Solide burgundere til godpris

Denne produsenten leverer solid pinot noir-kvalitet år etter år. Og nå i form av den beste årgangen på lenge.
Aase E. Jacobsen
05 Februar 2009 - 02:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Pavelot bør være kjent for mange all den tid produsentens enkleste pinot noir, Pavelot Savigny-les-Beaune 2011 (45380), har hatt fast hylleplass på polet i mange år.

Vel er kommune-utgaven langt fra kommunegrå, og spesielt ikke i et strålende år som 2005, men det er premier cru'ene som er aller mest interessante.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Og spesielt Pavelot Savigny les Beaune 1er Cru Dominode 2005 (51258) som er en i øyeblikket lukket, men tilsvarende lovende og flott burgunder med stor fasthet og veldig god frukt. En vin som garantert vil gi mye glede i 15 år fremover.

Favoritt
Savigny-les-Beaune har ord på seg for å være litt rustikk, og det stemmer ofte for (noen av) kommuneutgavene. Men premier cru-nivå er dertil mer overbevisende. Spesielt Dominode som lenge har vært min favoritt fra denne delen av Beaune.

Gamle vinstokker
Vinmarken tilhørte opprinnelig lensherren av Savigny, derav navnet dominus (herre). Vinmarken ligger sørøstvendt i en skråning med leirjord med et høyt innhold av løss og sand. Kraften forklares også av alderen på vinstokkene, nærmere halvparten er nemlig 80 år.

Høyt oppi åsen
Pavelot Savigny-les-Beaune 1er Cru Guettes 2004 (51257) kan ikke skryte av veldig gamle vinstokker, men Guettes-vinmarken leverer godt råstoff. Takket være den bratte sørvendte hellingen med et tynt kalk- og leirholdig jordsmonn. Den ligger ganske høyt i skråningen, noe som reflekteres i navnet som betyr "utkikk".

Tilgjengelig
Den er saftigere og noe mer syrefrisk enn Dominode, og dermed uten den samme pønsjen, men likevel med flott fasthet som lover godt for de neste 8-10 årene.

Til tross for at begge parsellene er små og bare gir 8-12.000 flasker totalt, tilgodeses det norske markedet med gode allokasjoner hvilket gjør dette til burgundere som er tilgjengelig for mange, på flere måter.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Libanon vokser mest på polet – denne produsenten er i særklasse
+
Godbiter i pollisten

Libanon vokser mest på polet – denne produsenten er i særklasse

Enkeltdrueviner både av det ytterst lokale og det mer internasjonale slaget, men alltid biodynamisk dyrket og naturlig laget, det er den for Libanon unike formelen til Maher Harb.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Grisebillige burgundere
+
Ukens vin

Grisebillige burgundere

Det må viner til 159,90 som også smaker veldig godt, med rette kunne kalles i dag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum
+

Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum

Den italienske ansjossausen, colatura di alici, fra Cetara på Amalfikysten har aner fra Romertiden, og lages i stor grad slik fortsatt. Vi har besøkt restauranten Acquapazza som lager sin egen saus.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.
Dagens rett

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.

Lammefilet er luksus - den er både liten og ytterst mør. Med denne oppskriften er det masse tilbehør som drøyer ut den eksklusive råvaren.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Libanon vokser mest på polet – denne produsenten er i særklasse
+
Godbiter i pollisten

Libanon vokser mest på polet – denne produsenten er i særklasse

Enkeltdrueviner både av det ytterst lokale og det mer internasjonale slaget, men alltid biodynamisk dyrket og naturlig laget, det er den for Libanon unike formelen til Maher Harb.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Grisebillige burgundere
+
Ukens vin

Grisebillige burgundere

Det må viner til 159,90 som også smaker veldig godt, med rette kunne kalles i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slik velger du vin til fårikål
Mat og vin i kombinasjon
Vin til fårikål

Slik velger du vin til fårikål

Stadig flere serverer fårikål som festmat, men hva serverer vi å drikke til den norske klassikeren?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Park Hotel Vossevangens vinkart fortsatt blant verdens beste

I The World's Best Wine Lists Awards 2024 fikk hotellets vinkjeller hele to priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Den finnes vel knapt noen enklere pastarett enn denne
Dagens rett

Den finnes vel knapt noen enklere pastarett enn denne

Spesielt siden den er så smaksintens. Det skyldes den italienske ansjossausen, colatura di alici. Får du ikke tak i den, har vi er alternativ.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum
+

Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum

Den italienske ansjossausen, colatura di alici, fra Cetara på Amalfikysten har aner fra Romertiden, og lages i stor grad slik fortsatt. Vi har besøkt restauranten Acquapazza som lager sin egen saus.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her