Mat
Slik lager du tagliatelle

Slik lager du tagliatelle

Båndpasta, tagliatelle, er for mange den optimale pastaen. Slik lager du den enkelt selv.
08 Februar 2016 - 11:00

Spaghetti eller annen type båndpasta serveres aldri alene i Italia slik vi ofte gjør her til lands, bare med litt olje eller smør som alternativ til poteter. Hele formålet med pasta er i følge det italienske kjøkken å få sausen til å henge sammen, å fange den opp slik at ikke noe av denne mest kostbare delen av retten går til spille. 

Kjevle holder 

Båndpasta, eller tagliatelle ("i strimler"), er den aller mest effektive saussamleren. Samtidig som det er den enkleste pastaen å lage selv. Du trenger nemlig ikke noe mer fancy utstyr for å få det til utover en vanlig kjevle.

Det er nemlig bare det de mest erfarne pastasignoraene (de er så å si alltid kvinner) bruker. Så er dette noe de gjør hver dag. 

For hele familien 

Men et sted må alle begynne, og pastalaging er den perfekte aktivitet for hele familien, enten du bruker bare kjevle eller også pastamaskin. Trening gjør mester. Med tålmodighet og nøyaktighet kommer du også veldig langt, for pastaen må kjevles svært tynt og jevnt før du kan skjære den i strimler. Og selv det gjøres veldig enkelt om du følger oppskriften nedenfor.

Hjemmelaget tagliatelle

Hjemmelaget tagliatelle

Fremgangsmåte

  1. Bland salt og mel. Hell blandingen på bakebordet og lag en grop. Knekk de tre eggene i midten. Bruk en gaffel til å røre eggene godt sammen, samtidig som du får med deg mer og mer av melet. Når alt melet er blandet inn, knar du deigen godt.
  2. Hvis den er klissete tilsetter du litt mer mel. Kna til den er elastisk og myk. Det tar ca 10 minutter. La hvile i en plastboks med lokk i minst en halvtime.
  3. Del deigen i fire. Klem den til en firkant og begynn å kjevle til en lang rektangulær leiv. Alternativt kan du kjøre den i pastamaskinen på største tykkelse. Brett så leiven i tre og kjevle igjen. Gjenta dette to ganger.
  4. Bruker du maskin, skal du redusere innstillingen for tykkelse for hver gang. Siste gang skal den være 1,5 mm tykk. Dryss litt mel utover halve leiven og rull den fast sammen (som når du lager kanelboller). Kutt i 9 mm tykke skiver. Løs opp rullene med pasta og la tørke i minst 30 minutter.
  5. Gjenta med de tre andre deigemnene.
  6. Kok opp lettsaltet vann og la pastaen fosskoke i 3-4 minutter. Hell i et dørslag, og overfør til et stort serveringsfat.
  7. Hell over pastasausen og til slutt nyrevet parmesan.

På jakt etter en ny pastaoppskrift finner du våre beste her

Alt du trenger å vite om pasta

Hjemmelaget pasta (glutenfri)

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. april

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay

Dette vil du ikke gå glipp av! Smak på seks flotte viner laget med samme drue, men fra ulike land og vinregioner. Klarer du å finne din favoritt – eller kanskje oppdager du flere?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her