Skriver bok om japansk whisky

Nylig vant norske Ulf Buxrud prisen for Best Spirit Book in the World. Nå skriver han bok om japansk single malt whisky.
Redaksjonen
21 Mai 2007 - 15:06

Buxrud vant sin "verdensmestertittel" i den årlige Oscar-gallaen for bøker som i år ble holdt i Beijing. Nå har han et nytt prosjekt på gang.
- Ja, det stemmer. Jeg skriver en bok til, og den handler om japansk single malt whisky, sier eksil-nordmannen som bor i Sverige.
 
Studiebesøk
- Jeg var på et studiebesøk i japan i begynnelsen av februar. Jeg var invitert til en whiskymesse i Tokyo der jeg skulle signere boken min. Og i sammenheng med det fikk jeg anledning til å reise rundt og besøke de ti virksomme japanske whiskydestilleriene under en periode på ti dager. Jeg prøvde mer enn hundre japanske single malt whiskyer, sier Buxrud.
 
Ny kunnskap
Besøksrunden førte til masse notater og ny kunnskap.
 
- Ja, så jeg har et bra materiale til å skrive en bok om japansk whisky. Det er jo et ganske hett emne i Europa i disse dager, sier han. 
 
-  Det er et en interresse rundt dette som stiger, ikke med små skritt, men med stormskritt, sier Buxrud.
 
Parallell
- Man kan dra en parallell. I 1973 var det en stor konkurranse i Paris der et amerikansk merke som het Stags ´Leap var med. Dette var den første kaliforniske cabernet sauvignon som deltok i denne konkurransen. Og denne vinen sopte gulvet med de andre konkurrentene. Etter dette var den nye verden satt på vinkartet. Dette var det store gjennombruddet for den nye vinverden, sier Buxrud.
 
Tar posisjoner
- Japanerne har flyttet frem sine posisjoner innen whisky, så man kan dra en parallell til konkurransen i 1973, forteller han.
 
Kort sagt snakker han om en ny whiskyverden.
- Whisky fra den nye whiskyverden kan du si, og der er japanerne i spissen.
 
Og om noen måneder kommer det altså en bok om emnet.

Japansk whisky har tradisjoner tilbake til 1924.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne libanesiske rødvinen er det beste kjøpet blant nyhetene på taxfree
+
Tester

Denne libanesiske rødvinen er det beste kjøpet blant nyhetene på taxfree

Ikke fordi du sparer penger sammenlignet med polprisen, men rett og slett fordi det er en god vin. Julegavetips til det yngre vinpublikum finner du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Bak pepperkakene som et brød - farlig godt og den perfekte førjulskos
Ukens kake

Bak pepperkakene som et brød - farlig godt og den perfekte førjulskos

Pepperkaker som kanelboller, bare i brødform må bare bli suksess.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her sørger gamle vinstokker for ekstra dybde
+
Godbiter i pollisten

Her sørger gamle vinstokker for ekstra dybde

Det betyr at du får den ekte smaken av Burgunds terroir, men ikke helt upåvirket av trender.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Supertoscaner som ikke får lov å hete det
+
Ukens vin

Supertoscaner som ikke får lov å hete det

Den kommer fra en hemmelig kilde, men at den er i et høyt kvalitetssjikt, forteller smaken alt om.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne libanesiske rødvinen er det beste kjøpet blant nyhetene på taxfree
+
Tester

Denne libanesiske rødvinen er det beste kjøpet blant nyhetene på taxfree

Ikke fordi du sparer penger sammenlignet med polprisen, men rett og slett fordi det er en god vin. Julegavetips til det yngre vinpublikum finner du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Bak pepperkakene som et brød - farlig godt og den perfekte førjulskos
Ukens kake

Bak pepperkakene som et brød - farlig godt og den perfekte førjulskos

Pepperkaker som kanelboller, bare i brødform må bare bli suksess.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak 7 strålende viner fra Montalcino
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 21. januar

Smak 7 strålende viner fra Montalcino

Den 21. januar har du en gyllen mulighet til å lære mer om en anerkjent vinprodusent fra Montalcino og nyte 7 deilige viner. Sjekk ut vinene som serveres og meld deg på fort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her sørger gamle vinstokker for ekstra dybde
+
Godbiter i pollisten

Her sørger gamle vinstokker for ekstra dybde

Det betyr at du får den ekte smaken av Burgunds terroir, men ikke helt upåvirket av trender.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her