Drikke
Slik smaker imponerende god chablis

Slik smaker imponerende god chablis

Christian Moreaus Les Clos er intet mindre enn grandios i den fantastiske 2012-årgangen. Selv hans «vanlige» chablis fra samme år stråler.
Aase E. Jacobsen
17 Juli 2014 - 06:00

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Men Moreau Chablis Grand Cru les Clos 2012 (42050)finnes bare i svært små kvanta. Noe som også er et uttrykk for årgangens lave avling, som igjen har resultert i betydelige prisøkninger.

Trenger luft eller helst tid

Når kvaliteten er så høy som her, forsvarer den fortsatt prisen selv om den nå har bikket fire hundre. Det du får er nemlig en svært lagringsdyktig vin, den tåler minst 15 år, og om du drikker den i dag, må den innom karaffelen et par timer.

Først da vil den forløse mer av frukten som ligger bak det massive «steinpreget». Men aller helst bør den legges innerst i kjelleren.

Selvskreven til skalldyrsplatået

Når denne chablisprodusentens superutgave av Les Clos, "Clos de Hospices" kommer, kan vi forvente oss noe helt spesielt. I hvert fall om vi skal bruke tidligere årganger som referanse. Det er spesielt 2012-årgangens kombinasjon av høy modning og veldig god syre som gjør den så interessant.

Bli bedre kjent med Christian Moreau

I tillegg er årgangen preget av ekstra lave avlinger på grunn av frost, og spesielt hardt rammet ble grand cru-åsen. Dette er forhold som lover godt for akkurat denne vinen. Men enn så lenge er det den mer klassiske 2008-årgangen som er i salg.

Les mer om denne fantastiske vinen

I mellomtiden smaker Moreaus «kommunechablis», Chr. Moreau Chablis 2012 (45051) , utmerket. Spesielt når du har skalldyrplatå på menyen. En lekker chablis som har et veldig godt lagringspotensial sin ringere herkomst til tross.

Velvoksne vinstokker

Ikke for det, vinmarkene ligger veldig godt til, mellom premier cru-ene Montmains og Vaillons, med det «riktige» Kimmerigde-kalkjordsmonnet og 47 år gamle vinstokker. Plantematerialet for Les Clos-parsellene er riktignok enda eldre. Felles for begge er at druene høstes for hånd og at vinen får hvile lenge på bunnfallet, enten bare i ståltanker eller også i fat for grand cru-en.

 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange
Ukens kake
Banan- og pekankake

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange

Langpanner er perfekt om det er mange som skal smake, og her får du en vri som dessuten er veldig holdbar.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen
Dagens rett

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen

Nydelig mørt biffkjøtt med en asiatisk vri - slik skal fredagsmiddagen være.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her