Viña Tipaume er sist ut av nye og alternativt tenkende chilenske vinprodusenter på det norske markedet. Viña Tipaume Grez 2016 er deres toppvin med carménère og cabernet sauvignon som hoveddruer. Det som er en velkjent oppskrift fra Chile smaker fra denne produsenten ganske så annerledes. Eleganse, saftighet og dybde oppi all den mørke frukten samt fin tanninstruktur er et sammendrag. Rødvin med klasse som bærer sine 14 alkoholprosenter veldig godt.
Den lange reisen til tross, er denne vinen laget uten tilsetning av svovel. Så har den både fått åtte måneders forberedelser for reisen på skallene i amforaene og dessuten to måneders modning i de samme før en siste finish i velbrukte store franske eikefat. Før tapping er den verken klaret eller filtrert slik at den har med seg alt fra vinmarkene i Cachapoal Valley, sør i Chile.
Den rimeligere utgaven Viña Tipaume Sous La Terre 2016 er nesten samme vinen, bare at her er det bare brukt carménère samtidig som at den ikke har fått noen fatfinish. Den oppleves derfor som noe mer rustikk med det karakteristiske lett jordlige amforapreget, men også den en super vin som naturvinelskere vil trykke til sitt bryst.
Er du ikke helt der ennå, skal du gå for Viña Tipaume 2016 som har minst amfora- og naturvinpreg av de tre. Den har samme druemiks som Grez, men på grunn av en vesentlig kortere tid i amforaene, og tilsvarende lengre tid i store eikefat, byr den på en åpnere, klarere frukt, riktig så lekker faktisk. Men den er like tro mot konseptet som de andre i den forstand at den verken er klaret, filtrert eller svovlet. Nok en nydelig matvin som vil ta påskens lam- og viltretter med storm, både fra ovn, gryte og grill.
Viña Tipaume er langt fra den første chilenske produsenten som bruker amfora. Chiles fremste økologiske vinprodusent De Martino har et amforaprosjekt i Itata sør i Chile med druene muscat og cinsault og disse vinene har vært på markedet noen år. Forskjellen er selvsagt området og druemiksen, men også historien. Mens De Martino ble etablert i 1934, laget Yves og Valentina Pouzet på Viña Tipaume sin første vin i 2005 da vinkjelleren stod klar. De jobber biodynamisk i vinmarkene som de plantet selv mellom 1996 og 2000 og med kun upodete rotstokker. De vanner ikke vinmarkene dermed sendes plantenes røtter lenger ned i grunnen på jakt etter næring.
Viña Tipaume ligger lengst øst i Cachapoal, ved foten av Andesfjellene. Her ved 400 m.o.h. er det kjøligere enn i dalbunnen samtidig som jordsmonnet er skrinnere og med bedre drenering.
Cachapoal ligger halvannen times kjøring fra hovedstaden Santiago og er et ganske betydningsfullt vinområde som er kjent for å ha ideelle forhold for blant andre carménèredruen. En av de mest etterspurte vinene i hele Chile er Carmin de Peumo fra Concha y Toro som er en ren carménèrevin. Og Viña la Rosa var blant de første på det norske markedet da Chile-importen startet for ca 25 år siden.
Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev
Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her
Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang. Den som venter på noe godt....