Oppskrifter
Slik bruker du farger for å løfte fram maten
Foto: (Ifokus AB)

Slik bruker du farger for å løfte fram maten

Fargene du bruker på dekketøy, duker og servietter kan faktisk påvirke hvordan måltidet smaker. Her får du vite hvordan.
08 Mai 2017 - 14:27

I følge farge- og matstylingsekspert Linda Lundgren vil bestemte farger kunne heve eller dempe opplevelsen av smak. For eksempel gjør rød- og rosatoner maten søtere, mens gult er med på å fremheve det syrlige i retten. Lundgren mener derfor at kombinasjonen av matrett og borddekking er en enkel måte å berike smaksopplevelsene på. 

– For å berike retter med mer smak er det ikke nødvendigvis tilsetting av ingredienser som er løsningen. Man kan enkelt bruke andre metoder, som å fokusere på farger og borddekking rundt maten. Bruk av fargede servietter er en veldig enkel måte å fremheve smaker på, forteller Linda Lundgren som er engasjert av serviettprodusenten Tork til å se på hvordan servietter kan bidra til å heve smaksopplevelsen. 

Hvordan farger i omgivelsene påvirker oss har Tork forsket på tidligere. Ved å måle hvordan hjernebølgene reagerer på ulike farger kunne de kartlegge om en farge gjør oss rolig og avslappet eller kreativ og energisk. 

Turkis nøytraliserer det salte, og fremhever det gule og oransje, og passer til egg, indiske retter og bearnaisesaus. 

Korallfargen reduserer bitterhet og gjør at retten smaker søtere. Rød- og rosatoner passer perfekt til dessert og særlig til rødt garnityr som bær. 

Sennepsgul fremhever syrlige smaker som gjør at det passer med fisk og sjømat. Den varme fargen står godt til grønt og balanserer grønnsaker som salat. 

Antrasitt (blågrå) gir en luksuriøs kontrast til lysere borddekking og mat. Fargen beriker smaken i typiske middelhavsretter. 

Gaute Birkeli på restauranten Bryggeloftet & Stuene i Bergen mener servietter er en naturlig del av stedets interiør fordi det henger sammen med stedets kvalitetsfokus.  

– For oss er farger og kvalitet alltid noe vi vektlegger fordi det gjør noe med inntrykket gjestene får av oss. Den nye serviettserien LinStyle og fargevalget vi valgte passet veldig fint inn med interiøret på Bryggeloftet. At det også påvirker hvordan kundene opplever maten, gjør borddekkingen til et enda viktigere element i kundeopplevelsen. Kvalitet er avgjørende. Det betyr i alle ledd, også borddekking og servietter, forteller Gaute Birkeli.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Server skreien med skikkelige påskearomaer
Dagens rett
Skrei med spinat og appelsinsaus

Server skreien med skikkelige påskearomaer

Det er appelsinsmaken som sørger for det, men denne vrien fungerer også når det ikke er påske.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp
+
Godbiter i pollisten

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp

Med disse to i feriebagasjen er du godt forberedt. De finnes dessuten på svært mange pol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også
Dagens rett

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også

Reinskav er nær sagt alltid å finne i selv den minste butikkens frysedisk. Derfor er det en selvfølgelig ingrediens i påskemenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her