Drikke
Slik skal brunello smake

Slik skal brunello smake

Denne brunelloen er en vin etter mitt hjerte. Et rent og klart uttrykk for denne svært så høstlige vinstilen.
Aase E. Jacobsen
22 September 2011 - 01:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Le Ragnaie Brunello di Montalcino 2006 (93978) er superelegant med usedvanlig lekker saftig frukt, flott syre, godt krydderpreg, fine slanke tanniner, frisk og lang ettersmak. Og den har ikke minst balansert alkohol, 13,5 prosent, noe som gjør den svært drikkevennlig.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Lam og sopp
Men tro ikke at dette er en brunello for nåkonsum alene. Nei da, dens konsentrasjon og øvrig struktur gjør at den vil utvikle seg videre i minst åtte år. Men nyt den for all del i høst til sesongens lam og retter med soppfølge.

Produsenten Le Ragnaie har en veldig naturlig tilnærming til vinmaking. Det er kun brukt naturgjær, ingen klaring av vinen, og fatene som brukes under modningen er store og velbrukte. Uttrekkstiden er lang, på 30 dager, og vår vin ble tappet i flasker etter nesten tre år i fat, men helt uten "fatpreg". Denne lange modningstiden har gitt en veldig åpen og "terroir-tro" vin som fascinerer stort.

Høytliggende
Ikke uventet jobbes det økologisk i vinmarkene, og utbyttet er naturlig lavt. Druematerialet til brunelloen kommer fra deres tre forskjellige vinmarker. Ragnaie som ligger sentralt i Montalcino og er regionens aller høyestliggende ved 530-600 m.o.h., Petroso som ligger tett ved Montalcino by ved 380 m.o.h. og dermed i en av de aller eldste sonene for brunello. Til slutt har Le Ragnaie tre parseller i Castelnuovo dell'Abate, sørøst for Montalcino.

Også jordsmonnene varierer mellom de tre områdene. Ragnaie har kalk- og sandstein, Petroso har sandstein og Castelnuovo en miks av leire og kalkstein.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange
Ukens kake
Banan- og pekankake

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange

Langpanner er perfekt om det er mange som skal smake, og her får du en vri som dessuten er veldig holdbar.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen
Dagens rett

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen

Nydelig mørt biffkjøtt med en asiatisk vri - slik skal fredagsmiddagen være.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her