Mat
Små menyer og mye smak

Små menyer og mye smak

Helt uavhengig av finanskrisen har en type enkle spisesteder funnet sin nisje. Stikkord er mat laget med kjærlighet, av lokale dagsferske råvarer og at kokken bestemmer menyen. Et konsept som folk er villige til å vente lenge på.
Redaksjonen
17 Juli 2012 - 13:40

I forsteder eller på bortgjemte adresser i New York kan du finne en spesiell type restauranter som har vunnet en folks ganer. Det er imidlertid vanskelig å beskrive kategorien helt definitivt siden det dreier seg mer om en felles holdning enn noen annen klar parallell mellom dem.

Det er som regel små serveringssteder, du får følelsen av at innredningen ikke har kostet noe særlig, menyene er ekstremt korte og permanente, ofte bare to forretter, like mange hovedretter og muligens en dessert eller to.

Nesten alltid handler det om enkle, men klassiske retter som hamburgere eller østers naturell, men det betyr likevel ikke at du er uten valgmuligheter. Poenget er at kjøkkenet eller kokken er helt frie til å lage det de føler for der og da, helt avhengig av hva de har plukket med seg fra det lokale markedet eller hva grossisten kunne by på til gunstige priser. De har med andre ord alltid flere ”specials” på menyen enn faste retter, og menyen er derfor alltid annerledes enn den var dagen før.

Diner Restaurant

Diner ligger nesten under selve brofestet til Williamsburg Bridge, i den sørlige delen av Williamsburg i Brooklyn. Da Diner åpnet i 1998, var dette et nedslitt og ikke ufarlig område av forstaden, og den eneste restauranten i området var Peter Luger’s Steakhouse, en institusjon som har vært på samme sted siden slutten av 1800-talet, men resten av området var preget av nedlagte fabrikker.

I dag er kvartalene i nærheten blitt et hektisk bar- og restaurantområde som trekker folk fra hele storbyen. Diner er et lite spisested som holder til i det som tidligere var en ”diner”, derav navnet. Innredningen er bevart mer eller mindre intakt, og eksteriøret likeså. Det som har forandret seg radikalt er klientellet og menyen.

Torsdag til lørdag er det nesten alltid kø. Siden det ikke er mulig å reservere bord, så kan ventetiden bli opp mot to timer. Og det er ikke uvanlig at folk faktisk venter så lenge. Klientellet er nemlig veldig trofast og mener at maten er verd å vente så lenge på.

Andrew Tarlow, som eier Diner sammen med sin partner Mark Firth, forteller at før de åpnet, så visste de ikke helt hvilket konsept de skulle velge.

- Men etter at vi traff Caroline Fidanza, kokken vår, og hun presenterte sin idealmeny bestående av sesongdominerte råvarer, enkle tradisjonsretter og –metoder, så var vi ”blown away”. Og hun er fortsatt med oss, men i tillegg har vi to kokker, sier Andrew.

Han fortsetter med å forklare hvorfor de ikke har noen fast meny, det finnes kun én eneste rett som alltid er der, nemlig hamburger.

- Siden vi ikke har noen à la carte, så står kjøkkenet helt fritt til å bruke det som finnes der og da. Om vi får tak i et parti fersk flyndre fra Long Island, så er det bare å sette i gang å tilberede det kokkene måtte ha lyst å lage. Det innebærer at kjøkkenet til en hver tid fortsetter å være kreative og ha det gøy med maten selv etter ti år. Akkurat det tror jeg er en av forklaringene på at vi fortsatt er så populære. Folk stoler på kjøkkenet vårt, slår han fast.

På Diner er alle veldig opptatt av at maten er ”lokal”. Andrew forteller stolt at de får 100 prosent av fisk, kjøtt og fugl fra lokale leverandører og så mye som mulig av de øvrige råvarene er også lokale samt økologisk dyrket.

Spiser du en tidlig lunsj på Diner, er det godt om plassen. Lunsjmenyen er faktisk litt mer innholdsrik enn middagsmenyen, men servitøren skriver i tillegg ned fem ”specials” på papirduken. Jeg velger en av de permanente rettene, en moules frites med latinamerikansk touch takket være en tomatillosalsa. Smaken er uventet frisk og delikat, og gir umiddelbart lyst på mer. Og forklarer faktisk hvorfor folk er villige til å vente lenge.

Diner
85 Broadway
South Williamsburg, Brooklyn
718- 486 3077

Foto: Johan Olander

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene
+
Godbiter i pollisten

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene

Dette er de beste champagnekjøpene i basis – fire helt forskjellige champagner som alle byr på solid valuta for (omtrent) det samme pengebeløpet

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene
+
Godbiter i pollisten

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene

Dette er de beste champagnekjøpene i basis – fire helt forskjellige champagner som alle byr på solid valuta for (omtrent) det samme pengebeløpet

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj
Dagens rett
Janssons fristelse

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj

Det er ingen grunn til å fortelle familiens mest følsomme at det er ansjos i denne potetgratengen. De vil garantert elske den.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her