Drikke
Sjeldent kule og gode kjøp fra Burgund

Sjeldent kule og gode kjøp fra Burgund

Denne nykommeren har noen riktig så interessante og ikke helt strømlinjeformete hvite burgundere (og noen røde) å by på.
Aase E. Jacobsen
30 Oktober 2014 - 07:00

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Sarnin-Berrux Saint Aubin 2012 (17067)er et virkelig kupp, men som det kun finnes 200 flasker av, så her gjelder det å hive seg rundt. For dette er usedvanlig mye vin for pengene. En strålende vin som nyter godt av ekstra gunstig beliggenhet (ved 300 m.o.h.) og jordsmonn (kalkholdig leire).

Gode matviner

St. Aubin gir ofte bedre vinvaluta enn kommunevinene fra naboen Meursault. Men Sarnin-Berrux’ utgave, Sarnin-Berrux Meursault 2012 (17068), er også veldig god, men altså noe dyrere.

Deres topp-meursault, Sarnin-Berrux Meursault Blagny 1er Cru 2012 (17069), er besnærende, men den har sin pris. Det er dog en vin som tåler og bør lagres lenge.

I det «akseptable» prisleiet finner vi også viner fra den noe mindre kjente appellasjonen St. Romain som i form av Sarnin-Berrux Saint Romain Blanc 2012 (17041)gir en vellykket hvit burgunderstil som også lagrer godt. Den røde utgaven, Sarnin-Berrux Saint Romain Rouge 2012 (17040), er en ganske så kul pinot noir, med lette naturvintoner, og med gode muligheter på matbordet.

Denne produsenten lager også strålende st. romain

Det var nøyaktig slik Domaine Sarnin-Berrux startet i 2004, rundt et bord fylt med godt kjøtt og gode viner, i St. Romain. Her hadde Jean-Marie Berrux overtatt noen parseller som han dyrket biodynamisk, og vennen Jean-Pascal Sarnin drev sammen med kona Veronique Moiroud-Monnot et enkelt, men sjarmerende hotell (maison d’hôtes de charme) på den opprinnelige vingården Domaine Corgette.

Leker seg med spanske druer

Konseptet er en såkalt negoçiantbasert virksomhet men med fokus på å lage så naturlige viner som mulig. De kjøper derfor druer fra økologisk eller biodynamisk drevne vinmarker. I vinkjelleren brukes ingen tilsettingsstoffer, ei heller gjær, bortsett fra en lett svovling før flasketapping.

Til forskjell fra de fleste andre vinprodusenter i Burgund opererer Sarnin-Berrux også utenfor nærmiljøet. De leker seg nemlig med å hente garnacha-druer fra Navarra for så å lage vinen i Burgund, men denne vinen finnes altså ikke i Norge.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum
+

Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum

Den italienske ansjossausen, colatura di alici, fra Cetara på Amalfikysten har aner fra Romertiden, og lages i stor grad slik fortsatt. Vi har besøkt restauranten Acquapazza som lager sin egen saus.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.
Dagens rett

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.

Lammefilet er luksus - den er både liten og ytterst mør. Med denne oppskriften er det masse tilbehør som drøyer ut den eksklusive råvaren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Når fisken får følge av blåskjell- og epleragu samt potet- og pancettaterrine, tilfredsstilles alle smaksløker
Dagens rett

Når fisken får følge av blåskjell- og epleragu samt potet- og pancettaterrine, tilfredsstilles alle smaksløker

Dette lekre fiskemåltidet feirer høsten og alle dens beste råvarer. Dertil serveres hvitvin av minst like høy kvalitet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Heldig er den som har bursdag og får denne servert
Ukens drink

Heldig er den som har bursdag og får denne servert

Jack Daniel's som balanseres med friske bringebær og syrlighet fra tranebær samt toppes med champagne er en bursdag verdig. Den smaker fortreffelig også resten av årets 364 dager.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum
+

Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum

Den italienske ansjossausen, colatura di alici, fra Cetara på Amalfikysten har aner fra Romertiden, og lages i stor grad slik fortsatt. Vi har besøkt restauranten Acquapazza som lager sin egen saus.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.
Dagens rett

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.

Lammefilet er luksus - den er både liten og ytterst mør. Med denne oppskriften er det masse tilbehør som drøyer ut den eksklusive råvaren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slik velger du vin til fårikål
Mat og vin i kombinasjon
Vin til fårikål

Slik velger du vin til fårikål

Stadig flere serverer fårikål som festmat, men hva serverer vi å drikke til den norske klassikeren?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Park Hotel Vossevangens vinkart fortsatt blant verdens beste

I The World's Best Wine Lists Awards 2024 fikk hotellets vinkjeller hele to priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak 8 viner fra prestisjefylt spansk produsent
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 14. november

Smak 8 viner fra prestisjefylt spansk produsent

Hold av den 14. november. En av "50 World Most Admired Wine Brands" kommer til Norge har med seg 8 spennende viner til deg!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Når fisken får følge av blåskjell- og epleragu samt potet- og pancettaterrine, tilfredsstilles alle smaksløker
Dagens rett

Når fisken får følge av blåskjell- og epleragu samt potet- og pancettaterrine, tilfredsstilles alle smaksløker

Dette lekre fiskemåltidet feirer høsten og alle dens beste råvarer. Dertil serveres hvitvin av minst like høy kvalitet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her