Godbiter i pollisten
Smaksrik knallstart på året

Smaksrik knallstart på året

Du behøver ikke dra lenger enn til ett av de 62 største polutsalgene for å få hvitt nyttårspåfyll fra øverste hylle.
Aase E. Jacobsen
06 Januar 2021 - 14:45
 

Defaix Chablis Vieilles Vignes 2017 er akkurat slik en virkelig god chablis skal være, og da snakker vi ikke om chablisen du nipper til på terrassen midtsommers. Men den du serverer til det beste fra havet midtvinters.

Og det er nå den sesongen virkelig starter. Når vi bare så vidt har kostet opp barnålene og brukt opp restene fra julematen er det på tide å tenke på alle de lekre rettene du kan diske opp med utover i høysesongen for så vel skrei som alt av skalldyr. Slanking, nei, det behøver du ikke tenke på. Sjømat og chablis er det alltid plass for i de fleste dietter.  Og er det ikke rom for det, er det nesten garantert at dietten ikke vil fungere. Da er den rett og slett for streng. Det er fortsatt korona må vite, og vi må være snille både med oss selv og dem rundt oss.

Derfor drømmer jeg om et romslig glass med denne vinen og en saftig sjøkreps eller et muskuløst ryggstykke av torsk eller skrei med en smaksintens skalldyrsaus.

Slike steiner med østersfossilene av typen exogyra virgula, finnes det masse av i disse vinmarkene og de etterlater en karakter som minner om sjø i ulike grad i vinene. Derfor smaker disse vinene så godt til sjømat.
 

Konsentrasjonen i denne vinen skyldes alderen på vinstokkene, opp mot 80 år, og håndlaget til Daniel-Etienne Defaix som tidligere også hadde en annen virkelig juvel i basis, en vellagret chablis fra premier cru-et Lechet. Mange pol har den fortsatt samtidig som at den selvsagt kan bestilles. Den har nå skiftet til 2006-årgang som er riktig så imponerende. Fra samme årgang kommer den modne mykere og mer drikkeklare Daniel-Etienne Defaix Chablis Premier Cru Les Lys 2006

Både denne og Daniel-Etienne Defaix Chablis Premier Cru Vaillons 2005 er å finne i mange polhyller og byr på svært interessante møter med en vinstil de fleste drikker altfor fersk.

Her kan du lese mer om disse vinene

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.
Dagens rett

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.

Lammefilet er luksus - den er både liten og ytterst mør. Med denne oppskriften er det masse tilbehør som drøyer ut den eksklusive råvaren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når fisken får følge av blåskjell- og epleragu samt potet- og pancettaterrine, tilfredsstilles alle smaksløker
Dagens rett

Når fisken får følge av blåskjell- og epleragu samt potet- og pancettaterrine, tilfredsstilles alle smaksløker

Dette lekre fiskemåltidet feirer høsten og alle dens beste råvarer. Dertil serveres hvitvin av minst like høy kvalitet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Heldig er den som har bursdag og får denne servert
Ukens drink

Heldig er den som har bursdag og får denne servert

Jack Daniel's som balanseres med friske bringebær og syrlighet fra tranebær samt toppes med champagne er en bursdag verdig. Den smaker fortreffelig også resten av årets 364 dager.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Barnebursdag? Bak denne lettvinte traktorkaken
Ukens kake

Barnebursdag? Bak denne lettvinte traktorkaken

Du behøver ikke ha egen traktor (eller være et barn) for å få lyst på denne kaken. Ikke er den vanskelig å få til heller.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.
Dagens rett

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.

Lammefilet er luksus - den er både liten og ytterst mør. Med denne oppskriften er det masse tilbehør som drøyer ut den eksklusive råvaren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når fisken får følge av blåskjell- og epleragu samt potet- og pancettaterrine, tilfredsstilles alle smaksløker
Dagens rett

Når fisken får følge av blåskjell- og epleragu samt potet- og pancettaterrine, tilfredsstilles alle smaksløker

Dette lekre fiskemåltidet feirer høsten og alle dens beste råvarer. Dertil serveres hvitvin av minst like høy kvalitet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slik velger du vin til fårikål
Mat og vin i kombinasjon
Vin til fårikål

Slik velger du vin til fårikål

Stadig flere serverer fårikål som festmat, men hva serverer vi å drikke til den norske klassikeren?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Park Hotel Vossevangens vinkart fortsatt blant verdens beste

I The World's Best Wine Lists Awards 2024 fikk hotellets vinkjeller hele to priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak 8 viner fra prestisjefylt spansk produsent
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 14. november

Smak 8 viner fra prestisjefylt spansk produsent

Hold av den 14. november. En av "50 World Most Admired Wine Brands" kommer til Norge har med seg 8 spennende viner til deg!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Heldig er den som har bursdag og får denne servert
Ukens drink

Heldig er den som har bursdag og får denne servert

Jack Daniel's som balanseres med friske bringebær og syrlighet fra tranebær samt toppes med champagne er en bursdag verdig. Den smaker fortreffelig også resten av årets 364 dager.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her