Sjelden herlig italiensk

Selv om denne vinen er sjarmerende deilig og anvendelig, kommer ikke Bivongi til å feste seg veldig i folks bevissthet. Til det er vintypen for sjelden.
Aase E. Jacobsen
25 Februar 2009 - 02:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Lavorata Bivongi 2007 (49108) er italiensk så det holder. Saftig og myk med mye jordsmonnskarakter samt et modent men samtidig friskt bærpreg. En svært anvendelig vin til alle hverdagens gastronomiske utfordringer som pizza og pasta, men absolutt god nok til å slå følge med en veltilberedt kylling- eller svinerett.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Lovprist i Antikken
Denne vinen regjerer nesten alene i pollista som representant for den aller sørligste spissen av Italia, nemlig provinsen Reggio Calabria som er selve tuppen i den italienske støvelen. Bivongi DOC er da også knøttliten, men er lokalisert til et område som er stappfullt av historie. Dagens Calabria var i Antikken en del av Magna Grecia, og det frodige åslandskapet på den sørlige siden av "støveltuppen" var ekstra ettertraktet. Blant annet for sin vin. Så mens druene gaglioppo og greco nero i dag er parenteser i vinverdenen, er de trolig de samme som dannet basis for datidens mest lovpriste viner.

Gaglioppo antas av Attilio Scienza, professor og en av Italias fremste kapasiteter innen vitikultur, å være identisk med biblino som en gang tilhørte de mest etterspurte av viner. Greco nero på sin side ble ansett som et afrodisiakum på grunn av sin aromatiske profil og gikk under tilnavnet Afrodites beger. Vår vin har dessuten et innslag av calabrese som er et synonym for nero d'avola.

Strålende fortid
Bivongi-vinmarkene ligger oppetter skråningene til Consolino-fjellet i en dal som deles av Stilaro-elven. Men Bivongi er ikke bare kjent for sine viner. Utvinning av mineraler som jern, sølv og molybden har vært viktig opp gjennom tidene og forteller mye om jordsmonnet som er mineralrikt og dermed evner å gi viner med karakter. Bivongi-navnet forteller dessuten om en annen sentral aktivitet, nemlig morbærtrær og silkeormavl. Bivongi=Vomvix som er gresk for silkeorm.

I dag er Calabria mer kjent som Italias matfat, og ikke minst for mafiaen, ndrangethaen, og dårlige levevilkår, enn sin strålende fortid. Dessverre. Men samvittighetsfulle vinprodusenter som familieeide Cantine Lavorata gjør sitt til å endre på dette.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS, SMS og WAP

Ukens vin på MMS: Send UKENS til 2004, og du mottar Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - én uke før publisering. Les mer her (klikk)

Ukens vin på SMS: Send VARSLE UKENSVIN til 1986, og du mottar Ukens vin som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke. Les mer her (klikk)

Ukens vin på WAP: Send MAT til 2244, og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Artikler detail - section 11 Dagens rett

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 2

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du en mettende rett med bare noen få ingredienser
Dagens rett

Slik lager du en mettende rett med bare noen få ingredienser

Enkelt, velsmakende og kjernesunt er stikkordene for dagens supre oppskrift.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her