Enten du nyter påskens fridager i byen eller på fjellet, er det synd å oppholde seg innendørs mer enn nødvendig. Og med stadig stigende temperaturer kan også lunsjmåltidet flyttes utendørs, enten det blir i form av en helnorsk matpakke, piknikkurv eller kjøpemat fra kiosken. Når ettermiddagens lange skygger siger på, er det imidlertid deilig å komme inn i varmen, og spesielt til et varmende måltid. Fridagene innbyr nemlig til hygge rundt bordet på en helt annen måte enn i hverdagen da de ulike familiemedlemmenes aktiviteter har en tendens til å gjøre måltidene svært korte og hektiske.
Men selv om det er fri, er det ikke sikkert at alle orker å vente i to timer før familiekokken kan ta steika ut av ovnen. Og er du på hytta, er det ikke sikkert at du har all verdens plass og fasiliteter til de store gastronomiske utskeielsene. Derfor er det helt legitimt å jukse litt også i ferien. Ved for eksempel å bruke halvfabrikata, men kanskje på en annen måte enn det bruksanvisningen antyder.
Svinekotelettene som for mange er selvsagt i en hver ukemeny, også når det er ferie, får nytt liv ved å marineres i en thaiinspirert såkalt stir-fry-saus. Litt chili setter en ekstra spiss på det nøytrale svinekjøttet, uten at det blir sterkt av den grunn, og marineringen bidrar til at kjøttet blir saftigere. Litt dampet grønt og nudler til erstatter det tradisjonelle svinekotelettilbehøret, og du føler deg mer hensatt til andre breddegrader. Så behøver du ikke misunne dem som valgte å avslutte vinteren i 30 grader i stedet for 0.
Påskens foretrukne drikkefølge er for mange, og det av rene bekvemmelighetshensyn, øl og rødvin i boks. Drikkevarer som er som poteten, passer sånn noenlunde men aldri helt perfekt, til mye. Thai-aromaene kan imidlertid være litt krevende siden det sterke kombineres med sødme, og det kan skape problemer for en lang rekke viner, særlig de røde. Og det ølet du vanligvis kjøper, har ofte litt vel mye bitterstoffer og manglende fruktighet til å være en fulltreffer. Til denne retten er vi på jakt etter et friskt og ganske fruktig øl av det lyse slaget.
Hansa Premium som er laget av en blanding av hvete- og byggmalt er fint i så måte. Et friskt alternativ som passer veldig godt nå som vi er på vei til å forlate den mørke til fordel for den lyse årstid. Men det tåler ikke mer chili enn det som tilføres via marinaden. Mer fylde, tyngde og sødme er det i både Aass Gulløl (2654) og Gull Mack (2666). Hvilken av disse du velger er en smakssak. Aass-ølet er friskere enn Mack'en, men begge gjør en god jobb overfor maten. Men pøser du på med ekstra mye chili, må du nok ty til nederlandske La Trappe Blond (34020) som på grunn av sin gode sødme fikser den søt-skarpe sausen lett som bare det.
Alle de tre sistnevnte ølene må du dessverre på polet for å få tak i, men det må du jo for så vidt også for å kjøpe inn til påskevinen, så da kan du jo slå to fluer i en smekk. Siden femti prosent av vinkonsumet kommer fra bokser, er det stor sannsynlighet for at det er det som blir hovedkilden også i påsken. På den røde bokssiden må vi imidlertid lete veldig nøye for å finne en vin uten skarpe kanter, og uten det litt rustikke preget som enkelte boksviner kan ha. Vi vil ha mye ren og god bærsmak og -sødme, bløte tanniner samt god saftighet. Jo mindre ekstra saus du heller over kotelettene, jo lettere blir det å nyte en rødvin til. Men italienske Poletti Rubicone Sangiovese 2011 (33451) (for flaske, og kr 289,30 for 300cl) har nok sødme til å møte den søte og skarpe chilisausen, om enn i moderate doser. Til svinekotelettene som sådan er den utmerket. Det er den også til pasta og pizza.
Argentinske Astica Tempranillo Malbec (50452) er også et godt alternativ med sin gode runde sødme - ikke bare til denne retten men som en all round boksvin for påskens enkle menyer. Vin presenterer seg nå imidlertid aller best i flaske. Og Masi Modello delle Venezie Rosso 2011 (45836) er til tross for den lave prisen et langt mer komplekst og interessant følge til kotelettene. Den tåler til og med chilisausen. Dessuten er en super vin for påskeferien, enten du er hjemme eller på hytta. Saftig og bløt med fin sødme i form av bær og mokka og svært allsidig i matveien.
Det er imidlertid ikke til å komme fra at våre thaikoteletter trives best sammen med hvitvin, og hvis du absolutt må ha en boksvin, er forrige ukes anbefaling, Les Grès Chardonnay Viognier 2013 (20161) (for 300 cl) like god denne uken.
Aller best er det med en vin med noe restsødme, som Hochheimer Hölle Riesling Kabinett 2002 (32369) fra Franz Künstler, en deilig og fruktig vin som er som skapt for denne retten. Hvis du har fordommer mot halvtørre tyske viner, bør du gi denne vinen en sjanse, og da først og fremst til mat, for det er det som er det genuine med slike viner. Matens ulike smakskomponenter forbruker sødmen i vinen og hvis matchen er optimal oppleves vinen som "tørr". Den samme effekten oppnås sammen med forretter med røykt laks og kylling- eller rekesalat med litt ekstra krydret saus. Eller kosevin for den som faktisk liker litt sødme.
Thaimarinerte svinekoteletter
Fremgangsmåte
- Alternativ nudel-saus:
- Bland alt i en liten kjele. Kok opp og la småkoke ved svak varme i fem minutter. Avkjøl. Holder seg i kjøleskap i tre dager.
- Legg svinekotelettene på fat og smør dem inn med sausen. Sett fatet kjølig i minst en time, gjerne mer.
- Skrap av overflødig saus med en kniv. Ta vare på sausen og bruk den til å dryppe rundt på tallerkenen når du legger opp maten, eller ha den i en liten skål og server separat.
- Varm olje i en stekepanne og stek kotelettene på hver side i tre-fire minutter. Har du stekeovn, kan du så snart de er blitt brune på hver side, legge dem over på en ildfast form og ettersteke dem i seks minutter ved 180 grader.
- I mellomtiden koker du opp vann til nudlene som får trekke noen minutter men ikke på kokeplaten. Der setter du derimot en stekepanne eller wok til kinakålen :
- Varm oljen i en wokpanne eller stekepanne. Tilsett hvitløk og vårløk fres litt under stadig omrøring til den blir myk.
- Tilsett først gulrøttene og fres litt før du har oppi kinakålstrimlene, litt om gangen siden de bygger mye i pannen. Fres videre under stadig omrøring til de kålen er falt sammen og blitt myk.
- Smak til med sukker, limesaft og soyasaus, bland godt og server umiddelbart.
Drikke som passer til denne oppskriften
-
89 POENG
-
87 POENG
-
86 POENG
-
78 POENG
-
77 POENG
-
76 POENG
-
75 POENG
-