Godbiter i pollisten
Sjekk ut disse vinene: Imponerende friskhet fra en av Australias beste produsenter

Sjekk ut disse vinene: Imponerende friskhet fra en av Australias beste produsenter

Noen av disse vinene slapp unna de dramatiske skogbrannene i Adelaide Hills og kommer til å bli laget også i 2020-årgangen, mens andre må du nyte nå.
Aase E. Jacobsen
26 Februar 2020 - 13:45
Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen

Det er umulig å unngå å tenke på hvordan det kunne gått når du ser på bildene fra Ochota Barrels i Adelaide Hills. Vinmarkene til Taras og Amber Ochota var bare en hårsbredd fra å bli flammenes rov.

Les mer om Taras og Amber her

Det vil si, de mistet tross alt av gewürztraminer og 80 prosent av gamayplantene i brannene ved juletider.

Fingers crossed, skrev de i en epost til meg i januar, og det holdt altså selv om faren ikke er helt over. Det er fortsatt full sommer og lite nedbør har kommet til; ikke minst er vinplantene tunge med grønne druer som skal bli moden frukt i løpet av den neste måneden.

Nå er naturen der på sitt mest frodige, mens mange naboer fortviler over utbrente vinmarker og driftsbygninger. En tredel av Adelaide Hills 3.300 hektar med vinmarker forsvant i de katastrofale brannene. Denne ettertraktede kilden til kjøligklima-viner fra stadig varmere Australia ble aller hardest rammet av alle vinregioner. 

Det tar lang tid å komme over et slikt tap.

Derfor gjelder det å nyte 2019-årgangen av de to nevnte vinene, for de kommer ikke til å komme igjen på lenge. Ochota Barrels The Price of Silence Gamay 2019 er en leskende og lekker gamay med flott fruktkonsentrasjon og et herlig uttrykk for denne druen. En vin du umiddelbart får lyst å ta en ny slurk av og som har et bra potensial – så framt du klarer å la den være i fred.

Gitt navnet kan den fungere som ett minutts stillhet over alt som er gått tapt, ikke minst alle dyrene (og de 30 menneskene) som har mistet livet, og den dramatiske effekten på et allerede presset naturlandskap. 10 millioner hektar med land tilsvarer en drøy firedel av hele Norge.

Denne nå nesten helt utbrente vinmarken ligger i underområdet Piccadilly Valley som er et at de høyestliggende i hele Australia, ved 400 til 600 m.o.h.. Og det er et under at det i det hele tatt ble en vin som denne, for gamayvinmarken ble ompodet med chardonnay i 1985 siden ingen ville ha gamay på den tiden. Det fikk Taras gjort noe med i 2013, så vinverdenen fikk i alle fall noen få årganger med denne nytelsen.  

Ochota Barrels' vinkjeller ligger i Basket Range-åsene noen kilometer øst for Adelaides bygrense,
 

At Ochota Barrels Weird Berries In The Woods Gewürztraminer 2019 også ble rammet av katastrofen ligger i navnet, disse parsellene midt i skogen ligger ved 550 m.o.h. og har et jernholdig leirejordsmonn som har sikret både kraft og syrefriskhet til vinen.

Taras har en gang uttalt: Uansett hva man blir lært å gjøre med aromatiske druer, så vil jeg gjøre det motsatte. Det betyr i dette tilfellet 2-3 dager skallkontakt spontangjæring og deretter seks måneder i barriques.

Men denne deilige og atypiske gewürz-en blir ikke mulig å bestille før den 6. mars. Og den er altså den siste på lenge.  

OB 19 A Forest

Også Ochota Barrels A Forest Pinot Noir 2018 er en «skogvin», og har faktisk litt slike aromaer, men nå med pinot noir som dessuten har fått ett år ekstra på seg. Den er derfor litt mykere i frukten, men har med seg alt av den gode og parfymerte ungdommelige pinotkarakteren, samt et fint tanninbitt som stammer fra bruk av hele drueklasen under gjæringen, før den presses over i brukte og ett nytt fat. Den verken klares eller filtreres og har derfor med seg alt fra de høytliggende vinmarkene i Adelaide Hills-skogene.

Fellesnevner for Ochota Barrels’ viner er at de er friskere enn de om lages av samme druer i Europa - det er spesielt når vi tenker på tørken Australia har opplev de siste årene. 

 

Den første vinen jeg ble forelsket i fra denne produsenten er Ochota Barrels The Green Room Grenache Syrah 2019 som i siste versjon ut er en virkelig lekkerbisken: leskende og fortsatt fersk, men også konsentrert og karaktersterk australsk grenache. Den kommer i klar flaske og med skrukork, men la deg ikke lure, den er mer enn en partyvin. Dette er laveste nivå for Ochotas grenacher, en sjelden gang har de andre vært i landet, som Fugazi, men som med alt Taras og Amber driver med er antallene mikrosmå og med fans over hele verden, skal vi bare være glad for å i det hele tatt få en smak av disse vinene.

Se hele porteføljen fra denne kultprodusenten her

Siden 2019 ifølge Taras opplevde lavere avlinger på grunn av svak fruktsetting, er volumene ekstra små. Men kvaliteten er veldig høy. Med utfordringene i 2020 kommer det altså ikke til å bli enklere.

Taras og datteren tar imot druer i 2019s reduserte avling - det blir enda mindre i 202.

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

La juletorsken få en ekstra julete vri
Dagens rett
Stekt torsk med appelsinsaus og potetmos

La juletorsken få en ekstra julete vri

Torsk, appelsin og fennikel gir alene julestemning i huset. Om du ikke er blant dem som spiser torsk på julaften, smaker den godt gjennom hele jula.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her