Smakfulle juletips for voksne

Hva gir du til den som har alt? Nesten alt for Apéritif gir deg mange gode forslag. Til Larsen-fan, til den kunnskapstørste, til kremslikkeren, til den glade laks, til en ekte oslogutt eller jente, til slikkmunner av begge kjønn og til den som foretrekker
Redaksjonen
18 Desember 1999 - 08:57

Til den nysgjerrige
En rundreise i Skottland må være litt av en julegave for den vitebegjærlige nybegynner innen whisky.

Classic Malts er en serie av i alt seks ulike single maltwhiskyer. Hver av dem representerer Skottlands viktigste whiskyområder. Og siden de nå finnes i miniatyrutgaver, behøver du bare investere kroner 230,50 (31620, bestillingsutvalget) for at den heldige skal få kjennskap til alle seks. Hver flaske inneholder 5 cl, slik at det blir en liten smak for to. En unisex-julegave som ikke bare inneholder fludiumet men også litt info om hver whisky.
 
Krem de whisky

Verdens mest berømte whiskylikør Drambuie er nå tilgjengelig i Cream-utgave. Produsenten har ikke spart på konfekten, for den inneholder 15-17 år gamle maltwhiskyer, en karakter som trenger gjennom det tykke fløtelaget og de øvrige aromakomponentene som honning, krydder og urter. En cream-likør for den litt mer voksne smak, vil vi si. Også Drambuie Cream nytes on the rocks, og alkoholprosenten er "bare" 17. Prisen er kroner 209,30 (37658, bestillingsutvalget).
 
Mer krem
Og når vi først er inne i kremlikørsegmentet, som domineres av yngre kvinner (eller hørte vi noen mannsrøster også?), anbefaler vi en litt annen vri på kremen. Og som burde falle i smak hos damene. Nemlig Paolina Cappuccino Cream Liqueur. Kroner 185 (34777, bestillingsutvalget). Veldig kitsch flaske; hvit med form og uttrykk som en romersk søyle, men innholdet er fyldig og passe søtt for den som er i det hjørnet.
 
Hva med en gasskomfyr
Det er neppe plass under juletreet for en Lacanche gasskomfyr. Men lekker er denne norstalgisk utseende kjøkkeninnredningen - ofte kalt gasskomfyrenes Rolls Royce.

Den finnes i et utall varianter; du kan velge mellom hele ni farger samt kombinasjoner av gassbluss, elektriske kokeplater, gassgrill og frityrkoker, og bredder fra 70 til 150 cm. Så selv i et minikjøkken er det plass for denne gourmetovnen.
 
Siden gasskomfyr er kostbare saker, fra 23.000 og opp til 80.000 kroner, og en investering for livet, er det kanskje julegaven til deg selv hvis du går i tanker om å bytte ut den gamle ovnen med en hver amatørkokks drømmeredskap. For gass gir bedre stekevarme enn strøm. Uten tvil. Og gass gir bedre brannsikkerhet enn strøm. Selv om vi ikke lenger har gassverk her i Norge, er bruk av gass i kjøkkenet svært enkelt. Og gassflaskene tar ikke særlig stor plass. Mer informasjon får du hos importøren Vera Gasskomfort: mail@vera.no, tel. 33 42 01 00, som også har "folkevognløsninger" for den gassfrelste.
 
Til alle Larsen-fans

Kjenner du en som sverger til Larsen Cognac, har vi gaven her. Nemlig et signert og nummerert cognacglass med sølvlokk. Glasset er fra Hadeland Glassverk med et motiv av kunstneren Kåre Tveter inngravert. Sølvlokket som har et opphøyet motiv av det velkjente Larsen-vikingskipet er laget av Gullverkstedet på Egertorget. Sølvlokket selges kun i verkstedet som har adresse Karl Johans gt. 20, tel. 22 41 24 55. Glasset får du i glassbutikker som forhandler Hadeland.
 
Til den kunnskapstørste
Gi et mat og vinseminar i julegave. Apéritif inviterer i samarbeid med Christer Berens og Rune Pal til helaftener hvor nytelse og lærdom står i høysetet. Hver seminaraften har sitt tema og starter med foredrag og vinsmaking. Fortsettelsen er en omfattende meny med ytterligere viner.
 
I løpet av en slik kveld blir du altså kjent med åtte-ti nye viner og fire-fem nye retter. Du lærer om bakgrunnen for valg av vin til mat både på generell basis og hvorfor de aktuelle rettene har fått følge av nettopp kveldens viner. Det lønner seg absolutt å delta siden du må legge ut atskillig mer enn deltakeravgiften for å kunne varte opp med de samme vinene hjemme. Dessuten er noen av vinene hentet fra private kjellere og er derfor ikke tilgjengelig på annen måte. Vinansvarlig: Christer Berens, utdannet vinkelner og nåværende restaurantsjef på Bølgen & Moi, Høvikodden Kunstsenter. Matansvarlig: Rune Pal, kjøkkensjef på Restaurant Klosteret.
 
Bestill julegaven her Du kan enten bestemme allerede nå hvilket seminar du vil gi bort, eller la det stå åpent slik at den heldige mottaker kan velge selv. Seminarene koster stort sett kroner 780, bortsett fra et Bordeaux-seminar som koster kroner 980.
 
Til en glad laks
Ystad''s Aquavit for Norwegian Salmon begynner å få fotfeste som førstevalget til våre klassiske lakseretter, røkt og gravet laks. Mannen bak produktet, Arvid Ystad, slåss innbitt for at hjertebarnet skal få en fast listeføring hos Vinmonopolet. Akevitten måtte han til Finland for å produsere siden det er monopol på brennevinsfremstilling i Norge. Innehaver av lisensen Arcus Produkter har 96 prosent av akevittmarkedet. Så vi skjønner at det er trangt om plassen for nykommere som lakseakevitten.

 
Ystad gir seg imidlertid ikke, han har klaget Vinmonopolet inn for ESA og bedt dem se nærmere på polets utvelgelsespraksis for akevitter til basisutvalget. Dessuten satser han på gavemarkedet, både taxfree og i Norge, gjennom sin lekre munnblåste flaske i spesialglass med en innmontert glasslaks. Innholdet er det samme, men prisen er relativt høy, kroner 567 for 50 cl (32512, bestillingsutvalget). Standardutgaven er heller ikke å forakte, og den koster bare kroner 299,30 (30788, bestillingsutvalget).
 
Til en ekte Oslo-boer
Vår elskede hovedstad fyller tusen år neste år. I den anledning har kommunen kostet på seg sitt eget assorterte utvalg av noe å fylle i glasset. Alle med samme etikettdesign som vi finner på en rekke andre produkter kommunens tusenårskomité vil ha oss til å kjøpe.
 
Her er det fludium nok til å fylle behovet for en hel kveld. Hva med å starte tusenårsmiddagen med et glass champagne til kroner 600 (32606, bestillingsutvalget) for magnumflaske. En god, men ganske lett champagne som egner seg best som aperitiff. Den er laget av en tredel av hver av druene pinot noir, pinot meunier og chardonnay. Og har fått fire års lagring på bunnfallet før omkorking. Minstekravet i Champagne er 18 måneder. Jo lengre tid, jo større kompleksitet. Produsent er Henri Abelé som tilhører de små men solide champagnehusene. Som så mange er kjøpt opp av storkapitalen, i dette tilfellet den spanske cavagiganten Freixenet.
 
Hvis du synes champagne er for dyrt, finnes det en musserende spanjol, cava, til kroner 99 for helflaske (32607, bestillingsutvalget) og kroner 49 for 20 cl. Den er laget av Castellblanch som også tilhører Freixenet-gruppen, og fremstillingsmetoden er den samme som for champagne. Druene er lokale og klassiske for cava, nemlig xarel-lo, macabeo og parellada. Denne halvtørre musserende jubileumsvinen er behagelig fruktig og et godt valg for den som ikke trives med altfor tørt boblevann.
 

Komitéen har hoppet over jubileumshvitvinen. Sikkert i erkjennelsen av at nordmenn helst drikker rødvin. Den røde hopper vi over da vi synes denne spanske vinen ikke er verdig et tusenårsjubileum. Duften lover bra, men smaken følger overhodet ikke opp.
 
De to Jubileumsavec''ene derimot lover bedre. Produsent er Martell, blant de største cognachusene. VSOP''en til kroner 495 (32608, bestillingsutvalget) har 10-12 års lagring bak seg. En tiltalende cognac med balansert fatpreg og delikat tørket frukt. XO''en var ikke tilgjengelig i smaksøyeblikket men er i følge produktbeskrivelsen betydelig eldre med sine 40-50 år på fat. Prisen er da også tilsvarende høy, kroner 1150 (32609, bestillingsutvalget) må du ut med. Men det er da ikke hvert år Oslo fyller 1000 år. Alle produkter vil være tilgjengelig hele neste år.
 
Bobler i pakken
Champagne er en utmerket julegave til den som har alt. I Apéritifs test av i alt 37 champagner er det nok å velge mellom. Selv om testen dekker de fleste champagner på det norske markedet, er det likevel noen som ikke kom med. Blant andre Devaux Cuvée Blanc de Noirs. Den er laget av bare røde druer, hovedsakelig pinot noir, men er ingen rosé. Lukker du øynene, kjenner du imidlertid duften av masse røde bær. Den har videre god syrespenst og er relativt kraftig. Ingen aperitiffchampagne, men utmerket sammen med mat. Prøv den i stedet for rødvin til hvit fisk som torsk! Devaux Cuvée Blanc de Noirs er relativt rimelig med sine 234 kroner (31797, bestillingsutvalget). Produsenten er kooperativet i Aube som samler rundt 800 medlemmer og 1400 hektar. Vinmarkene i Aube ligger lengst sør i området som omfattes av champagnelovgivningen. Her dyrkes det for det meste røde druer, og det er ikke til å komme fra at Aube eller underområdet Côte de Bar hvor vår champagne stammer fra, ikke har samme status som Montagne de Reims når det gjelder røde champagnedruer. Prisene er derfor tilsvarende lavere.
 
Søtt og godt I
De tidligere århundrers store vin, og da tenker vi på hva kontinentets monarker likte å nippe til, er utvilsomt tokaji. Skatten fra det nordøstre hjørnet av Ungarn. Kommunismen ødela denne store vinens renommé. Men vestlig kapital kastet seg over de vanstyrte tokajikjellerne etter murens fall. Og statusen er langt på vei gjenopprettet. Royal Tokaji Company har blant andre den kjente vinskribenten Hugh Johnson på investorsiden. Deres Tokaji Aszú 5 Puttonyos 1993 (7631, basis) til kroner 180,70 for 50 cl, er bare fantastisk forførende med søt-syrlig aprikospreg og stor fylde. Deilig å drikke alene og topp til søte fruktdesserter, gjerne med kakebunn.
 

Holdbarheten til Tokaji er som kjent nærmest uendelig, i hvert fall mye lenger enn de fleste av våre lesere. Spesielt når årgangen er helt på topp som 1993. Like god og lagringsdyktig er Disznókó Tokaji Aszú 5 Puttonyos 1993 (11684, basis) til kr 188 for 50 cl. Begrepet 5 puttonyos viser til mengden av Aszú (druer angrepet av edelråte) som er tilsatt basevinen. Jo høyere tall, jo søtere og mer konsentrert vin. 5 puttonyos har en ideell balanse mellom sødme og syre, særlig når den skal nytes til desserter. 6 puttonyos blir ofte for søtt. Og helt ekstremt er Tokaji Eszencia som er laget 100 prosent av botrytisdruer som ikke er presset. Dette er naturlig nok svært sjeldne og kostbare viner. Som dessuten nesten er for søte til å drikkes. En teskje holder, og smaken sitter i munnen i timesvis etterpå! Royal Tokaji Company har to typer i salg her til lands: Tokaji Eszencia 1975 til kroner 2061,50 (30945, bestillingsutvalget) og 1993-utgaven til kroner 2063,10 (31404, bestillingsutvalget). Dette er viner som holder i minst 100 år til hvis det er noe poeng!
 
Søtt og godt II
Portvin er manges favoritt. Satser du på portvinen Niepoort Colheita 1979 (13658, basis) kr 443,90 har den heldige mottaker mange varmende stunder i vente. Colheita er sjelden vare, og topprodusenten Niepoorts 1979-utgave er rett og slett strålende. Som kjent er colheita portvin fra en enkelt årgang, men i motsetning til vintage portvin, er den lagret minst sju år før den tappes i flasker. Niepoorts er tappet i 1998 og har derfor svært lang lagring bak seg. Derav den store kompleksiteten.
 
Imponerende duft av tørket frukt, valnøtter, hasselnøtter og trearoamer samt et fint innslag av hamptau (typisk for vellagret hetvin). Storartet, elegant smak med enorme aromaer som i duften. Rik og strålende balanse. Perfekt å drikke nå men kan også lagres i 5-6 år. Prøv den til fruktdesserter, kaker eller en halvfast ost som Port Salut eller Saint Abrays.
 
En spesiell og kostbar vin, men du verden så mye glede du vil ha av å gi den bort. Rimeligere er Niepoorts Late Bottled Vintage 1995, men en helt annen type. Som navnet antyder er dette en årgangsvin som tappes sent. Den har ligget 4 år på fat. Og er nylig tappet i flaske. Den kan godt drikkes nå mens bærpreget er stort, men den vil utvikle seg med lagring i 5-10 år. Prøv den til sjokoladedesserter eller som noen galninger gjør, til pepperbiffen.
 
Les også:
Apéritifs store julemeny

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til
Ukens kake

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til

Denne kaken er smaksmessig en skjønnhet. Og mektig god. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til
Ukens kake

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til

Denne kaken er smaksmessig en skjønnhet. Og mektig god. Her er oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bocuse d'Or: Følg Håvard Werkland til pallen

27. januar skal Håvard Werkland (30) og det norske teamet kjempe om pallen i verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse, Bocuse d’Or i Lyon. Se konkurransen live.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik piffer du opp fredagsbiffen
Dagens rett
Sesamfrøstekte skinkebiffer med couscous

Slik piffer du opp fredagsbiffen

Det litt nøytrale svinekjøttet gis her smaker som får oss til å drømme om markedene i Nord-Afrika.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her