Sodd eller suppe med kjøtt, gryn og rotvekster er en rett med flere hundre år lange tradisjoner i vår matkultur. Som en rekke andre kokte retter. Fordelen med slik mat var at den kunne lages i én gryte, og før vedkomfyren entret norske kjøkken for drøyt hundre år siden, var det bare én varmekilde, nemlig grua.
Kjøttsodd var hverdagskost i innlandsområder og primært i husholdninger med rikelig tilgang på kjøtt. Ferskkjøtt fantes kun under og rett etter slaktetida. Ellers i året var kjøttet salt. Og for de aller fleste var slik mat forbundet med fest og høytid.
Slik det er for de fleste også i dag. Selv om det for dagens nordmenn ikke er et pengespørsmål, men et tidsspørsmål. For til tross for at dette er en enkel rett, krever den sin tid på kokeplata og passer derfor best når du har satt av nok til å kunne følge med. Jo lenger kjøttet får stå og trekke, jo mørere blir det og jo bedre smak blir det i suppa.
Og suppa eller sodden er vel så viktig som kjøttet og grønnsakene, siden den ofte ble servert ved siden av eller som en forrett. Fyll opp magen med det rimeligste først og spar godsakene til slutt, var ideen bak. Det fungerer imidlertid like godt fortsatt.
I tidligere tider var det vanlig å drikke saup ("melka" etter smørkinningen) eller syrna melk til maten siden vannkvaliteten var så som så, og innimellom var det på sin plass med en dram. Og en dram til sodden smaker like godt den dag i dag. Simers Oslo Aquavit (13203) er en fatlagret utgave (ca fem år) av klassikeren Simers Taffel (åtte måneder i velbrukte fat) som er basert på resepten fra det eneste Oslo-baserte destilleriet fra før Vinmonopolets etablering i 1922. Denne sammensatte og smaskrike akevitten gjør rent bord overfor kjøttsodden. Et godt alternativ er Løiten Linie (11) som du kanskje har rester av fra jula. Hvis ikke er investeringen ikke større enn hva du må ut med for en billig bag-in-boks.
Siden vannkvaliteten stort sett er bra, og i hvert fall langt bedre enn i gamle dager, kan du godt servere vann til suppa. Men det gjør seg enda bedre med godt øl i glasset. Og da kan du velge en annen Oslo-klassiker, Frydenlund Pilsner. Enda mer suksess blir det med Ringnes Extra Gold (13271) som har mer fylde og noe mer sødme som møter sødmen fra de kokte rotgrønnsakene veldig godt.