Godbiter i pollisten
Smaksrik knallstart på året

Smaksrik knallstart på året

Du behøver ikke dra lenger enn til ett av de 62 største polutsalgene for å få hvitt nyttårspåfyll fra øverste hylle.
Aase E. Jacobsen
06 Januar 2021 - 13:45
 

Defaix Chablis Vieilles Vignes 2017 er akkurat slik en virkelig god chablis skal være, og da snakker vi ikke om chablisen du nipper til på terrassen midtsommers. Men den du serverer til det beste fra havet midtvinters.

Og det er nå den sesongen virkelig starter. Når vi bare så vidt har kostet opp barnålene og brukt opp restene fra julematen er det på tide å tenke på alle de lekre rettene du kan diske opp med utover i høysesongen for så vel skrei som alt av skalldyr. Slanking, nei, det behøver du ikke tenke på. Sjømat og chablis er det alltid plass for i de fleste dietter.  Og er det ikke rom for det, er det nesten garantert at dietten ikke vil fungere. Da er den rett og slett for streng. Det er fortsatt korona må vite, og vi må være snille både med oss selv og dem rundt oss.

Derfor drømmer jeg om et romslig glass med denne vinen og en saftig sjøkreps eller et muskuløst ryggstykke av torsk eller skrei med en smaksintens skalldyrsaus.

Slike steiner med østersfossilene av typen exogyra virgula, finnes det masse av i disse vinmarkene og de etterlater en karakter som minner om sjø i ulike grad i vinene. Derfor smaker disse vinene så godt til sjømat.
 

Konsentrasjonen i denne vinen skyldes alderen på vinstokkene, opp mot 80 år, og håndlaget til Daniel-Etienne Defaix som tidligere også hadde en annen virkelig juvel i basis, en vellagret chablis fra premier cru-et Lechet. Mange pol har den fortsatt samtidig som at den selvsagt kan bestilles. Den har nå skiftet til 2006-årgang som er riktig så imponerende. Fra samme årgang kommer den modne mykere og mer drikkeklare Daniel-Etienne Defaix Chablis Premier Cru Les Lys 2006

Både denne og Daniel-Etienne Defaix Chablis Premier Cru Vaillons 2005 er å finne i mange polhyller og byr på svært interessante møter med en vinstil de fleste drikker altfor fersk.

Her kan du lese mer om disse vinene

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Supertoscaner som ikke får lov å hete det
+
Ukens vin

Supertoscaner som ikke får lov å hete det

Den kommer fra en hemmelig kilde, men at den er i et høyt kvalitetssjikt, forteller smaken alt om.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner
+

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner

Og slik har den klart å beholde posisjonen siden første årgang som var 1968.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Supertoscaner som ikke får lov å hete det
+
Ukens vin

Supertoscaner som ikke får lov å hete det

Den kommer fra en hemmelig kilde, men at den er i et høyt kvalitetssjikt, forteller smaken alt om.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner
+

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner

Og slik har den klart å beholde posisjonen siden første årgang som var 1968.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne suppa både varmer og skaper farge på middagsbordet
Dagens rett

Denne suppa både varmer og skaper farge på middagsbordet

En varm og deilig suppe gjør godt i novembermørket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her