Sommerlig rødt

På våre breddegrader drikkes det vel så mye rødvin som hvitvin selv om kalenderen viser at sommeren står for døren. Ukens vin er en rødvin med sommerlig preg som kan delvis fylle rollen til en hvitvin. Her får du også en oppskriften på en matrett som
Aase E. Jacobsen
23 Mai 2001 - 12:00

Bardolino har til dels vært assosiert med lett og flyktig skvalpevin. Men Bardolino Classico 2000 (varenr. 33575, bestillingsutvalget, kr 93,30) gjør ikke skam på produsenten Pasqua, for øvrig en av gigantene innen italiensk vinproduksjon. Heller tvert imot, for dette er bardolino på toppnivå. Saftig og innsmigrende kirsebær- og mandelpreg i så vel duft som smak. Den perfekte sommerrødvin. Som går utmerket også ved kjøligere temperaturer siden den er ganske så fleksibel i matveien. Kjempefin til hvit fisk fra så vel sjø som ferskvann.

Druene er de samme som brukes i Venetos mer kjente viner valpolicella og amarone, nemlig corvina veronese som er ansvarlig for de karakteristiske kirsebær- og mandelaromaene. Området for bardolino er litt lenger vest enn for valpolicella, nærmere bestemt i åsene ved Garda-sjøen. Her er klimaet ideelt for druedyrking siden den til tider høye sommertemperaturen reguleres av så vel Garda-sjøen som av de nærliggende Alpene. Hvilket sikrer druer med god balanse mellom syrer og sukker. Og corvina liker seg særdeles godt og resulterer i rødviner med stor grad av friskhet. Akkurat det vi søker etter når utetemperaturen stiger her i det høye nord eller når vi har lettere mat på menyen. Som den lettlagete og smaksrike kalkunrullen du finner oppskrift på nedenfor.

Kalkunrull

4 porsjoner
1 stor skive kalkunbryst, ca 1 kg
150 g Parma-skinke eller annen god ikke for salt spekeskinke, i tynne skiver
2 egg
2 ss olivenolje
2 ss smør
1 ss friskrevet parmesan
1 glass tørr hvitvin
1 kvist rosmarin
salt & pepper

Pisk eggene og bland med parmesan salt og pepper og stek som en stor tynn omelett.
Bank kalkunskiven til den blir jevn. Dryss over salt og pepper, skinkeskivene og til slutt omeletten. Rull sammen mens du legger rosmarinkvisten mellom, til en pølse. Fest godt med kjøkkenhyssing. Brun pent i olje og smør i en panne. Hell over hvitvin, legg på lokk og la trekke ved middels varme i en time. Ta opp av pannen. La hvile litt. Skjær deretter opp i pene skiver. Server med sjyen, kokte grønnsaker og gode poteter.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her