilling) og god utgave som gir akkurat det du leter etter, nemlig friskhet, mineralitet og behagelig sitrus i finishen. En vin som passer fint til skalldyr eller enkle fiskeretter. Det gjør også muscadeten (de Sèvre et Maine Sur Lie) Château de la Cassemichère 1998 til kroner 109 (varenr. 32943, bestilling). Den har et svært tiltalende skalldyrpreg i så vel duft som smak kombinert med god friskhet. Et meget godt kjøp innen sin kategori.
Her er det druen assyrtiko som skaper særpreget. Den gir mye smak samt høyt syre- og alkoholnivå til vinen. Santorini 1999 er frisk, krydret og med god smaksfylde. Utmerket til kraftige fiskerettter, til tapas (mezes på gresk) eller som aperitiff med noen gode kalamata-oliven ved siden av. Det eneste som er synd er at prisen, kr 113,60, er litt i høyeste laget. Den burde kostet under hundre kroner.
Til grillfesten har vi plukket frem to flotte røde greske alternativer i et behagelig prisleie. Nemea 1997 er en en usedvanlig god vin tatt prisen i betraktning. Kroner 77,50 (varenr. 6177, bestilling) er alt du skal ut med. Og da får du en super grillvin, perfekt til alt det nordmenn slenger på grillen. Den er så robust at du kan dra den med deg på piknik også. Og så er det mye hyggeligere med vin i flaske enn i boks, det må du innrømme.
Nemea kommer fra området med samme navn beliggende på halvøya Peloponnes sørvest for Athen. Druen er veldig gresk og heter agioritiko. Den gir saftige og bærpregete viner med god syrlighet. Akkurat slik er Nemea 1997 fra Tsantali som er giganten innen gresk vin, men som likevel holder et høyt kvalitetsnivå.
Xinomavro er den andre mest kjente av greske kvalitetsdruer og dyrkes helt nord i Hellas, i fylket Makedonia. Den er betraktelig tøffere tannin- og syremessig. I vinen Cava Tsantali 1995 er den blandet med cabernet sauvignon som er veldig lite gresk men som runder vinen av. Og gir en svært anvendelig kjøttvin, også til grillmat. Prisen er fortsatt svært gunstig, kroner 85 (varenr. 13584. bestilling).