Drikke
Slik finner du riktig temperatur på vinen
Foto: (ShotShare)

Slik finner du riktig temperatur på vinen

At vinen serveres ved riktig temperatur, har mye å si for smaksopplevelsen. Her har du guiden du trenger.
Redaksjonen
11 Januar 2017 - 13:51

Temperaturen på vinen du serverer er avgjørende for opplevelsen. Glem alt som heter romtemperert rødvin. Slik vin er stort sett udrikkelig siden norsk romtemperatur er ensbetydende med lettkokt vin.

Test selv og bli overbevist

Den enkleste måten å la deg overbevise på er ved å prøve selv: Hell i to glass av din yndlingsrødvin og sett det ene på kjøkkenet og det andre på husets kjøligste rom til det har oppnådd en temperatur på for eksempel 16 grader. Sammenlign smaken, og helst ved siden av mat. Hvis du ikke foretrekker den kjøligste utgaven, bør du kanskje ta skrittet helt ut og gå over til gløgg.

Tilsvarende gjelder for hvitvin som altfor ofte serveres iskald, på sorbetnivå. Det er ubehagelig for så vel smaksløkene som for tanngarden. Og dårlig gjort overfor vinen som ikke får vist seg fra sin beste side. Serveringstemperaturen for rød- og hvitvin er dermed ikke så forskjellig som de fleste later til å tro og praktiserer. Ta en titt på skjemaet nedenfor, som er skjematisk og dermed kun gir en pekepinn.

Vi garanterer en bedre vinopplevelse.

19

Lagrede, rike rødviner fra Bordeaux, Piemonte, Brunello og Vino Nobile fra Toscana. Ribera del Duero

18

Yngre viner fra Bordeaux, Piemonte, Brunello og Vino Nobile fra Toscana, Ribera del Duero samt Cabernet Sauvignon-baserte viner fra den nye verden

17

De store vinene fra Côtes du Rhône (Côte Rôtie, Hermitage, Châteauneuf-du-pape m.fl.), Chianti Classico Riserva, Shiraz og Syrah fra den nye verden

16

Rødvin basert på Pinot Noir fra både den nye og gamle vinverden

15

De fleste rimelige rødviner og hetvin som bl.a. portvin

14

Vellagrede hvite burgundere samt rød beaujolais og andre unge rødviner av samme type

13

De rikeste champagnene

12

Kraftige hvitviner og rike, vellagrede tyske hvitviner

11

Årgangschampagne

10

Ideell temperatur for tørr og fruktig hvitvin

9

Champagne brut (tørr)

8

Halvtørre hvitviner

7

Halvsøte og søte hvitviner (dessertviner) samt roséviner og enkle musserende viner

6

Isvann 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her