Solide burgundere til godpris

Denne produsenten leverer solid pinot noir-kvalitet år etter år. Og nå i form av den beste årgangen på lenge.
Aase E. Jacobsen
05 Februar 2009 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Pavelot bør være kjent for mange all den tid produsentens enkleste pinot noir, Pavelot Savigny-les-Beaune 2011 (45380), har hatt fast hylleplass på polet i mange år.

Vel er kommune-utgaven langt fra kommunegrå, og spesielt ikke i et strålende år som 2005, men det er premier cru'ene som er aller mest interessante.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Og spesielt Pavelot Savigny les Beaune 1er Cru Dominode 2005 (51258) som er en i øyeblikket lukket, men tilsvarende lovende og flott burgunder med stor fasthet og veldig god frukt. En vin som garantert vil gi mye glede i 15 år fremover.

Favoritt
Savigny-les-Beaune har ord på seg for å være litt rustikk, og det stemmer ofte for (noen av) kommuneutgavene. Men premier cru-nivå er dertil mer overbevisende. Spesielt Dominode som lenge har vært min favoritt fra denne delen av Beaune.

Gamle vinstokker
Vinmarken tilhørte opprinnelig lensherren av Savigny, derav navnet dominus (herre). Vinmarken ligger sørøstvendt i en skråning med leirjord med et høyt innhold av løss og sand. Kraften forklares også av alderen på vinstokkene, nærmere halvparten er nemlig 80 år.

Høyt oppi åsen
Pavelot Savigny-les-Beaune 1er Cru Guettes 2004 (51257) kan ikke skryte av veldig gamle vinstokker, men Guettes-vinmarken leverer godt råstoff. Takket være den bratte sørvendte hellingen med et tynt kalk- og leirholdig jordsmonn. Den ligger ganske høyt i skråningen, noe som reflekteres i navnet som betyr "utkikk".

Tilgjengelig
Den er saftigere og noe mer syrefrisk enn Dominode, og dermed uten den samme pønsjen, men likevel med flott fasthet som lover godt for de neste 8-10 årene.

Til tross for at begge parsellene er små og bare gir 8-12.000 flasker totalt, tilgodeses det norske markedet med gode allokasjoner hvilket gjør dette til burgundere som er tilgjengelig for mange, på flere måter.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Spesialpol øl: Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Spesialpol øl: Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik blir torsken festfin
Dagens rett
Torsk med tapenade og lune tomater

Slik blir torsken festfin

Følg denne oppskriften, så blir den så smaksrik som torsk kan bli.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet
Dagens rett

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet

Langtidssteking av kjøtt over lav varme er perfekt for å sikre seg at kjøttet blir mørt og utrolig saftig, bare prøv denne delikate oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol
Ukens drink

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol

Noen ganger trenger du bare tre ingredienser for en drink. Selvsagt må de være gode for at sluttresultatet skal bli godt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Spesialpol øl: Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Spesialpol øl: Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik blir torsken festfin
Dagens rett
Torsk med tapenade og lune tomater

Slik blir torsken festfin

Følg denne oppskriften, så blir den så smaksrik som torsk kan bli.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Forsiden akkurat nå - 4

Bocuse d'Or: Følg Håvard Werkland til pallen

27. januar skal Håvard Werkland (30) og det norske teamet kjempe om pallen i verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse, Bocuse d’Or i Lyon. Se konkurransen live.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

6 superlekre viner fra Tyskland til nydelig 5-retters fra Klosteret
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 20. februar i Oslo

6 superlekre viner fra Tyskland til nydelig 5-retters fra Klosteret

Den 20. februar er det klart for nok en uforglemmelig aften på Klosteret. Nyt en 5-retters meny med 6 viner fra to av Tysklands beste vinprodusenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet
Dagens rett

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet

Langtidssteking av kjøtt over lav varme er perfekt for å sikre seg at kjøttet blir mørt og utrolig saftig, bare prøv denne delikate oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her