Skap ditt eget Provence

Hvis du trenger å spe på sommerfølelsen, kan du gjøre det enten ved hjelp av maten eller drikken, eller hvorfor ikke begge deler. Ukens vin er utmerket i så måte. Dessuten ble dens forgjenger hyppig drukket av selveste Cézanne - den berømte kunstmaleren.
Aase E. Jacobsen
30 Juli 2003 - 10:52

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Provence assosieres nærmest utelukkende med livets romantiske sider. Mild vind, duften av krydder og lavendel, overveldende synsinntrykk og sterke farger. Disse følelsene smitter også over på nordboernes opplevelse av Provence-vinene, ikke alltid like objektivt vurdert, men det er ikke så nøye så lenge alt annet er harmonisk.

Mange blir imidlertid skuffet når stemningen skal gjenskapes i hjemlige omgivelser. Og det til tross for at Provence-vinene som importeres til Norge er av langt høyere kvalitet enn vinene de fleste nordmenn heller i seg på stedet. Så også ukens vin. Domaine Houchart 2000 (45904) er relativt utviklet i aromaene med  modne bjørnebær, bringebær og solbær samt noe lakris og krydder. Smaken følger opp med god fruktighet, en god del bærsødme og godt jordsmonnspreg. Tanninene er bløte og ettersmaken er lang og fruktig med noe tørr lakris.

Deilig til lyst kjøtt eller lam, gjerne i krydret versjon, ikke bare de klassiske provencekrydderene men også mer eksotiske utgaver siden vinen har så pass mye sødme. Men prøv den av samme grunn også til norsk spekemat, en morsom kombinasjon. Selvsagt er den god å drikke alene.

Ukens vin rød mens åtte av ti viner fra denne vidstrakte appellasjonen, faktisk den største AOC i hele Frankrike, fortsatt er rosé (og knapt nok det...). For det er ikke til å komme fra at Provence henger noe etter resten av Frankrike når det gjelder å øke kvaliteten. Til det er trolig den store turistetterspørselen altfor fristende. Prisene er dessuten ofte uhyrlige i forhold til hva flaskens innhold byr på.

Domaine Houchart er imidlertid ikke medlem av den gjengen. Denne eiendommen er eid av barnebarnet til Aurélien Houchart som etablerte vingården på 1850-tallet. En av dem som vanket og nøt godt av Aureliens viner var den berømte franske maleren Cézanne, for øvrig venn av huset. Cézannes malerier fra det hvite Saint Victoire-fjellet er legendariske, og Houchart-gården var nok et takknemlig sted å stikke innom etter en lang dag foran staffeliet siden den ligger så å si ved foten av fjellet.

I dag er det barnebarnet Geneviève og hennes mann Jérôme Quoit, med røtter i Châteauneuf-du-pape, som holder tradisjonen ved like. Ukens vin representerer midterste kvalitetsnivå fra Houchart, og tradisjonen tro for røde Provence-viner er den tappet i klar flaske, et signal om at den skal nytes innen de nærmeste årene etter vinhøsten. Husets toppvin er naturlig nok tappet i flaske av farget glass.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her